От мобилни телефони до цифрови камери
bamchi - напреднал
Здравейте,
Скоро смених гаражната врата със секционна на novoferm с автоматика модел novoport.
Неприятно се изненадах, че вратата не може да се настрой да се затваря автоматично след определено време. Тази невъзможност повишава риска да се забрави (остави ) вратата отворена.
С търсене в нета и разпитване достигнал до решението за монтиране на таймер който да включва при отворена напълно врата.
Моля за вашата помощ при вземането на решение как да реша проблема и правилният избор на електроника.
Vectra - специалист
Само с таймер няма да стане. Ще трябва и фотоклетка или друг датчик за липса на препятствие под вратата.
Само с таймер рискуваш вратата да се стовари върху колата докато паркираш , ако преди това
си се забъбрал с комшията (може и комшийката :roll: )

Хрумна ми междувременно и друг вариант. Слагаш в колата някакъв маломощен предавател.
Когато колата се отдалечи, сигнала се губи и вратата се затваря. Когато колата приближи, сигнала се появява и вратата се отваря.
Ама сигнала трябва да е кодиран. Може да ползваш например дистанционно и приемник от автоаларма.
Е, прекалено елементарно го написах, ама може да се мисли в тази посока. :?

P.S. сега погледнах, че всъщност дистанционно си имаш. Кодирано.
Ми, остава първия вариант...
bamchi - напреднал
Vectra написа:
Само с таймер няма да стане. Ще трябва и фотоклетка или друг датчик за липса на препятствие под вратата.
Само с таймер рискуваш вратата да се стовари върху колата докато паркираш , ако преди това
си се забъбрал с комшията (може и комшийката :roll: )

Хрумна ми междувременно и друг вариант. Слагаш в колата някакъв маломощен предавател.
Когато колата се отдалечи, сигнала се губи и вратата се затваря. Когато колата приближи, сигнала се появява и вратата се отваря.
Ама сигнала трябва да е кодиран. Може да ползваш например дистанционно и приемник от автоаларма.
Е, прекалено елементарно го написах, ама може да се мисли в тази посока. :?

P.S. сега погледнах, че всъщност дистанционно си имаш. Кодирано.
Ми, остава първия вариант...
Вектра,
Вратата спира при усилие 1,5 - 2кг. При старт и край скоростта на движение на вратата е много малка и позволява натискане на дистанционното.
Като цяло бариерата не е лош вариант.
По скоро си мисля за някой таймер, който има звукова или светлинна сигнализация при изтичане на времето.
Аз лично останах много разочарован от Новоферм, че нямат такава опция.
По принцип почти всички автоматики на пазара го имат това като функция.
velsi - Почетен майстор
А колко пъти ти се е случвало да забравиш отворена старата си врата?
bamchi - напреднал
velsi написа:
А колко пъти ти се е случвало да забравиш отворена старата си врата?
Velsi, тук не е въпрос само за забравяне. При неволно натискане на копчето в къщи също се отваря гаража. При тръгване с колата в джоба също може да се натисне копчето. И така да си е отворен гаража неопределено време. Всички тези ситуации съм ги изпитал с друга врата.
hidrazin - майстор
bamchi написа:
При неволно натискане на копчето в къщи ........ При тръгване с колата в джоба също може да се натисне копчето............... Всички тези ситуации съм ги изпитал с друга врата.
Копчето няма как да се натисне само в къщи. Проблема е само един - трябва само да си по-внимателен и организиран. Пък например аз няма навика да си държа ключовете в джоба като излизам с колата. Просто ги оставям в колата. Нали и с нея ще се прибера? Това с таймера и автоматичното затваряне никак не е добра идея особено ако имаш деца или наоколо има такива.
:partyman:
VLADO66 - майстор
Аз съм си залепил дистанционното на таблото,но си влизам в къщи през вътрешна врата.
ditronix - специалист
bamchi,надявам се че си питал търговеца за пороблема си и тогава си писал тук. Аз обаче не вярвам,че производителят не е предвидил това. Поразпитай още,потърси из интернет,преди да ровиш в оригиналната автоматика... Иначе не е проблем да се сътвори нещичко,но защо да се бутаме навсякъде?
bamchi - напреднал
ditronix написа:
bamchi,надявам се че си питал търговеца за пороблема си и тогава си писал тук. Аз обаче не вярвам,че производителят не е предвидил това. Поразпитай още,потърси из интернет,преди да ровиш в оригиналната автоматика... Иначе не е проблем да се сътвори нещичко,но защо да се бутаме навсякъде?
Първото нещо което направих е да питам вносителя. Само "промишлената" гама на новоферм имат подобна опция. След това се консултирах с монтажниците. Те ми дадоха тази идея за таймера. Към оригиналната електроника има клеми за връзване и на други устройства като ИР бариера, аларма и др.
Другите производители на автоматика за гаражни врати имат всички подобна опция.
Явно отивам на вариянт да викам Неволята ;)
todortv - майстор
Предлагам ти таймера да стартира от ИР бариера (оптичин датчик), който е монтиран вътре в гаража.
Идеята е като изкараш колата, оптичния датчик да стартира таймера. Така автоматичното затваряне ще работи само на празен гараж.В сайта на производителя се предлагат такива, със и без отражател.
Идеалния вариант е с два датчика, един точно на вратата, другия примерно в средата на гаража. Таймера да се стартира, когато и двата са задействани...:partyman:

Тема "Автоматично затваряне на врата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: