От мобилни телефони до цифрови камери
Duke_BG - специалист
Привет колеги,

мой познат ще поставя аларма на къщата си ( етап груб строеж) имам нужда от съвет от знаещи :
заданието за охрана е следното :
два входа с две клавиатури
Етаж 1 хол, спалня, котелно (вход през коридор, котелно) и дограма с отваряемо крило водещо на веранда
Етаж 2 три стаи + дрешник+ Мокро и три тераси
Етаж 3 - таванско - цял обем
минимум три точки за следене за дим
МУК на всички отваряеми крила
"glasbreaker" на целия първи етаж

въпроса ми е : дайте предложение за марка/модел алармена система която да покрие изискванията

предвижда се централата да бъде на втория етаж и да е окабелена със ФТП кабели под мазилката - приемам и препоръки за окабеляване
thinkpad - майстор
Duke_BG написа:
предвижда се централата да бъде на втория етаж и да е окабелена със ФТП кабели под мазилката - приемам и препоръки за окабеляване
Препоръка - положете слаботоковата инсталация в тръби. Стига с тези извращения на FTP замазани в тръби. FTP не е мостови кабел и предназначението му не е да бъде замазван в мазилка.
VLADO66 - майстор
В апартамента съм сложил израелска аларма Crow -никакви проблеми вече десетина години.Датчиците са малки и елегантни :)
edesign - специалист
В един апартамент, камо ли къща няма оправия с кабелите.
Винаги има нужда от още и още и много дразни, когато са хвърлени зад мебели по земята.

Тънките кабели (всеки различен от мостов) е желателно да слагате в тръба, въпреки че смисъл много много не виждам.
Относно кабелът сложете хубав и то многожилен. ФТПто вече много китайски боклук за без пари се предлага (не се калайдисва, след време пада на пръв поглед медното покритие, което едва ли е медно, алуминиевите лесно се късат), затова хич не ви препоръчвам да замажете такъв боклук защото после ....
Duke_BG - специалист
така за сега окабеляването ще е на следния принцип
зона 1 МУК на входните врати
Зона 2 МУК на отваряеми крила ет.1 (може и ет.2)
Зона 3 пир ет.1
зона 4 ПИР ет.2
зона 5 димни детектори котелно, кухня, таванско
две клавиатури на двата входа като МУК на вратите ще върви с клавиатурата

тампер зона ще се ползва само на кутиите на централата и на външната сирена
та може и да я използвам за "пожарната"
zmiori - специалист
Предлагам панел eclipse 8 с 2 броя клавиатури. Ползваите сот-аджийски кабел 6*0,22 или 8*0,22. Може също и 6*0,22+2*0,5мм.
Палела е с двоино балансиране и тамперите си вървят със зоните имаси няколо изхода и работата е кеф ти риба кеф ти паламуд.
Nimi - специалист
@Duke_BG недей обединява датчиците ако можеш. Съвременните аларми имат достатъчно зони за да сложиш всеки датчик самостоятелно.

В списъка дето си направил липсват датчиците за счупено стъкло. Не е ясно и коридорите след входните врати дали имат прозорци или не.

2 входни зони
евентуално 2 зависими
имаш 5 помещение - 5 датчика
поне 2 датчика за счупено стъкло
пожарни
"МУК на всички отваряеми крила " - Това включва ли и прозорците?

Стават повечко зоните. Най-добре викни някой за консултация.
VLADO66 - майстор
Окабеляване за СОТ предавател и външна сирена?
ditronix - специалист
Не се занимавайте с дивотии! Първо FTP/UTP са кабели за съвсем други цели! Ще ти се скъси живота докато направиш монтажа. Аз веднъж се хванах и повече не съм и помислял да го правя-един познат ми вика пуснал съм жиците,ела да ги навържем.....Станах луд! Само алармен кабел,6х0,22 или 8х0,22. Предложението за 6х0,22+2х0,5 е перфектно за по-големите разстояния! Комбинирането на зона+тампер нещо не ми се нрави на мен,а и се усложнява монтажа при повече точки и малко зони в централата.....За централа-избор голям. И израелските са добри,и българските HOME6 стават, всичките там DSC,PARADOX.... Има и едно друго решение вече,което може би е по-скъпичко,но си струва- Bosch. Датчиците им са страхотни и не толкова скъпи. Разглобяват се на две части,като предната част е капачето с лещата и платката. Клеморедът е на гърба и е оформен като куплунг,към който се включва електрониката. Та решения много,според мен по-важно е да се обмисли добре всичко,да се положат свестни кабели-имайте предвид че масово се продават сега помеднени алуминиеви такива и впоследствие да се направи един безкомпромисен монтаж. Според мен магнитни контакти в помещения с датчици на движение са абсолютно излишни! Също така glassbreak датчиците съвсем не са наложителни във всички стаи. Ако има скъпи неща в близост до прозорците-да. Но иначе си е излишно. Което пък не пречи да се сложат ако има средства за това. Пожарните датчици са добро решение за кухнята,помещението за гладене ако има такова,стая с камина.... Ако обаче се разчита на тях да ни спасят ако заспим с цигарата в уста......Просто забравете за това.
Duke_BG - специалист
мук на първия етаж са за нощния режим на охрана - като си легнеш да не дойде някой да ти рови в нощното шкафче до главата ти :)
да - включва и прозорците и прозореца между първия и втория етаж

Тема "нужда от съвет при избор на домашна алармена инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: