• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
intel core - специалист
Привет.Някъде по форумите бях чел,че не е добра идея да се свързват изходите на lm317 дирекно,а през резистор 1ом,но пак не е било желателно.Тук на линка ги гледам са ги свързали дирекно-практично ли е така?
Последна промяна от intel core на вт ное 05, 2013 5:02 am, променено общо 1 път.
shadow__01 - майстор
Наистина не е добра идея. По-добре използвай LM338. Схемата е същата, но тока е не до 1.5A а до 5A(естествено с радиатор).
Увеличаването на тока на LM317 се прави с транзистор. Има схеми в гугъла, но преди така и не успях да намеря работеща. Дано да имаш повече късмет от мен.
Subsa - специалист
Може, свързвай ги паралелно. Монтирай ги на достатъчен радиатор и газ.
Те си имат достатъчно защити, КПД няма за загубиш :mrgreen:
При схемата с външния транзистор не се постига добра регулировъчна характеристика, но никой не го споменава...
intel core - специалист
аз направо мисля да ползвам LM338(както ми препоръча колегата по-горе).Скоро докато ползвах ЛМ317 и изведнъж на изхода ми се появи максимално входно напрежение(цъфнал е ЛМ317скат)-някакви идеи,че да не се повтаря това нещо?
благодаря за вниманието.
Subsa - специалист
Менте чиповете са с по-малки кристали на транзистора вътре и вместо да си ограничи тока при прегряване - изгаря.
Външен по-голям кристал е решението или оригинален 317.
pansim - майстор
Не знам, колегата какво има предвид с "недобра регулировачна характеристика", но от собствен опит твърдя, че с външен транзистор, изпълнена схемата от даташийта, работи великолепно!
А защо ли никъде в оригиналното описание не се споменава за директно паралелно свързване? :)
Или инженерите, разработили ЛМ317 са по-глупави от нас? :)
Все пак всеки сам си преценява. Както искате, така го свързвайте... :partyman:

Не разбрах само каква е идеята - може би колега, ако дадеш повече информация, ще се намери и друго решение...
Subsa - специалист
https://www.sparkfun.com/datasheets/Com ... /LM317.pdf
Има, има! [-X
В горния линк на страница 9, texas instruments са свързали даже 3 линейни регулатора паралелно.
От операционния усилвател голям смисъл няма, ако не ти трябва линейна характеристика на регулиране.
:supz: Признавате ли се за победени, или да намеря на ON Semi и NXP, ST и др. ?
pansim - майстор
Subsa, ти на състезание ли си? Нещо за победа ли спомена... :lol: :lol: :lol:
И така, да уточня - никъде няма ДИРЕКТНО свързване на ЛМ317!!!
Това което си дал е с изравняващи резистори, но колегата пуснал темата го е написал още в първото си мнение. Чети внимателно преди да се провъзгласиш за победител в несъществуващо състезание.
Не се свързват директно! Просто е. Не може да се осигури еднакво натоварване. Затова се употребяват изравняващи резистори.
Subsa - специалист
Някой беше споменал, че производителя не ги дава да се спаралелват.... та затова.
Отвори този pdf, че предния много постен: http://www.fairchildsemi.com/ds/LM/LM317.pdf
Виж страница 4 фиг. 2
Извода - с увеличаване на температурата изходното напрежение намалява, тоест другите линейни, дето са студени ще се включат в играта.
Пък винаги го има момента единия да се товари на макс, но едва ли ще стигне макс, преди другите да поемат
Мога да продължа със страница 3
Това, което намеквам, е че елементите си променят параметрите при протичане на ток през тях. В случая този има само 18миливолта, които трябва да са достатъчни в комбинация със загряването.
Производствените толеранси не са чак толкова големи, дори да се вземат елементи от различни производители и партиди. Схемата на 317 е всеизвестна, и без значение от използваните П-Н преходи вътре, тя работи отличително стабилно и си прави перфектна компенсация на много неща.
Винаги може да се използват по-тънки и дълги кабели от изходите на схемата до изходната точка, за да се избегнат ниско-омните резистори :)
  • 1
  • 2

Тема "два успоредно свързани lm317 може ли?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: