• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
Здравейте.

Искам да знам дали със марка ТВЕ инвертор 2000W за 12v мога да захраня потопяема помпа с мощност 240w ?
Имам предвид да си свърша работа без инвертора да изгори, понеже пробвах един 500W инвертор на някаква марка DAK , който изгоря на първата секунда.
Има ли значение дали е модифицирана синусуида или пълна (реална) синусуида при работа с такава потопяема помпа ?

Описанието, което намерих за инвертора, който ме интересува е следното:

Мощността на инвертора от 2000W е подходяща за едновременна работа на няколко слаботокови уреди -телевизори, лаптопи/компютри, осветителни системи, видеокамери , битови ел.уреди и др. При преходни режими /пускане на ел.мотори,телевизори и компютри, неонови светлини, икономични крушки вентилатори и т.н./пусково претоварване до 2700W.

Технически параметри:

1.Изходящ ток: 220/110 V AC

2. Мощност: 2000W

3.Честота: 50+/-2 Hz

4.Форма на вълната: модифицирана синусоида

5.Предпазители: 20A

6.Изходи: 2бр. контакт 220V

7.Размери 170 х 90 х 60 мм

Надявам се някой да ме светне как стоят нещата и дали има смисъл да дам 150лв. за този инвертор.

Благодаря предварително.
VLADO66 - майстор
Пусковия ток на помпата е от 3 до 5 пъти по-висок от номиналния. :wink:Не знам дали нещата могат да се решат с честотен преобразувател :?
VLADO66 написа:
Пусковия ток на помпата е от 3 до 5 пъти по-висок от номиналния. :wink:Не знам дали нещата могат да се решат с честотен преобразувател :?
Това значи, че като се пуска помпата консумита от 3х240вата до 5х240вата така ли ?
Според теб с какъв преобразувател може да работи ?
VLADO66 - майстор
Ами пробвай първо без преобразувател,че първо е дебело и второ тока да не вземе да се ошашави от толкова преобразувания :)По първия въпрос-да това е първоначалната консумация.
VLADO66 написа:
Ами пробвай първо без преобразувател,че първо е дебело и второ тока да не вземе да се ошашави от толкова преобразувания :)По първия въпрос-да това е първоначалната консумация.
Значи по тази логика би трябвало един 2000 ватов инвертор да свърши работа. Ако дори и 5 пъти пусковия ток е по-голям, това прави 1200 вата. При 2000 ватов инвертер дали ще има проблем ?
VLADO66 - майстор
Не би трябвало да има проблем,не съм захранвал помпа с инвертор освен циркулацията в къщи.Ако синусоидата на инвертора е отрязана/правоъгълна/ на помпата няма да и хареса и ще бръмчи,така че като я пускаш на линията на изхода на помпата трябва да имаш затворен кран и като я пускаш постепенно да го отваряш като хвърляш едно око на помпата и при странни шумове веднага да я спреш./по-дълго изречение не можах да измисля :-D /
VLADO66 написа:
Не би трябвало да има проблем,не съм захранвал помпа с инвертор освен циркулацията в къщи.Ако синусоидата на инвертора е отрязана/правоъгълна/ на помпата няма да и хареса и ще бръмчи,така че като я пускаш на линията на изхода на помпата трябва да имаш затворен кран и като я пускаш постепенно да го отваряш като хвърляш едно око на помпата и при странни шумове веднага да я спреш./по-дълго изречение не можах да измисля :-D /
На повечето инвертори пише "модифицирана синусуида" ....квото и да значи това.
Има и такива с някаква "реална" синусуида но незнам каква е разликата.
VLADO66 - майстор
Инпулсните захранвания на компютри и телевизори не ги интересува каква е синусоидата и за икономия я режат .Реалната синусоида е такава каквато се подава от мрежата.
miroton - майстор
Има реална синусоида,но цената е .......
pansim - майстор
Много важно е колко време трябва да работи цялата тази система. Ако е кратковременно може да е и без синусуида на изхода на инвертора. Много помпи за домашно отопление се захранват точно по този начин /аварийно/ Леко сменя звука, но досега не съм видял изгоряла от такава работа. Имаше някъде тема по въпроса - потърси я
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за захранване на помпа с 2000W инвертор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: