• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
milev5 - специалист
Търся проста схема на UPS за 2 NIMH батерии .
Искам да направя външният часовник с малък UPS .
Часовникът е с прост механизъм с по една 1.5V-ва батерия .
Общо две батерии .
Намерих тази схема и ми се струва подходяща .
Проблемът е с какъв ценер диод да заменя D1 ?
Реално през 99% от времето часовникът ще работи на 220V, а не на батериите .Искам да сложа UPS, защото зимата батериите ще се изтощават ужасно бързо .
Ако съм разчел правилно схемата би трябвало да сложа ZD 2.8V .
Проблем ли е двата часовника да са свързани последователно ?
petromaniq - специалист
LM317 не те ли устройва, вместо да правиш тези шмекерии с ценери и прочее или българина обичал да му е трудно. :lol:
miroton - майстор
NIMH батерии -1 елемент е 1.2в
milev5 - специалист
petromaniq написа:
LM317 не те ли устройва, вместо да правиш тези шмекерии с ценери и прочее или българина обичал да му е трудно. :lol:
И това ми мина през акъла .
Един генератор ограничен до 2,8V, предполагам няма да има проблем батериите постоянно да са на заряд .

ЕDIT: Направих го с LM-а, като го настроих на 1,46V, понеже имах такъв резистор :-D
Максималният ток на заряд ми е около 120ma, а батериите някакви куче марки(такива имах под ръка) по 1000ma .
petromaniq - специалист
Абе ти зарядно за батрии ли искаш или захранване за часовниците...? :?Уж шяха да работят 99% на 220В :roll:
milev5 - специалист
petromaniq написа:
Абе ти зарядно за батрии ли искаш или захранване за часовниците...? :?Уж шяха да работят 99% на 220В :roll:
Еми аз направих тази схема на снимката .
Тя е и зарядно .
Максималното напрежение съм го ограничил на 1.46V .
При достигане на това напрежение батерията не се ли дозарежда с минимален ток ?
Консумацията на часовника е около 8-10ma, общо около 20ma .

Изображение
miroton - майстор
Допуснал си грешка,помисли като спре тока,р1 р2 р3 и батерията.
milev5 - специалист
miroton написа:
Допуснал си грешка,помисли като спре тока,р1 р2 р3 и батерията.
Да стават консуматор, но проблемът е там че или мултицета нещо е скапан или е твърде мижав и не го хваща .
По скоро първото .
Трябва да сложа диод нещо от сорта на 1N4001-7 след R3, но нямах никакъв под ръка а стана късно и не ми се ровеше .
gogo7777 - майстор
Първата схема е подходяща и не е сложна. Ценера може да го замениш със светодиод (или комбинация от такива с различен цвят), свързан обратно като ценер. Някъде бях чел, че за малки напрежения, светодиода стабилизира по-добре от ценеров диод. По спомен infraRED диода стабилизира от 1,2 до 1,5 волта.
Subsa - специалист
Изображение
Според мен по тази схема само.
Сложи в базата обикновен диод.
С 4148 трябва да получиш 0,65V+0.68V=1.33
С 4007 трябва да е малко повече
С 2бр шоткита 2*0,4+0,68=1,48
Като всичко зависи от тоците през елементите, а от температурата направо е във функция :)
Може да нагласиш напрежението с последователен резистор на диода, но изходното може да се изменя с изменение на входното на схемата.
Имам TL432, който е доста прецизен и може да стабилизира от 1,25V. Едва ли ще го намериш някъде, но ако решиш нещо ще подаря един.
Може вместо трансформатор да използваш последователен кондензатор от 220AC, след него грец и директно 432, свързан като ценер или регулатор, който регулира, закъсявайки линията.
Кондензатора се смята за 50-100ма, спрямо 220АС

Изображение
За ценер слагаш 2 диода в права посока.
  • 1
  • 2

Тема "Търся проста схема на UPS за 2 NIMH батерии" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: