От мобилни телефони до цифрови камери
Our - напреднал
Здравейте,

HDMI-изходът на телевизора ми спря да работи изведнъж след един рестарт. Работи си вече на редовно ползване от около две години. При справка със сервиза ми казаха, че най-вероятно HDMI-чипът е изгорял и трябва смяна, която била около 150 лева.

Имам и втори HDMI изход, чиито порт физически е счупен.

Първият ми въпрос е - възможно ли е от двата порта да се направи един, независимо дали преместя чипа на първия зад порта на втория или преместя порта на втория пред чипа на първия.

Второ - каква е вероятността чипът да е изгорял и каква е възможната причина ако е това. Когато подам на телевизора да поеме от HDMI стои доста повече време на черен екран, преди да покаже "Няма сигнал", в сравнение с който и да е друг тип изход, който веднага светва на "Няма сигнал". При изключен кабел HDMI също светва веднага, т.е. опитва се да поеме нещо.

Пробвано е със няколко кабели и с няколко компютъра, така че проблема остава да е само в изхода на телевизора. Какво може да ми препоръчате?

Благодаря много :)
pipilica - майстор
Най-лесно ще ти е да смениш счупения порт с нов, http://store.comet.bg/Catalogue/Product/5300939/
Не си и помисляй да препояваш чипове, най вероятно и двата HDMI входа са на един чип.
AAsat - специалист
Дали HDMI2 рабти също е под въпос.
Our - напреднал
И двете не работят явно - днес продължих с тестовете, а това, което си мислех, че е счупено май просто си е така.

Отворих го и ме съмнява да може да се правят миксове в чипове/портове. А защо е изгорял? На различни разклонители са, но в моя случай е почти невъзможно да са в един контакт. Телевизията ми е със СКАРТ - разбрах, че тя може да си играе с потенциала и понеже телевизора и приемника не са ШУКО, отивало напрежение към захранването на компютъра или нещо от сорта.

Така или иначе каква може да е превенцията? Да спирам телевизията като превключвам на HDMI Source ли?
Всеки сервиз ми казва все повече и повече пари и честно казано някой от тях откровено си ме лъжат и точно тоя навик на българския техник ме спира да отида и още днес да го оставя да си свършат работата...
bulhomes2 - майстор
На мен ми изгоряха и трите хдми-та като тресна една светкавица някъде наблизо. Няма как да не съм сигурен в това, защото гледах цифровата през хдми-то в този момент. Преди това не знам от какво ми беше изгоряло и VGA-то, та ремонта мина наведнъж. Майстора намери 3 изгорели интегрални схеми, но смени цялата платка. Вика "Ако сменяме само схемите ще е 150-200 лв, ама не се знае дали нещо друго няма да изскочи, или да изгори скоро след това". Никой не ще да ме послуша, но най-сигурната превенция е застраховка. Та платката ми е 250 лв, 150 лв ремонта, а застраховката - 120 лв...
Ако не го бързаш, иди си направи една имуществена застраховка, изчакай да дойде гръмотевична буря и после си го оправяй. Но иди при брокер, че може да ти избере най-доброто от всички!

Тема "HDMI телевизор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: