• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
nikolovvd - майстор
Целта на темата е, ако някой иска да се направи осцилоскоп сам, да му помогнем с каквото можем.
Аз мога да помогна с електронно лъчевата тръба. След 2 часа ще дам подробна информация за модела ЕЛТ, който съм решил да подаря на някой запален на тази тема.
hidrazin - майстор
:-D Ще видя и аз какво мога да подаря. Поне две ЕЛТ заедно с ТХО-тата .... Имам поне още 4 осцилоскопа за разглобяване.
:partyman:
nikolovvd - майстор
ЕЛТ не е използвана.
Ето и описанието, което е прикрепено към нея.
Ако желаещият да се сдобие с нея е близо до Видин, може да се разберем на лични.
Ако е по-далеч може да разменим телефон или e-mail, пак на лични и когато пътувам към неговото направление да му я транспортирам. Умишлено не споменавам куриерки служби, защото първо не се знае дали ще пристигне цяла и второ какъв подарък ще е, ако трябва да плащаш за него, па макар и за куриерска услуга.

Прикачен файл

8ЛО29И0001.jpg

Прикачен файл

8ЛО29И0002.jpg
miroton - майстор
hidrazin написа:
:-D Ще видя и аз какво мога да подаря. Поне две ЕЛТ заедно с ТХО-тата .... Имам поне още 4 осцилоскопа за разглобяване.
ако ти се намира 8ло4и бих я взел
pansim - майстор
Почти съм убеден, че няма да има мераклии :)
Иначе, и аз имам нещичко за подаряване...ако се яви ентусиаст.
hidrazin - майстор
miroton написа:
...ако ти се намира 8ло4и бих я взел
Тази мисля беше от С1-72? Нямам такъв - нито работещ, нито разглобен. Все пак ще погледна какво имам. Точно такава ли трябва да е?
lz1wvm - специалист
Сега исфърлят много телевизори.По добре е да се ползват развивките и ТХО-то,и да се допълни аналоговата част на входния сигнал.Има доста стари схеми.
nikolovvd - майстор
lz1wvm написа:
По добре е да се ползват развивките и ТХО-то,и да се допълни аналоговата част на входния сигнал.
Няма как да стане. В този вид ЕЛТ се използва друг принцип на отклонение на лъча, защото индуктивното управление има недостатъци и честотни ограничения, които се компенсират с допълнително вграждане на системи за корекция. А за да се получи висока точност на графиката, отклонението на лъча е няколко градуса, за разлика от телевизионната развивка. Отклонението е от 90 до 120 градуса и пътя на лъча от катода до анода е различен в центъра и краищата на екрана.
Тези които помнят Правец 82, може би ще се сетят, че отначало се ползваха с телевизор София 31 преработен за монитор, а в последствие се продаваха с монтански монитори. И в двата варианта картината заемаше 70-80% от екрана, т.е. около изображението оставаше 4-5 см тъмно поле, за да няма фрапиращи нарушения на линейността на картината.
lov - майстор
hidrazin написа:
А нямаш ли някой който може да се възстанови. Щот почнахме да се караме със сина и по закон божи вече чакам да се смилят над мен. :)
Иначе и аз трябва да погледна имах едно пълно кашонче с някакви тръби за подаряване.
  • 1
  • 2

Тема "Направи си сам ОСЦИЛОСКОП." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: