• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
thebugger - специалист
Напоследък се чудя как да избегна тегавите бобини при високите честоти и да си направа работещ АМ предавател (приемника после ще го мисля) и намерих нещо с 2х555 таймера и ми е интересно дали ще стане. http://www.williamson-labs.com/images/555-am-xmitt.gif (една от тези в сайта то пише) това е въпросната схема и се основава на модулация широчината на импулса. Попринцип в клас Д усилвателите го има този метод при по-ниски честоти (15-20Кhz) и с помощта на филтър го връщат в първоначалния вид. В този случай честотата ще е над 100Khz (в АМ радио областта) и ще може да се предаде на разстояние. Та въпросът ми е може ли да се постигне нещо с тази схема или ще трябва да си играя да навивам бобини? Искам да отбележа, че ми трябва за малка мощност 10-20м, така че няма да имам проблеми с КРС.А и ако си струва ще ми дойде добре малко помощ да им дадеме стойности на елрментите по схемата,защото не съм особено запознат с 555. Мерси предварително :)
AAsat - специалист
Извинявам се че не е точно отговор по темата - това по-скоро с учебна цел ли е или се очаква че ще има и някакво практическо приложение.
ivanovbg - майстор
Не се занимавай с тази схема.
thebugger - специалист
на малки разстояния да може да предава. с учебна цел най-вече.
lz1wvm - специалист
thebugger написа:
Та въпросът ми е може ли да се постигне нещо с тази схема или ще трябва да си играя да навивам бобини?....
Трябва да съгласуваш изходния филтър с фидера.Обикновено 50 ома.След това,съгласуване на фидера с антената.Става лесно,с КСВ-метър за определената честота. :partyman:
thebugger - специалист
Добре имам друга идея. Максималната честота на 555 timer е около 1Mhz. Не мога ли да го използвам само за генератор на носещата? със 1Mhz частично ще покривам АМ спектъра. След това един високочестотен АМ смесител (модулатор)?
AAsat - специалист
Извод 4 на NE555 според описанието е за разрешаване и забраняване на изхода. Не съм сигурен че ще може през него да се вкара в режим на АМ в изхода. Принципно има схеми, в които цифрови схеми се ползуват за аналогови приложения но не мисля че е разумно те да се изпробват с учебна цел.
Постановката от първия пост - радиочестотно устройство без бобини - не бих казал че е много правилна.
Може би е по добе да си осигуриш измервателния инструмент ( приемника, който после ще го мислиш ) и тогава да правиш някакъв предаател. В диапазона на средни и дълги вълни в ефира не е много розово положението - особено ако си в по-голям град.
Ето една схема на генератор и модулатор без бобини схема. Не съм я правил но вероятно ще работи.
Иначе да се ползува NE555 като генератор и след това да има модулатор - вероятно ще се получи нещо но все пак таймера генерира правоъгълни импулси. За модулатор може да се ползува MC1496 - старичък чип но все може да се намери и си е класика.
1496
http://www.fatih.edu.tr/~kfidan/EEE-316 ... ment-3.pdf
Подобен чип с по-малко изводи и като че ли по-лесен за употреба е NE612 - може да се свали от доста модели стари аналогови сателитни приемници.
lz1wvm - специалист
Работната честота на 555,я дават 500 килохерца.А графиките са до 100 килохерца.
thebugger - специалист
хмм интересно. MC1496 изглежда доста добре може и да я пробвам (ако успея да намеря такава) виждам че генерирането на носещата не става директно от интегралката. Някакви идеи за високо-честотния генератор. Може би нещо с мост на Вин или?

П.С 555 таймера извършва ШИМ (широчинно импулсна модулация) затова го има тоя пин за вкл и изкл на изхода. Хубавото на ШИМ е че демодулацията става по същия начин като при АМ. Много е хитро това. Има го и в Клас Д усилвателите но с по ниска честота докато тук е доста по висока. ШИМ мисля че има по добри качествени параметри от АМ защото няма модулация на амплитудата където се трупа шум,а има промяна широчината на импулса.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... el.svg.png
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за АМ модулация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: