• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
Dare_Devil
Здравейте, трябва ми помощ. За един проект се нуждая от схема, която плавно да включва няколко светодиода. Т.е. когато се натисне и отпусне бутон, за примерно 30 секунди от угасено състояние светодиодите да са на максимална яркост. Още по-добре ще е ако и при повторно натискане на същия (или друг - зависи как е по-лесно) бутон светодиодите да угасват също така плавно. За съжаление нямам възможност да го направя с програмируеми контролери, така че схемата, която ми е нужна трябва да е без такива.
Предварително благодаря :)
hidrazin - майстор
Насочи се към някой DRL модул за кола. Има такива с плавно включване и изключване.
:partyman:
Dare_Devil
DRL ще ми оскъпи много проекта, и то без да ми предлага цялостно решение на проблема.
rosendochev - специалист
А ето тази схема дали ще ти свърши работа би трябвало плавно да светва и да гаси диодите (поне на симулацията го прави :lol: ) с малко корекция на стойностите може да се промени колко плавно да светват и изгасват .
Не си писал на колко волта ще захранваш цялата работа :? и колко диода ще има , за това съм нарисувал само два диода за ориентация . Ето и линк към симулацията .

Прикачен файл

555 soft on-off.png
555 soft on-off.png (12.82 KиБ) Видяна 2910 пъти
Dare_Devil
@rosendochev: Много ти благодаря, това е точно каквото ми трябва. Принципно ми се искаше да направя нещата така, че да се захранва от една 9 волтова батерия (защото пространството е ограничено), а броят светодиоди все още предстои да се уточни, тъй като има още детайли по дизайна, които не са доизмислени, но най-вероятно ще са някъде между 15 и 20. Кои стойности трябва да променя в този случай, и с промяната на кои стойности може да се регулира колко плавно ще светват и угасват светодиодите?
miroton - майстор
47мф и 1 мф си поиграй,а с тая 9в батерия колко ще издържи?
Dare_Devil
Стига ми и няколко минути да издържи - за това, за което ми трябва схемата, не е нужно да работи повече от 4-5 минути наведнъж. След това ако е нужно ще има възможност да се смени батерията.
rosendochev - специалист
Dare_Devil за плавно светване и изгасване се променят стойностите на кондензатора който е 47uF(C2) или ( и ) резистора 56К(R4) този кондензатор от 1uF (C1) няма нужда да го пипаш. Също така R4 може да го замениш с тример като неговата стойност не е критична и ще можеш да си регулираш времето , и последно за да намалиш още малко консумацията на ток от батерията може да ползваш CMOS варианта на LM555 който консумира нищожен ток , но няма да имаш особена полза защото 15 - 20 диода си консумират около 300 - 400 mA което ще стопи обикновена 9 волтова батерия доста бързо . По отношение на ограниченото пространство колко ограничено е то ?

Прикачен файл

555 soft (edit).png
схема със номера на елементите
555 soft (edit).png (14.43 KиБ) Видяна 2677 пъти

Прикачен файл

555 soft (edit_pot).png
схема с тример
555 soft (edit_pot).png (15.37 KиБ) Видяна 2677 пъти
miroton - майстор
Между 470к и базата сложи 1к да не гори транзистора.
rosendochev - специалист
Вярно тази подробност с резистора между база и тримера я пропуснах :arrow:
  • 1
  • 2

Тема "Плавно включване на светодиоди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: