• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
intel core - специалист
Привет.Преди време бях купил един автомобилен усилвате за почти без пари.Усилватела беше повреден в самото начало(бяха изгърмели транзисторите на импулсното захранване IRFZ44N-6 бр.Какво се е случвало нямам идея но имаше и подути кондензатори на захранването.Бях го ремонтирал-работеше си добре,но за много кратко.Ползвах го около 2-3 седмици(тоест около 40-50часа работа) и тези IRFZ44N пак изгърмяха.Още като го правя за първи път видях,че на самата платка пише IRFZ34А,а бяха монтирани IRFZ44N,аз също бях подновил с IRFZ44N.Сега ми е интересно дали аз изпускам нещо или са били фалшиви транзисторите?
Ако на някой му е интересно как изглежда изгърмял транзистор ще кача снимка,усилватела е нечута марка.
lecki - специалист
Добре ли са стегнати към радиатора и имат ли паста?
Охлаждат ли се добре, да не греят (свободно място има ли)?
Генератора на колата да не дава голямо напрежение над 14,5 В.
Да не окъсяват жиците някъде?
Общо взето това е.
hidrazin - майстор
intel core написа:
Ако на някой му е интересно как изглежда изгърмял транзистор ще кача снимка,усилватела е нечута марка.
Хич и не ми е интересно. Едва ли ще видиш повече изгорели транзистори в живота си от мен. :) И все си мисля че в един друг форум ти отговориха:
защо така изгоряха толкова бързо IRFZ44N
Сега пак ли трябва де се задават същите въпроси? - От къде купи новите, каква беше причината за дефектирането на старите, какво измери по усилвателя ... Ей такива дребни работи. И не знам защо с мислиш че един усилвател е направен само с крайни транзистори? Не допускаш ли че при "изгарянето" на крайните може да даде фира и някой друг елемент? Ти кои провери?
:partyman:
intel core - специалист
след много дълго време се завръщам.
Транзисторите са купени от магазин на "Елимекс".Каква е била причината да дефектират оргиналните транзистори незнам-усилватела ми падна за почти безпари и затова го взех.Изобщо не си мисля, че един усилвател е направен само от описаните транзистори-имаше и една комплиментарна двойка транзисторчета дето управляват ИРФЗтовете.Иначе казано мерил съм всички елементи едно по едно и са живи,всичко си беше наред.
pansim - майстор
Ако всичко си е било наред, както казваш, сега щеше да имаш работещ усилвател, а не да задаваш въпроси. Трябва да мери с осцилоскоп формата и амплитудата на управляващите импулси. Иначе само ще си пишем...
hidrazin - майстор
intel core написа:
Транзисторите са купени от магазин на "Елимекс".
Това е една мноооого вероятна причина.
:partyman:
intel core - специалист
от къде е препоръчително да ги купя?
Благодаря.
boqn_zara - специалист
Без причина два транзистора не горят туко-така.Реши си първо проблема и после ходи да търсиш тразистори.Откъдето и да ги купиш те пак ще изгорят. :drinkers:
marc - специалист
Да не си пробвал усилвателя без товар ? Или пък кабелите към говорителите да са окъсели изхода .
miroton - майстор
Обясни теорията за пускане на усилвателя без товар.
  • 1
  • 2

Тема "Много бързо изгоряха транзисторите захранването." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: