От мобилни телефони до цифрови камери
ge6aaaa3 - специалист
Вчера ми подариха един повреден усилвател Sony F335R. Цял ден го рових, а проблемите изкачаха един по един... Първо потенциометъра за увеличаване/намаляне беше съсипан напълно, смених го, после излезе, че се е скапал селектора за входовете... Явно няма да стане да го възстановя напълно, така че искам да използвам поне крайното стъпало. Измерих крайните транзистори, здрави са, НО... До базите им отива 34V и стоят постоянно отпушени. На изхода за тонколоните имам постоянно напрежение от около 40V. Едно говорителче си го отнесе при първата проба. :x
Ето я схемата: http://diagramas.diagramasde.com/audio/ ... -F335R.pdf
Още на колектора на Q504 вместо 1,2V има 27... Разпоявах и мерих всички транзистори и диоди, здрави са. Резисторите не съм ги разпоявал за проверка, защото те си личат, ако са изгорели. Когато разпоя R520 и R521, изхода се оправя, значи трябва да е нещо преди това...
Предложения? :?
MamaMy - майстор
Тая защита защо не е сработила при постоянно напрежение на изхода? :? Откачи електролитите С502, С602! На емитера на Q502 колко има?
ge6aaaa3 - специалист
MamaMy написа:
На емитера на Q502 колко има?
Тук става нещо странно... В момента на включването има 6V, след което започва бавно да се повишава и достига около 30V.
Електролитите ги свалях още в началото.
Имам съмнение, че го е пържил стабилен токов удар това чудо... Толкова много повреди наведнъж. :?
MamaMy - майстор
Аз нещо по схемата тия напрежения немоа ги вържа. На долното рамо и на горното са различни. Има някаква грешка :?
ge6aaaa3 - специалист
Да, и аз това забелязах, но гледах няколко схеми от различни места и все са така...
ge6aaaa3 - специалист
Леле... Чак ме е срам да си призная какво беше! :x
Масата на R510 идва от един от модулите, а към него идва от шасито... Съответно, аз като съм изкарал всичко, тази маса я няма и от там всички проблеми с напреженията. #-o
Сега всички напрежения си дойдоха по местата, но излезе друг проблем. Когато оставя входовете/R537 и R637/ отворени или ги свържа към MP3-ката, се получава едно свирене на изхода. Няма как да го вкарва захранването, защото е с траф, не е импулсно... :?
miroton - майстор
Сигнала го подаи на Р301 и Р401 и я махни тая МП3,пробваи с СД.
ge6aaaa3 - специалист
Всичко се оправи, оказа се, че IC902 и IC903 са внасяли смущенията. За сигнала, ще те послушам, за да мога да ползвам и тонкорекцията. :)

Тема "Sony F335R" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: