От мобилни телефони до цифрови камери
Имам повредена платка,motor speed control KBMM-225 на която има 3 интегрални схеми LM393,LM324 и на третата има надпис 358 първи ред и втори ред Z413 като гледам как е свързана не прилича да е LM358 а е повредена.Моля ако някой знае да пише.

Прикачен файл

KBMM-225.jpg
KBMM-225.jpg (89.91 KиБ) Видяна 2710 пъти
sstefanov - майстор
Проследи връзките по платката и прецени дали е LM358.
Като гледам не ми прилича да е LM358. 8 краче е свързано към захранването с два резистора последователно по 1к.Захранването е 20v.Каква е логиката. Смених и трите схеми сложих и LM358 за проба, имаше прекъснал резистор 100ом. към 4 краче на неизвестната схема и едно диодче свързано към нея. Мощните тиристори и диоди са изправни.Мотора не завърта. Изпратих по имеила и запитване до производителя. Няма отговор вече месец.Мотора е изправен.
ditronix - специалист
Изобщо не чакай да ти отговорят! Просто провери всичко по платката-резисторите и тях,обърни внимание на дроселите! В последно време се натъкнах на няколко такива изумителни повреди,чак не вярвах на очите си! Прекъснали дросели от обезшумителни филтри на входа за 220V на компютърни захранвания! Маркирай тримерите и опитай леко да ги мръднеш встрани. Вероятно си проверил големите резистори. От двете страни на дросела/трансформатора има кондензатори-електролитен и полиестерен предполагам. Провери и тях,особено полиестерните имат навика да дават фира.
AAsat - специалист
Не могат ли да се проследят изводите на неизвестната схема - кой къде отива? По тази информация вероятно могат да се направят по обосновани предположения. По детайлна снимка също би била полезна - може и без чипа на платката.
alien - специалист
това ми прилича на платка от малък струг
имаше някакво реле с което правят защита, потенциометъра е с ключе и не тръгва ако не е "щракнал" на минимални обороти
Платката е от машина за пръскане на латекс и управлява постоянно токов мотор. Във входа на захранването няма филтри. Не зная името на обозначената инт. схема.
MrMurdjo - майстор
Въпросния чип да не би да е регулатор на напрежение?
Към него е свързан ,предполагам тахо датчик и механичен ключ последователно.Два тънки проводника идват от мотора и два дебели за захранването.Чипчето е неизвестно.
alien - специалист
явно жълтурите ползват същата платка и за други машини
потърси схема за струг, там също горят и е по известна тази платка като регулатор за струг, така е по-вероятно да намериш инфо
дори като резервна част съм срещал да я продават, ако попаднеш на точно същата разбира се, доста модели са в същност

https://www.google.co.uk/search?q=mini+ ... 04&bih=821

http://www.ebay.co.uk/itm/KB-Electronic ... 338cdcb526
това също е вариант

Тема "Питане за неизвестен елемент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: