От мобилни телефони до цифрови камери
agavazov - напреднал
Когато допра постоянен магнит зад таблета ми той се заключва и като го махна се отключва.
Искам да сложа таблета в колата /направил съм табло за него/ и като спра колата да се подава ток до някакъв електромагнит който да излъчва магнитно поле и да заключи таблета и обратно... като дам контакт на колата тока да спре и таблета да се отключи.
Подаването на ток ще го направя с реле, но не съм наясно от къде да си купя подходящ електромагнит.

Знам че се прави от намотка върху желязо, но съм много куц с това колко намотки ми трявбат, какъв матерял, няма ли да изгори нещо по веригата щом тока идва от акумолатора... Пък и предпочитам този компонент да е готов.

Ще съм благодарен за съвети какви характеристики горе-долу да търся и от къде да поръчам.

Защото като напиша електромагнит в google ми дава 'механична част' която се движи /изтласква или прибира/
Последна промяна от agavazov на съб май 03, 2014 11:16 pm, променено общо 1 път.
shadow__01 - майстор
С голямо извинение, но това са пълни глупости.
Дори и да го направиш някак си е 100% сигурно, че на сутринна няма да можеш да запалиш колата заради полуизтощения акумулатор.
ivanovbg - майстор
Вземи си готов от някой газов клапан и пробвай. Лошото е че ще харчи ток при изгасена кола и евентуално утре ден ще буташ :wink: .

Има вариант да си измислиш нещо електромеханично. В смисъл при подаване на контакт да премества един магнит, който да го отдалечава от таблета и при изключване една пружинка да го отдалечава. За целта трябва да видиш колко голям магнит и на какво разстояние го заключва и после да го мислим. Може да се ползва и машинка за централно да мести магнита.
Junak - майстор
И махни това "ас" от заглавието, че съвсем ще объркаш хората...
fox_vt - майстор
Намираш си подходящ магнит за предпочитане с форма на пръчка.Навиваш на него изолиран проводник и слагаш магнита почти на границата му на задействане на таблета но така че да го задейства.След това пускаш ток през бобината и ако си уцелил правилния поляритет то таблета ще се изключи,ако не то разменяш поляритета на бобината.Така ще се черпи ток само когато колата е на контакт или работи.Тъй като за да е ниска консумацията на бобината и да не прегрее ще трябва да навиеш доста навивки,може да навиеш по малко но да сложиш последователно една крушка или подходящо съпротивление.
agavazov - напреднал
Идеята с машинката за централно заключване ми се струва най-надежна, пък и такива машинки се продават за по 5 лв.

Мерси много за идеята, като съм готов ще кача снимки
thinkpad - майстор
Освен ако функцията - "заключване с постоянен магнит" не присъства като интегрирана в модела таблет, лично аз не бих си правил подобни експерименти.
shadow__01 - майстор
thinkpad написа:
Освен ако функцията - "заключване с постоянен магнит" не присъства като интегрирана в модела таблет....
Аз писах, че идеята е глупава и без перспектива за никъде. Ако беше така тази "екстра" щеше да се вгражда в новите автомобили под наименуванието "автоматична поставка за таблет".
Нарежда се до преправянето на ATX захранване от проекта "PC в колата"
ivanovbg - майстор
Писателю thinkpad, прочети първия ред на отворилия темата.

shadow__01, човека като няма пари за последен модел БМВ с вградени таблети в седалките, се старае да си сложи екстрата в по стара кола.
shadow__01 - майстор
ivanovbg написа:
shadow__01, човека като няма пари за последен модел БМВ с вградени таблети в седалките, се старае да си сложи екстрата в по стара кола.
Това е ясно, но не се знае доколко ще е надеждна цялата система с магнита.

Тема "Електромагнитно поле за 12v" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: