От мобилни телефони до цифрови камери
Vectra - специалист
Какво правя, струвам и пак опрях до форума за помощ.... :cool:
Та , накратко, жената пощуряла да и правя светещ таван. Случайно в един магазин попаднах на едни LED панели 60W 60x60см. Харесаха ми как светят и набързо се сдобих с два броя.Поне да придобием някаква представа какво ще се получи, че никак не са ЙОфтини пустите му панели. При покупката продавача се кълнеше, че са на 12V. Пък и буксата, която стърчеше от панела, подсказваше нисковолтово захранване. Да, ама НЕ :axe: На драйвера пише 50-70V 0.9A. Първоначалната ми идея беше да разкарам оригиналния драйвер и да сложа димируем общ за всичките панели. Амa димируем на 60V не открих, пък и ако има, кой знае каква ще му е цената.
Драйвера е с OB3330 и схемата му е нещо такова:
Прикачен файл:
ob3330.jpg
ob3330.jpg (67.33 KиБ) Видяна 3904 пъти
При замерване даде консумация 0.89А при 61.5V на панел.
Дали ще се получи димиране след драйвера с PWM ?
Или някаква лека "намеса" в схемата на драйвера? Например да си поиграя с делителя на 1 краче :?
DundyTheCroc - майстор
По закон имаш право да ги върнеш в определен срок и да си вземеш парите, още повече в случая са ти дали не това, което е трябвало.
jordanvass - майстор
DundyTheCroc написа:
По закон имаш право да ги върнеш в определен срок и да си вземеш парите...
Няма такъв закон. Не и ако купиш директно в магазина. Само за онлайн покупките има такъв срок от 2 седмици. Това, че някои търговци се съгласяват да ти върнат парите, е просто добра търговска практика с цел привличане на клиенти, но не и законово задължение.
Виж ако докажеш, че са те излъгали нещо, както в случая, това е вече друг въпрос.
Vectra - специалист
Ами, ще докажа, таратанци... :x . А и на самата опаковка на панела си пише захранване 220V, 60W. Това, аз какво съм си мислел да правя после с панела си е моя работа. Пък и не мога да пробвам да ги върна, щото магазина е на 150км.... Така, че , ще се пробвам да ги преправя. Въпроса е, дали въпросния драйвер следи тока или напрежението.Ако дава константно напрежение е лесно...един PWM със съответния брой MOSFET-и и съм готов.
Със преправяне на схемата едва ли ще стане. Като поразгледах платката, схемата е доста по-сложна от типичното включване, така че, ще трябва да се стреля на тъмно и е доста вероятно да опукам драйвера.
То, като се замисля, не е ли логично LED лентите да се захранват с констатнтно напрежение, а единичните LED с константен ток :?
jordanvass - майстор
Точно така е. Лентите си имат вътре гасящи резистори и се захранват с постоянно напрежение, а нужния ток вътре резисторите горе-долу си го докарват колкото трябва. Но отделните светодиоди, включително групово свързаните като COB, искат константен ток, пък напрежението - колкото дойде. Затова лед драйверите са стабилизатори на ток. А това, че има означено някакво напрежение означава, че стабилизаторът трябва да може да осигурява работния ток при напрежение около тези граници. Обикновено големите COB-ове и мощни светодиоди са на около 32 волта пад на напрежение, като ги захраниш с предписания константен ток. Трудна работа за преправяне, мене ако питаш.
Последна промяна от jordanvass на пет дек 04, 2015 6:14 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
Аз пък не знам що купувате неща без да гледате?
Купувача му казал че е за 12 волта, на опаковката пишело 220, ся пък някой се ровил по драйвера и е решил че е за 60 волта.
Я дай снимка на драйвера и какво пише на опаковката и панела че да не фърлям боб.
:partyman:
Vectra - специалист
Ааа, боба си го запази :-D Знам че ти е скъп.
За какво да ти снимам драйвера, дал съм ти схема(поне приблизителна). Ако толкова ти е мерак, утре ще ти снимам кутията на драйвера, ама едва ли ще ти даде повече информация, отколкото съм дал.
А, и, обясних, че панела си идва комплект с драйвера и ЗАТОВА пише на кутията захранване 220V.Другото е ясно....
Относно упрека, че не гледам какво купувам, ужасно си прав! Ама работата станала, дай да видим какво може да се направи!
Vectra - специалист
jordanvass написа:
Трудна работа за преправяне, мене ако питаш.
Данчо, имаш предвид преправяне на драйвера, или въобще димирането :?
hidrazin - майстор
Vectra написа:
А, и, обясних, че панела си идва комплект с драйвера и ЗАТОВА пише на кутията захранване 220V.Другото е ясно....
Явно кат съм чел и съм спал. :-D Искаш да кажеш че в края на краищата си купил работещ LED панел на 230V а не на 12.
Ся просто искаш да го димираш? И изхода на драйвера ти е 50-70V , 0,9A ?
:partyman:
Vectra - специалист
hidrazin написа:
Ся просто искаш да го димираш? И изхода на драйвера ти е 50-70V , 0,9A ?
Точно! :thumbs:

Тема "Димиране на LED панел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: