• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
Vectra - специалист
Искам да си направя зарядно за лаптопа за кола, като евентуално в бъдеще да прерасне в соларно зарядно.
Целта е да има максимално КПД. Спрял съм се на две схеми:
1. Използва TL494, трансформаторна.
Предимство е, че я имам реализирана за 40V , като идеята е да преработя вторичната на трафа на 2Х4 намотки и подборка на R9 и R10 .
Прикачен файл:
TL494.JPG
2.Използва UC3843, дроселна. Според http://forum.qrz.ru/attachment.php?atta ... 1147250763 и дават до 92%КПД. Проверих частите, няма да излязат над 10-15лв. Притеснява ме единствено изработката на дросела.
Прикачен файл:
UC3843.JPG
UC3843.JPG (80.88 KиБ) Видяна 2655 пъти
Ако някой е правил нещо подобно, да даде акъл. Коя е по-добра за целта :? Срещу набиване на канчета имам каска :-D
sstefanov - майстор
Не си струва:
http://www.aliexpress.com/item/80W-Univ ... 22968.html

Има ги и в Конрад, ако не ти се чака от Китай.
Vectra - специалист
Такава дреболия да поръчвам чак от Китай :? ..
В БГ по-евтино от 30лв. не намерих, + доставка станаха ~40лв.
Пък и не е много в духа на форума :)

Мисля да се пробвам с първата схема, така и така я имам готова налепена, що да не преправя само трафа.
После пробите входно напрежение и ток спрямо изходните и ще видя КПД-то :)
sstefanov - майстор
Казах вече, че ги има и в Conrad, цената им е около 20 лв (не помня точно колко беше).

Ако целта на упражнението е да си го правиш сам е ОК, ако искаш да използваш такъв адаптер, за мен е по-добрия вариант да се купи готов.
zaioristu - напреднал
Втората я правих преди години още работи.Дросела се прави лесно само ти трябва старо захранване от компютър.Нагряваш го за по лесно разглобяване махаш старите намотки и навиваш новите.
MamaMy - майстор
Готовите адаптери за кола за лаптопи са големи ментета. Вече трето ми дава фира. Оказа се още по-голям проблема да се захрани лаптоп в камион на 24 волта. Тираджиите дават доста пари за инвертори за да включат един тъп лаптоп. Толкова ли няма един мислещ производител който да се сети на кой му трябва най-много подобно устройство? :?
Vectra - специалист
zaioristu написа:
Втората я правих преди години още работи.Дросела се прави лесно само ти трябва старо захранване от компютър.Нагряваш го за по лесно разглобяване махаш старите намотки и навиваш новите.
Благодаря, точно от такова мнение имах нужда! И благодарско за съвета с нагряването. Вече счупих един подходящ ферит. Добре че стари комп. захранвания дал господ. Докато
не минах на маркови всяка година някое даваше фира.
Проверих в местния магазин за ел. компоненти (Елимекс). Там имаше готово (220V)12V-> до 24V на цена 39лв. Продавачката каза, че имало доста рекламации и след смяна на MOSFET-тите повече не правели проблеми. Ама знае ли човек :?
ig_ivanov - специалист
Vectra написа:
Искам да си направя зарядно за лаптопа за кола....
А лаптоп какъв модел е? Повечето модели лаптопи DELL и НР, които имат триизводна букса, най-вероятно няма да работят.
Vectra - специалист
И трите лаптопа, за които е предназначено захранването за с обикновена букса ,18.5V-3.5А.
А и нещо не съм много фен на цитираните марки, особено на последните "найлонови" модели на HP, ама това е друг въпрос... :partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Избор на схема за 12V зарядно за лаптоп" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: