• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
cybersas - специалист
Здравейте, проблема е тривиален, ще се опитам да го опиша максимално просто - ако някой може да ми предложи решение - някаква ултра проста схема с бутон, зумер и захранване - ще черпя.

Ролетна гаражна врата с ламели, мотор и дистанционно. Непрекъснато се забравя отворена. Желанието ми е да има зумер в къщи (10 метра разстояние, ще пусна кабел) - и когато е отворена дори и педя - да пищи зумера в къщи. Това се налага, защото можеш да я спреш и до средата, т.е. не е само крайно горно и крайно долно положение.

Та мечтаното нещо е щом се отлепи най-долния ламел от земята - да писука/свири/пищи зумер, та да светне на юзерите, че е отворена или недозатворена.

Предпочитам нисковолтови решения, че е гараж все пак - мръсно, мокро понякога - абе ясно е.

Ако е магнитен ключ (като на СОТа) - е нормално затворен - ако беше нормално отворен ми е ясно, ама съм малко бос с електрониката и нещо не мога да го измисля... Пиезо зумери - дал господ на по 12 волта, ама бутона какъв да е и как да направя свързването.

Благодаря предварително и моля, проявете снизхождение към познанията ми в електрониката :)
Andri01 - майстор
Рид контакт / магнитоуправляем контакт/ след него реле на 12в и зумер.Сложи и някакво ключе последователно на рид контакта-ако се наложи да стои отворена врата ти /при ремонт / ,да можеш да изключиш пищялката.
miroton - майстор
Слагаш едно реле RAS и използваш нормално затворените контакти и използваш магнитен ключ (като на СОТа).На бобината паралено на релето слагаш 1н4007.

По просто решение няма.

Andri01 много си бръз
cybersas - специалист
Тъй, много сте бързи, благодаря за светкавичните отговори, но пак да кажа, че не съм ПРО като вас.

Значи слагам едно магнитно нещо (от СОТ-а) - на вратата (най-долу) и на рамката на гаража - от него отива към въпросния RAS - примерно този:

http://constructor.bg/shop/product_info ... s_id=11645

после, както съветвате прекъсвач - какъвто и да е - да може да се шунтира системата - и после е зумера.

Захранването къде се подава - на релето ли?

>> А и като сте толкова отзивчиви, аз да изнахалствам в стил Мечо пух - ко9лкото повече - толкова повече - една такава дивотия отвън - да не ме отнесе някой при отворена врата - може ли да вържа паралелно на зумера или е голям консуматор:

http://prodavalnik.com/signalna-lampa-z ... -i26059839
Andri01 - майстор
/+/ от захранването-ключ/прекъсвач/-единия край на релето и катода на диода-другия край и анода към ридконтакта- /-/ от захранването. НЗ контакт от релето се свързва последователно със зумера и пак с захранването.
VLADO66 - майстор
Може и с краен изключвател като този http://vikiwat.com/kraen-izklyuchvatel- ... l80mm.html който да прекъсва нулата.
cybersas - специалист
Андри - бе тва дето си го написал - анди, катоди - не разбирам ве брат :) хе хе само за захранването на плюса към магнитния вденах. Помолих за малко снизходителност. Не разбирам достатъчно просто.

Значи магнитния има 2 джици, релето ще го гледам - зумера има 2 жици, прекъсвача е ясен. Значи, ако може без катоди и аноди, щото те не ми говорят нищо - ще ги изпосвържа. А да - захранване + и минус.

Владо66 - малко ми е сложно това - искам нещо просто и да не се види много - един МУК от СОТ е екстра за целта - остана само да ги навържа.

За лампата никой нищо не ми каза :)
VLADO66 - майстор
То и крайния изключвател има две жици-кеф ти нормално отворен кеф ти нормално затворен. :)
cybersas - специалист
Ами това е схемата - как да ги навържа тез?

Наистина ценя вашето време и не искам да го губя, но съм прозд на тази тема, а проблема седи.

Благодаря.

Прикачен файл

vrata.jpg
Andri01 - майстор
/+/ захранване-/+/ МУК - /+/ реле - /-/ захранване. това е едната верига. Другата: /+/ захр. -единия край на затворен контакт на релето/мериш кой е затворен без напрежение на бобината/ ,другия край на същия контакт към /+/ зумер и /+/ лампа -. /-/ зумер и /-/ лампа отиват на /-/ захранване.
  • 1
  • 2

Тема "Молба за помощ - гаражна врата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: