От мобилни телефони до цифрови камери
gamena666 - напреднал
Здравейте! Колеги преди няколко седмици ,започна да ми бражди усилвателчето.Закарах го на ремонт ,а в сервиза ми викат заминали са плочките (транзисторите) - STK.... неможели да го поправят ,но ми взеха 25 лв.Включвам го пак и тръгна без проблем за няколко минути.Звукът беше прекрасен ,но след това изведнъж пак се разбраждя.Пробвал съм го с други колони ,пак го прави.Смених каналите и за вход и за изход - пак го прави.Накрая открих че когато е под определен наклон работи без проблем.Така усилвателчето кара няколко дена и след това пак започна да бражди.Питах един електрончик какво може да е ,а той ми каза да проверя за разкачени елементи и ако има да ги презапоя. Според него щом работи под наклон само ,ставало дума за засъхващ кондензатор ,който трябвало да се смени. Някой може ли да ми каже къде на платката се намират кондензаторите за да ги разпоя и да запоя нови на тяхно място.

http://gamena666.snimka.bg/photos-from- ... 4.32568419

http://gamena666.snimka.bg/photos-from- ... 4.32568420

http://gamena666.snimka.bg/photos-from- ... 4.32568409

Линк към схемата на усилвателя :
http://dox.bg/files/dw?a=26868eaf93
shadow__01 - майстор
gamena666 написа:
Някой може ли да ми каже къде на платката се намират кондензаторите за да ги разпоя и да запоя нови на тяхно място.
Дали е от кондензаторите или от студена/слаба спойка не знам, но конкретно на въпроса ти:
Те кондензаторите(филтриращите) ще ти изкарат очите. Двете големи жълти неща дето стърчат и на тях пише 6800mF / 50V.
pipilica - майстор
Тва да бражди от скапан кондер в захранването е малко вероятно по-скоро ще има брум. Преди да сменяш разни работи пробвай както работи да почукваш по големите кондери с дръжка на отверка, също и на двете релета. То принципно може да бръжди от много неща, но това че работи под наклон говори за студена спойка и трябва да я намериш и оправиш. Гледай по платката следи от нагряване, леко размърдай по-едрите елементи по нея и така.
Тва на всички входове ли бръжди или само на един, променя ли се при усилване и намаляне, като пипаш тонкоректора.
Що не пуснеш един запис да чуем. Няма никаква логика изсъхнал кондер да се оправя като е под наклон.
ZMeyGorianin - майстор
Да попитам и аз, понеже имам подобен проблем. Усилватела е "PIONEER" от система за домашно кино. Не беше ползван дълго време. Опитах се да го включа и се чува да щрака реле вътре, но не светва и сработва нищо. Започвам бързо да вкл./изкл. копчето и по някое време всичко заработва. Така до следващото пускане.
Дали това се дължи на засъхващ кондензатор или онова реле не прави контакт всеки път?
hidrazin - майстор
Стига бе, засъхващ кондензатор, брЪждял, работел под наклон ... Ми да вземе първо да се научи да разпознава елементите.
И аз ми се търкала един космически кораб из двора ама не му разбирам и не го барам. :lol:
:partyman:
gamena666 - напреднал
Благодаря ви за отговорите! Пробвал съм да сменям кабелите от един на друг вход и изход - на всички го прави.Когато го отворих почуках големите два кондензатора и да си призная тръгна.Но след това пак спря и въпреки че ги почуквах отново и отново - не тръгваше повече.Другото е ,че нагар не се вижда никъде по платката и ако се окаже студена спойка тежко ми! - Голямо замерване ще падне докато я открия.
Звукът е следния: Включваш го и звук няма.Усилваш усилваш и към последните точки на тон конектора ,където би трябвало да гърми цялата къща на тях, се чува браждене и звукът едвам едвам лази.Като от отвъдното звучи.

По въпроса на колегата за домашното кино ,щом се оправя от много натискане на копчето за включване и изключване ,на първо виждане май е релето.
gamena666 - напреднал
Получих съвет да ходя на сервиз пак.Аз не ги познавам всичките ,знам кои са ми резисторите ,знам къде ми е захранването ,знам STK чиповете кои са ми , релетата ,предпазителите и прочие , но има елементи които не ги знам и се уча от тук от там в движение.Все пак си имам елементарна представа от напрежение ,съпротивление ,ампераж и т.н.Проблемът ми е че усилвателят струва 60-90 лв. ,а на мен в един сервиз ми взеха 25 лв. за никаква работа ,студент съм и нямам възможност да обикалям още майстори и затова каквото от форума излезе....
pipilica - майстор
Студена спойка с мерене немож я хвана.
Можеш ли да направиш хубави големи снимки на платката отдолу и да ги пуснеш тука.
todortv - майстор
Отвори и напръскай с контактен спрей двете релета на платката с "плочките".
pipilica - майстор
Мале на тоя усилвател входния селектор е механичен, може и от него да е, пръскай от контактния спрей и в него като докато пръскаш го раздвижи с бутоните.
Пръскането става на изключен уред от мрежата и се включва чак като изсъхне напълно.
Имаш ли мултицет, поялник, поне малко опит с тия уреди.

Тема "Grundig V8200 -Засъхнал кондензатор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: