Здравейте, да се разпиша и в този раздел(дано е точното място за въпроса). Скоро ми се наложи да си премеря как ми зарежда алтернатора на колата. И с волтметъра на мултицета ми меря 12,7В. Я, викам слабо зарежда... Отидох при един акумулаторджия ,и той с неговия замери че ми зарежда алтернатора 13,8В (т.е. на долна граница, но все пак добре горе-долу). Та, се ядосах на менте мултицета, и отидох и си купих нов. Той показа на алтернатора толкова, колкото и качествения на майстора(човека вика че си го проверява...). Та, сега имам въпрос, стария мултицет, може ли да го настроя да мери по-точно. Особено сега както има и друг(и мисля че е по-верен). Аз отворих стария и там има едно тримерче.Вижте на снимката:
,
Може ли да го оправя?
- 1
- 2
От мобилни телефони до цифрови камери
abracadabraabrac
- специалист
18 мнения в "Евтин китайски мултицет,-настройка?"
Извади батерията, на грешния уред и със верния измери какво е съпротивлението между средния(дето се върти) извод и горния извод на тримера. Също и съпротивлението между средния и долния и си ги запиши. После може да си ги върнеш при неуспех. Провери първо хубавия уред дали има добра връзка на пипалата - на 200 ома обхват ги даваш накъсо, трябва да покаже под 1 ом примерно.
abracadabraabrac
- специалист
Благодаря, ще замеря съпротивленията и ще ги дам тук.
Трябва да са еднакви ли? Или да ги сравня с тези на верния уред?
Трябва да са еднакви ли? Или да ги сравня с тези на верния уред?
hidrazin
- майстор
Не. И да въртиш и да не въртиш все е за контейнера или да си го ползваш за пробник. Съжалявам ама така стоят нещата. Не може да с уред където цената му е на килограм да правиш измервания като например с FLUKE за 500-1000 лв. То иначе всички ние щяхме да търчим с уреди за по 5-6 лева и да се правим че им вярваме.
За сносна и непретенциозна работа се насочи в ценовия клас 40-80 лв.

abracadabraabrac
- специалист
hidrazin написа:Не. И да въртиш и да не въртиш все е за контейнера или да си го ползваш за пробник. Съжалявам ама така стоят нещата. Не може да с уред където цената му е на килограм да правиш измервания като например с FLUKE за 500-1000 лв. То иначе всички ние щяхме да търчим с уреди за по 5-6 лева и да се правим че им вярваме.Така е. Но аз не съм се още осмелил да си купя по-скъп мултицет (а е нужен!), дори за непретенциозна и неотговорна работа. То и един електрожен си мечтая, хубава бормашина, качествен поялник,...-работилница.... Размечтах се...![]()
И, все пак ще пробвам да "тарирам" грешно мерещия, трябва да има начин да стане...
hidrazin
- майстор
toni_g79 написа:Аз пък с такъв ментак и фазомер на 12в си оправих оттечките на колата + още няколко неправилно свързани кабела ........Оттечките може и да си оправил на колата, защото явно и тя се е оттекла, но не бъди толкова сигурен за УТЕЧКИТЕ.![]()
До къде го докарахме с образованието?
А иначе уреда върши работа - да си измериш някоя ламба дали е изгоряла, дали някоя жица не е прекъснала ... такива работи.
- 1
- 2
Тема "Евтин китайски мултицет,-настройка?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература