От мобилни телефони до цифрови камери
Vectra - специалист
Здравейте :)
Имам един винтоверт 18V на който батериите му сдадоха багажа и искам да го направя на ток.
Гледах че има отворена такава тема доста отдавна и там имаше доста писано по въпроса....

Изяснено:
1.Черпи доста ток - предполагам че моя ще харчи 15-18А
2.Трябва сериозно захранване -към 200W, съответно мощен изправител.

Неизяснено:
1.Защо не трябва да се ползва импулсно захранване на винтоверт (имаше такова твърдение в темата)

Идеята:
Имам импулсно захранване от лунички 18А. Идеята ми е да добавя още 5-6 намотки на импулсното трафче
за да вдигна напрежението до около 20V (пробвано, работи)
С високочестотни диоди (например КД213А) да изправя и да изгладя с кондензатор 10000мкф.
Всичко това да се опитам да вкарам в кутията на батерията, като диодите охлаждам принудително
с малко вентилаторче от компютър.

Въпросът:
Някой правил ли е нещо подобно и какъв е резултатът. Изобщо струва ли си да си губя времето... :?
Благодаря предварително :)

P.S. Можеше да пиша и в старата тема, ама сега се сетих... :idea:
miroton - майстор
Пробваи дали импулсното ще работи без товар.
Vectra - специалист
Не, без товар на работи.
Мога да сложа отпред една халогенка 10W(мисля че толкова беше ограничението за мин. товар)
Тъкмо ще ми свети в целта :weedman:
miroton - майстор
По тоя начин може да се мени напрежението,но с пробата ще покаже.
shadow__01 - майстор
Има ли защита импулсното захранване?
Опитвал съм да захраня винтоверт с импулсно от компютър и резултата беше, че работеше, но трябваше бутона да се натиска плавно а не изведнъж до края. При рязко натискане сработваше защитата.
Трафовете за лунички нямат стабилизация и защита. Може да се очакват изненади от много претоварване и опитване.
Единствения му плюс е по-малкия размер спрямо обикновените трансформатори.
Vectra - специалист
Идея си нямам има или няма защита :?
Захранването изглежда солидно направено а и е логично
да има защита от късо, като се има предвид къде обиновено се намират подобни захранвания
и би било доста неприятно ако трябва да се сменя заради една изгоряла халогенка. Лично на мен
ми е изгарял автоматичен ключ с датчик за движение от гръмването на халогенка.
Ама си е само предположение....за съжаление..
И кво правим тогава :sad:
shadow__01 - майстор
Vectra написа:
И кво правим тогава :sad:
Решаваш си искаш ли да рискуваш захранването?
Може да събереш пари и да му купиш нови елементи и да си поправиш батерията.
За 18V мисля, че бяха 15 елемента по около 3 лева бройката горе-долу прави около 45 лева най-много.
Труда от теб.
Кики - специалист
Е труда от него ама ако няма как да си направи точковите заварки трябва и там да дава м/у 1,5-2 лева на заварка. А и тези елементи които се намират на пазара не са подходящи за винтоверт, пробвал съм два пъти с различни и се отказах защото са кратковременно решение и не си заслужава парите
hidrazin - майстор
Кики написа:
Е труда от него ама ако няма как да си направи точковите заварки трябва и там да дава м/у 1,5-2 лева на заварка.
Не знам какво точно и с какви батерии си пробвал. Къде ги видя тези пари за заварка? Доста отдавна дори и при смотаните Елимекс повечето акумулатори вече се доставят с фабрично заварени пластини.
http://elimex.bg/category/441/akumulato ... ialni.html
Друг е въпроса дали си заслужава. Ако си купиш винтоверт с обикновени акумулатори трябва редовно да го ползваш и зареждаш - с една дума професионално. Виждал съм много умрели акумулатори на винтоверти поради тази причина - купен за малък ремонт, зимата забравен незареден или не е зареждан периодически. На следващата година е мъртвец.
Съвсем друг е случая с литиевите. На едно малко бошче съм сложил такава и последно съм я зареждал някъде февруари-март. Още си го ползвам чат-пат и едва сега започна да дава признаци за леко отслабване.
Сега съм си поръчал едно хубаво зарядно и всичко у нас дето е на акумулатори минава на литиеви. :-D Пък такива неща дал Господ - два винтоверта, компресор, малко вибошлайфче за ъгли, машинка за окрайчване на райграс, ножица за подстригване на жив плет... сигурно има и още. :)
Един винтоветрт съм го направил точно така - със захранване от комп и кабел към 2-3 метра. Вече втора година си бачка безпроблемно.
:partyman:
ditronix - специалист
В КОНРАД продават батерии за винтоверти-18V на цена 15 (петнадесет ) лева! Аз съм виждал два вида батерии от по-евтините модели. Винаги може да се пренаредят елементите и новата батреия излиза 15 лева + евентуално час отделено време за презапояване на елементите.Батериите са читави,миналото лято купих такава за винтоверта на сина ми. Последваха ремонти при които машинката "изчезна' и наскоро след разчистването се появи отново. Бях изненадан,че батерията си беше в кондиция. И аз съм заменил никеловите елементи с литиеви в моите винтоверти,но на два пъти видях какво става ако зарядът е с нерегламентирани зарядни. Затова сега вече зареждам с балансиране и въпреки това имам едно на ум!

Тема "захранване за винтоверт" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: