• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
roflmal - напреднал
намерих един стар фенер с акумулаторче оловно мисля че е и се почудих каде е трансформатора дето го зарежда ... но не намерих трансформатор а една малка платка с кондензатор 2 мф 400 в и 220 кОМ резистор паралелно свързани и грец , та въпроса ми е как работи това нещо и какъв ток може да понесе. На изхода показва 7 волта обаче където и да го бутнеш хапи яко :-D .
ето и снимка http://prikachi.com/images/80/6355080h.jpg
hidrazin - майстор
Класическо евтино безтрансформаторно зареждане на акумулатор. Там всичко е галванично свързано с мрежата и може да имаш близки срещи с тока както си разбрал вече. :-D Пипането на това нещо когато е включено не е безопасно!!!
В този си вид не може да го ползваш за друго и не ти го препоръчвам. Поне не на този етап от знанията ти.
Върни го обратно във фенера, смени му акумулатора, прегледай ламбата дали е здрава и може да си имаш работещ фенер.
Успех и лек ден.
:partyman:
roflmal - напреднал
hidrazin написа:
Класическо евтино безтрансформаторно зареждане на акумулатор. Там всичко е галванично свързано с мрежата и може да имаш близки срещи с тока както си разбрал вече. :-D Пипането на това нещо когато е включено не е безопасно!!!
В този си вид не може да го ползваш за друго и не ти го препоръчвам. Поне не на този етап от знанията ти.
Върни го обратно във фенера, смени му акумулатора, прегледай ламбата дали е здрава и може да си имаш работещ фенер.
Успех и лек ден.
да така ще направя но как работи само с кондензатор и резистор :d има ли нещо общо с нискочестотни средно и високочестотните филтри и как смъква напрежението от 220 на 7 ? и с такова мога ли да захраня някое 100 w усилвателче или ще ми трябват доста по мощни части ?
chano3891 - специалист
не неможе да го ползваш за усилвател и с кондензатор може намалиш само променливо напрежение и то с малък ампераж.
miroton - майстор
Ще убеш някои с твоите идеи.
roflmal - напреднал
никои няма да убивам бе спокоино имам 2-ра група по безопасност :-D винаги първо тествам на мен или така се получава без да искам шегувам се . добре а някой може ли да обясни как работи или как се нарича това нещо за да мога да прочета или ако намери материал за него още по добре + това мисля скоро да си правя лед осветление в моята стая чакам само доставката на лампичките до август ще са тук и това с кондензатора и резистора може ли да свърши работа ? за да смъкна напрежението на всяка лампа тя ще има около 20-25 диодчета , защото ако стане с това нещо ще ме улесни доста .
hidrazin - майстор
Чл. 14. (1) Втора квалификационна група се изисква за:
1. начинаещи работници, които не се допускат до самостоятелна работа и работят под прякото ръководство на специалист, с не по-ниска от трета квалификационна група;
2. монтьори и шлосери, бояджии на машини и съоръжения, дърводелци, начинаещи заварчици, кранисти, булдозеристи, водачи на моторни превозни средства за вътрешнозаводски транспорт;
3. практиканти и стажанти от средни учебни заведения, колежи и ВУЗ с техническа специалност.
(2) За придобиване на втора квалификационна група лицата трябва да имат:
1. елементарни технически познания за устройството на неелектрически уредби/мрежи;
2. ясна представа за опасностите, пораждани от въртящи се части на машини, части с висока температура, части под налягане, електрическо напрежение и др.;
3. знания по правилата за безопасност и основните мерки за предпазване при работа;
4. практически умения за оказване на първа долекарска помощ при злополука.
С една дума - напреднал общ работник, на който му е забранено да бара жици.
И вземи си оправи правописа. Ако искаш се трепи но няма да е с моя помощ.
roflmal - напреднал
Все пак е нещо другата година взимам 3-та но както и да е ще експериментирам пък каквото стане :-D дори си имам тест кутия от дърво и плексиглас ще я използвам да видя колко мога да натоваря нещо такова, просто питам за да не правя тези тестове да хабя материали и време но щом няма да получа помощ по нататък добре , благодаря !
miroton - майстор
Помощ ще получиш ама не за тези самоубиствени експерименти.
Ако искаш да се самоубиеш по добре се заземи като прашиш тестовете.
hidrazin - майстор
При нас на работата има едно неписано правило - "ухапе" ли те тока и оживееш си пускаш молбата за напускане.
А с тия разсъждения момъка ще вземе трета група само ако си затворят очите и му я дадат.
  • 1
  • 2

Тема "схема на зарядно за акумулатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: