От мобилни телефони до цифрови камери
thebugger - специалист
тъй като uA723 е с допълнителен вход за захранване на интегралката и в повечето схеми този вход е стабилизиран с ценерови диоди идеята ми е да махна диодите и да го захрана с lm317. малко е нетрадиционно но на идея звучи добре. та въпросът ми е трябва ли да имам впредвид някакви съображения за реализацията на тази идея и дали има смисъл от това? поствам и снимка на схемата става дума за входове 11 и 12 или т.1

Прикачен файл

IMG_20140307_031132.jpg
hidrazin - майстор
По принцип няма смисъл. Тези ценери се слагат само ако работното напрежение е по-високо от максимално допустимото за 723. Ако все пак така си решил използвай LM317L. Тя е в малък корпус на транзистор.
:partyman:
ditronix - специалист
Да,изобщо няма смисъл от това. Ценер (ценери) са достатъчни. Ако искаш да подобриш наистина нещо,разгледай структурната схема на 723. Погледни транзистора на защитата- всичките му крака са изведени навън. Този транзистор дефектира много често и ИС бива захвърлена в коша. За да се избяга от този проблем се монтира външен транзистор паралелно на интегралния-база на краче 10,емитер-на 1 и колектор на 9. Аз ползвам за тази цел ВС 337-40. Проблемите приключват завинаги!
thebugger - специалист
Мамка му с тая схема изгорих три интегралки вече има ли и нещо, неправилна ли е или просто тия интегралки са страшно податливи към прецакване. Ама честно всичко е като по схемата обаче няма нито регулация нито напрежение в изхода. само трафа ми ръмжи все едно съм го натоварил. какъв може да е проблема? а от време навреме дкача напрежението в изхода и почва бавно да кляка и когато стигне до 0 пак го прави същото, всякаш се пуска някаква защита като при импулсните. дали трябва да заземя минуса след греца или ддз и аз :х. единственото различно е че има един диод обратно включен на изхода.

п.с целта ми е да го направя точно по тая схема защото имам готова платкаа по нея.
pipilica - майстор
В къв корпус ти е чипа, да не си объркал краката.
ditronix - специалист
По-горе писах за един транзистор от чипа,който прави мизерии. Да го дублираш с външен. Ама ти ползваш готова платка и явно ти е трудно. Ценерите колко волта ти правят на 11 и 12 крак? Там дето пише 32 и нам колко си за мен е много! Забоди един ценер за 27V. Преди за сложиш нов чип провери го това напрежение дали е толкова. За да не те подведе без товар можеш на местата на краката не чипа (11,12 и 7) да свържеш резистор 1К за товар. И ако всичко ти е наред-т.е. имаш 27V ,изключи захранването,разреди кондензаторите и монтирай ИС. Свържи мрежовия траф към 220 през крушка. Като ръгнеш щепсела,ако всичко е в ред крушката ше присветне и ще угасне. Почти. Ако остане да свети забележимо силно-има проблеми,изключваш и търсиш де е заровен ключа от бараката. Разбира се,всичко това БЕЗ ТОВАР В ИЗХОДА! И пак пиши какво е станало. Многократно съм правил подобна схема,няма никакви проблеми с нея. Трябва да видя дали ще мога да я изровя отнякъде,че сега се сетих за нея.....
thebugger - специалист
ИС не е захранена чрез ценеровите диоди а с LM317 на 33v (което си е нормално за тази схема). вече 3 схеми се съсипаха и нещо не става. ИС е с черния по широк корпус и той е инсталиран така че е въпрос на ,, боцваме,,. ще пробеам пак и ще пиша
alien - специалист
а с колко волта го захранваш? като оставиш само грец и кондензатор, колко имаш на кондензатора?
по принцип ако всичко е наред си работи стабилизатора
на времето правих някакви доработки, с още няколко елемента за да не гори при издевателства, но и без доработки класическата схема пак си работи без проблеми
не че са скъпи но преди да бодеш нови намери си грешката прърво
ditronix - специалист
Да не я боцваш тая схема наопаки? Платката да не е огледална случайно? :? Случват се и такива неща.....
pipilica - майстор
Тая схема 723 ч има в два корпуса и номерата на краката се разминават отделно ако източника на схемата е стар може да е с номерация за кръглия метален корпус и ти като си турил от новия модел и те ти пушек.

Тема "Стабилизирано захранване с uА723" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: