• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
gogo7777 - майстор
Може ли някой да коментира корекцията направена от братушката.....Стойностите на кондензаторите са завишени доста... :? Коя от двете схеми е по-работеща? :-D

http://alectronicscircuits.blogspot.com ... ltage.html

Прикачен файл:
Power-Supply-1.png
Прикачен файл:
Power-Supply-2.png
sstefanov - майстор
Вероятно кондензаторите са завишени заради замяната с руския чип. Танталовите кондензатори в оригиналната схема няма да са излишни и при другата.
И двете схеми би трябвало да работят еднакво (лошо). Ще имат температурна нестабилност заради двата диода, които правят отрицателното напрежение.
Обърни внимание, че не можеш да ползваш грец, а задължително траф със средна точка. Може да се добави още един диод за отрицателното напрежение за намаляване на пулсациите (анод към общия извод на R2 i кондензатора 220 uF и катод към най-горния по схемата извод на вторичната).

За непретенциозно захранване ще стане.
gogo7777 - майстор
Благодаря за коментара.
sstefanov - майстор
И още нещо - при лош контакт или прекъсване на потенциометъра за регулиране на изхода ще получиш пълното входно напрежение!
Ако ще я правиш избирай хубави и надеждни потенциометри.
gogo7777 - майстор
Ок ще имам в предвид.
pansim - майстор
Георги, от другата тема за 723, схемата с ЛМ324 е значително по-удачна от тази. Само като идея... :idea:
gogo7777 - майстор
Сигурно си прав, ама нали ме знаеш колко съм вещ в електрониката :-D . Не се хвърлям на по-сложни схеми, защото ще ги овапцам със сигурност. По-простите ги реализирам и то успешно.
Поиграх си с горните схеми, с подръчни матеряли и се оказа, че Стефанов е прав.....работят еднакво зле. Регулирането не е плавно (на отскоци) и след време си изменя само изходното напрежение. Накрая направих е това и значително е по-добре...устройва ме.
Прикачен файл:
LM350 1 to 6 V.JPG

С тая джаджа ще анаризирам проводимоста на различни електролити, като пускам точно 1А/дм2 плътност на ток. Според стойноста на напрежението и разни таблици се придобива представа за наличието на свободни йони в електролита. Химическите анализи станаха скъпи и съм принуден да се оправям както си знам. :-D
hidrazin - майстор
gogo7777 написа:
...С тая джаджа ще анаризирам проводимоста на различни електролити, като пускам точно 1А/дм2 плътност на ток. Според стойноста на напрежението и разни таблици се придобива представа за наличието на свободни йони в електролита. Химическите анализи станаха скъпи и съм принуден да се оправям както си знам. :-D
А електродите? Я дай да ги видим тия таблици. :-D
:partyman:
gogo7777 - майстор
Електродите-графит, чисто олово или неръждавейка хххххТ12 според електролита . Таблиците са няколко, не знам дали е редно да ги публикувам, щото са плод на един професор от БАН. Ако няма против ще ги споделя, няма проблем. Вече пробвах на два електролита и според мен дават коректни резултати. Обаче и тая схема започна да прави магарии, та дали ще доживее да си тествам всичките вани, не знам :-D .
MamaMy - майстор
Кажи какви магарии ти прави!
Може би са виновни калпавите потенциометри.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за схема" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: