От мобилни телефони до цифрови камери
MamaMy - майстор
Виждал съм и съм ръчкал всякакви техники, но такъв зор не съм виждал :? . Все са ги защитавали пусти платки, но тази не стига, че е голямоформата, но са я завряли в един пластмасов "леген" и буквално са я удавили в силикона. От двете страни има по 5-6 мм силикон който свалям с изстъргване. Оказва се, че този силикон се е одървил и има голям риск за някой от елементите. един резистор вече измъкнах. :проба:
Ако някой знае по-лесен начин за почистване, нека сподели. До тук пробвах спирт и коресилин, но ефекта е нулев. Нагряване с горещ въздух също не помага. Прилагам малко фото. Част от проблема вече е открит. Отбелязал съм го на първата снимка.
inspo - майстор
Топни едно парченце в ацетон и виж дали го разтваря. Само не знам дали няма да свали и лака на платката.
hidrazin - майстор
Ако е силиконова заливка нищо няма да я разтвори. Единственият начин е в гореща вода. Може да я свариш малко докато омекне и почне да се отделя лесно. После естествено добро изсушаване. Преди изсушаването помага накисване в спирт. Той "издърпва" голяма част от водата.
:partyman:
Johny - майстор
Във Lidl имаше едни шишенца, като това на снимката, но на български /Baufix - разтвор за премахване на силиконови фуги/. Справя се сравнително добре.
Открих и това: http://aquariumbg.com/forum/problemi-i- ... formaciya/ в нета. Има добри отзиви за него.

Прикачен файл

140.jpg
140.jpg (7.22 KиБ) Видяна 2757 пъти
MamaMy - майстор
Благодаря на всички. Ще ги пробвам тези препарати и ще пиша, но първо ще пробвам с гас. Имам, но не съм се сетил да пробвам с него. Него го ползвам само за чистене на стари етикети и следи от лепило и тиксо. :) :partyman:

PP Пробвах с гас. Ефекта е 0. Тръгнах да търся разтворители и намерих само в Практикер някакъв за 19 лв. Ще ме прощават, но не го взех. И без това пише да се премахне механично по-голямата част от силикона. Не ми останаха нерви да ида до Баумакс. Прибрах се в сервиза и на шмиргела си заточих една пластмаса като длето. За 2 часа до изчистих платката от долу, а от горе свалих само релето и единия трансформатор. Презапоих всичко и я изпратих на монтажниците да я пробват. Надявам се тоя Хаер да не се връща повече :kotz:
ig_ivanov - специалист
Силикон от електроника се сваля най-лесно като се загрее на около 120 градуса платката. Разбира се, не трябва да се държи повече от половин час на такава температура, щото омекват електролитните кондензатори и трябва после да се сменят. Нагряването трябва да става постепенно- температурата трябва да се достигне поне след 2 минути, а не да се бухне в гореща фурна.
MamaMy - майстор
Както вече писах, нагряването изобщо не помага. Нагрявам го със станция за горещ въздух Hozan HS-550. Мисля, че е над 350 градуса. Щом това дори не го прегаря, явно заслужено е сложен там. :?

Тема "Помощ за почистване силикон от платка на климатик" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: