• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
goshkou - напреднал
Здравейте,

има ли елементарен начин да задържа реле за 1 секунда повече, отколкото е натиснат бутона, с който се активира бобината /12 волта/. Не е необходимо времето да е точно 1 секунда. Всичко в интервала 1-20 секунди ме урежда прекрасно.

Благодаря предварително.
Andri01 - майстор
С кондензатор паралелно на бобината.
ESPACE - майстор
Един кондензатор паралелно на бобината. И все пак няма да е зле да дадеш данни за това реле - постоянно или променливотоково, напрежение. Че съвета ми не работи при всички.
goshkou - напреднал
И аз си представях, че не може да се опира до ИС за такова нещо :-D

Релето е с правотокова бобина 20mA. Не знам как се изчислява кондензатора. Предполагам, че трябва да е 16 волта, вероятно електролитен. Трябва ли да слагам ограничаващ тока на заредждане резистор и паралелен за разреждане при изключване?

Много, много благодаря.
sstefanov - майстор
Всичко зависи от релето на колко волта отпуска (Uо). Пробвай.
Иначе приблизителната формула е:
C=1000*I*t/(U-Uо)

I=20mA
t=1s
U=12V
Uo=?

C е във микрофаради

Например ако релето отпуска на 8V за C ще получиш:
1000*20*1/(12-8)=5000 uF

Може да пробваш за начало с 4700uF/16V

Пак повтарям, всичко е приблизително и зависи от конкретното реле и др. подробности.
Имай предвид, че при включване ще протече доста голям ток и ще трябва бутонът да се държи достатъчно време, за да се зареди кондензатора. За да ограничиш зарядния ток може да включиш последователно на бутона резистор от десетина ома.
goshkou - напреднал
Хиляди благодарности.

Много се извинявам за уточняващите въпроси, но се оказа, че има утежняващи ситуацията фактори. Пиковият ток на "бутона", който пуска бубината се оказа доста малък - от порядъка на 100-200mА (някакво рид реленце). От това, което прочетох тук-таме се вижда, че рид релетета имат склонност към залепване при протичане на по-висок от номинала им ток.

Мога ли със серийно закачен резистор /колко Ома?/ да огранича тока за зареждане на кондензатора до 80mA и как се смята времето за зареждане при тези обстоятелства. Страхувам се да не се окаже, че кондензатора няма да се зареди никога.

Последни питания, обещавам. [-o<
sstefanov - майстор
Сметни си го по Закона на Ом.
Хайде се напъни поне малко, де.
goshkou - напреднал
Хубаво да го сметна, ама пусто в закона на Ом няма фарадите къде да ги напъхам.
секундите пък ептен. гугъл не помага отново. :?
pansim - майстор
Жокер - 80мА при 12 волта напрежение. Колко ома трябва???
  • 1
  • 2

Тема "Задържане на реле." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: