От мобилни телефони до цифрови камери
venkabg - напреднал
Добър ден, колеги! Захванах се да правя детекторен радио приемник обаче нямам германиеви диоди. Падът при тях е малък(0,3-0,5). Ех, колко стари техники прерових и не намерих. Дали, ако сложа силициев с двоен пад, няма да се окаже, че напрежението е достатъчно, за да не разколебае слушалките. Мислих и за шотки. Моля дайте предложения.
hidrazin - майстор
Ей тъй като почнете с тези детски въпроси... И къде търси? На баба си в скрина ли?
http://elimex.bg/product/3708/sfd107.html
http://pepina.org/elementi.php?c=1&p=2&grup=1&t=
Още да давам ли?
Само не разбрах защо ни викаш колеги?
:partyman:
fbr - майстор
А поинтересува ли се, дали има предаватели с амплитудна модулация в близост, че по-голямата част от тях бяха вече изключени.
lz1wvm - специалист
venkabg германиевия диод е по-добър за прием на слаби сигнали.Но входния кръг е основното нещо,може би от там трябва да започнеш.
hidrazin - майстор
Какъв входен кръг? Парчета жица, водопроводна тръба ( поцинкована, не полипропилен :-D ), диод и високоомна слушалка. Още малко и ще има два-три хетеродина, цифров синтезатор, импулсно-кодов демодулатор, АРУ, АПЧ, компенсация на доплеровия ефект... :) В най, най, най добрия случай - една бобина и променлив кондензатора ама не е задължително. То това ако са останали предаватели де. :?
:partyman:
ivanovbg - майстор
Eee, към твоя диод слушалка и ... една бобина, две капачки от буркани с цигарена хартия м/у тях и парче феритна антена и можеш да си сменяш станциите. За земно ще се ползва парното, но за антена шо ке праим като веке няма пружини? С матрака не става :?
PCL82 - майстор
Когато навремето не са имали диоди са използвали оксидирано на пламък до синьо бръснарско ножче за единия електрод и молив, който се опира до ножчето за другия електрод на диода. С молива трябва да се опипа ножчето и да се намери най-добрата точка и натиск. С подходяща телена скога се фиксира това положение. Друга класика е галенитов кристал (май беше оловен сулфат, получен от олово и сярна киселина), поставен в месингов държател и игла с пружина и винт, с която се опипва кристала и се намира тайнствената точка Х и О чудо звук от далечината се чува без батерия!.
lz1wvm - специалист
hidrazin друго е да си имаш входен кръг(най-вече за средни вълни),то друго май няма.Та се чуват дори и ингилизи. :yawinkle:
hidrazin - майстор
lz1wvm написа:
hidrazin друго е да си имаш входен кръг(най-вече за средни вълни),то друго май няма.Та се чуват дори и ингилизи. :yawinkle:
Ами да му препоръчам ВЧ керамика и посреберен проводник. Ще вдигне качествения фактор. :) Пък има и променливи кондензатори с позлатени плочи.
:partyman:
atanasov2004 - специалист
хахахаа...т`ва го правих в четвърти клас, с първия ми поялник - тинол, колофон, един диод , навита на картон
медна бобина със произволен брой навивки, земно-парното
антена-телефона жичка с карфица забодена в симетричен
кабел на антената на телевизора на съседа :-D -"хващаше
една станция", навярно Хоризонт :-D ....беше "Чудо!"...

Тема "Детекторен радиоприемник-помощ" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: