• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
Svetoslavoff1 - майстор
Здравейте,
Има предложение на няколко ключови места в блока да се монтират камери, инфото от тях да се записва и при нужда да се изгледа съответния видеоматериал.
Ако някой е наясно с евентуални подводни камъни в административно/правно отношение, нека сподели моля.
shadow__01 - майстор
Има доста подводни камъни и не само от правна гледна точка.
Как ще се съберат достатъчно пари?
Къде ще е записващата апаратура? В твоя апартамент ли? Може някой да предположи, че ти ще изтриеш някой запис за да прикриеш нещо/някой.
Всички ли са съгласни да участват в "Биг Брадър НЕобразцов дом" (да бъдат заснемани винаги).
Има ли нещо свързано с асансъори в тези "ключови места"?
Svetoslavoff1 - майстор
shadow__01 написа:
Има доста подводни камъни и не само от правна гледна точка.
Как ще се съберат достатъчно пари?
Къде ще е записващата апаратура? В твоя апартамент ли? Може някой да предположи, че ти ще изтриеш някой запис за да прикриеш нещо/някой.
Всички ли са съгласни да участват в "Биг Брадър НЕобразцов дом" (да бъдат заснемани винаги).
Има ли нещо свързано с асансъори в тези "ключови места"?
Приятелю, и аз си задавам подобни въпроси:) Затова и пуснах темата.
Да речем, че пари се съберат, има помещение с ограничен достъп за апаратурата. Но от там нататък дали се процедира само с решение на домсъвета или общото събрание, или 100% от живущите да са съгласни :?:
ДОбре ще е , ако се включи някой, изпълнил такава система или живеещ в място с действаща такава система.
Kasper - специалист
Правили са ни запитване за такива системи, но цената им се вижда висока и за това не сме монтирали. Ето някои от нашите съображения при изграждане на такава система.
1. Проблеми при всякакъв тип системи и камери - масова практика е лицата, които извършват обири да ходят с качулки и шапки - по този начин скриват лицата си много лесно - навеждат глава и така се виждат само якета и козирки на шапки, камерите не ги обезпокояват и си щъкат безпрепятствено. Вади ли сме много записи от обири на магазини ... не е добре.
Решение - камера/и/ монтирани на малка височина - 1,20м до 1,5м, като разстоянието от входната врата трябва да не е повече от 2-3м. при толкова ниско монтиране камера дори и наведен се вижда лицето на взломаджията. Проблема със това, че виждат камерите и е навеждат пред тях се решава с поставянето на скрити камери с иглени обективи, НО под скрити имам предвид замазани в мазилката като се оставя само обектива видим - от далеч /а и от близо/ наподобява пукнатина в мазилката. Проблема на нощната видимост се решава с поставяне на инфрачервени диоди в корпуса на осветителното тяло на входа. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се оставя една ВИДИМА камера на височина 2-2,30 В ПРОТИВОПОЛОЖНИЯТ ъгъл на НЕВИДИМАТА т.е. папагала като влиза се обръща към скритата/тите/ камера/и/. До тук го заснехме. Недостатъци - млко по-скъпи камери, които и трудно се намират, гаранцията им отпада заради замазването, сложен и оскъпен монтаж.
2. ВИДИМИТЕ камери задържитално влагозащитени, с алуминиеви корпуси с подсветка, като живеете с мисълта, че който влиза да краде или ги чупи или краде камерата т.е консуматив - целта на камерата е да заснеме крадеца, ако и после да бъде открадната - тя работата си е свършила.
3. DVR-а - машинката която записва - поне среден клас - лично предпочитам HIKVISION има няколко серии - никога не купувам евтината ... лично убеждение. UPS за да пази машинката от токови удари. Пуска й се интернет със статичен адрес - така всеки може да вижда камерите по всяко време, от всякъде /конкретната марка има софтуер и за PC, Iphon и Android т.е. гледа се от всичко/
4. Камерите по етажите - решение се взима от всеки етеж по отделно - монтира се 1 бр. камера - задължително гледа стълбището и асансьора - според мен не е важно как точно ми разбеват вратата, а кой. Тук правилото за шапките и наведените глави важи отново, но ние вече имаме лицата от "входните" камери, така че и дрехите са достатъчни.

Ето малко линкове на камери с иглен обектив:
http://topsecurity-vision.com/product_i ... cts_id/385
http://videonabliudenie.eu/Skriti-kamer ... -4003.html
тези не съм ги използвал, но в магазина от който съм пробвал не зареждат вече 1 година.
Svetoslavoff1 - майстор
Kasper, Бях няколко дена по гората и затова се забавих с отговора. Благодаря много за изчерпателния пост!
tzetzo160 - специалист
Не съм 100% сигурен, но мисля, че дори и да се вижда кой е извършителят на престъплението, записано по този начин, то не се признава от съд. Поне за момента в България. Било вариант да се извади разрешително за видеонаблюдение и тогава нямало проблем обаче. Така поне ми казаха.
hidrazin - майстор
tzetzo160 написа:
Не съм 100% сигурен...
Е, бъди сигурен. Не само не се признава, но и въобще не се разглежда от съда.
И не е разрешително за видеонаблюдение ами са едни други работи.
С една дума - ако не е СРС, потърпевшият духа супата. У нас никой от управляващите няма, и както изглежда никога няма да има интерес да узакони видеозаписите от частни охранителни камери, автомобилни камери (както е в Русия), скрити камери ...
И пак - продължаваме да духаме супата. Здраво!
В съда важи само ако е направено от няколко телевизионни екипа, със свидетели, няколко дубъла, подписи на извършителите, клетвени декларации че са виновни, възстановка без грешки и снимки от шпионските спътници на NATO. Е те тогава успяват да дадат условна присъда. В противен случай потърпевшият бива осъден и както минимум му се присъждат разходите по делото. Е, разбира се ако не го вкарат него в пандиза де.
:partyman:
ditronix - специалист
E то няма защо записите да се носят в съда. Гледат ги куките-а те не отказват- и като намерят хубостника го карат да си признае. После в съда със самопризнанията. Или ако не се стигне до съд-някоя вечер със сопата по главата.... Бе има смисъл от цялата работа, но е много важно камерите да се монтират на такова място,че да няма подход към тях откъм гърба им или ако това не е явъзможно-да се монтират две камери,които да се пазят една-друга. Пък после да ги крадат,като ги запишат. Отделно от това и да е забулен крадецът, лесно се познава по фигурата,по походката... С
nikolovvd - майстор
Моето предложение е да сложите лепенка на входната врата - "Обект с видеонаблюдение!" и нарисувана камера. Има ги в нета всякакви.
Така ще са разбере реакцията на съседите по темата "Биг Брадър НЕобразцов дом", а може и някой крадец да се хване на предупреждението и да пропусне.
Ако няма бурни реакции от неверни съпруги или съпрузи, действайте. Добре би било да има накакво писмено решение на етажната собственост.
ditronix - специалист
Една снимчица от IP камера-днес приключихме обекта:

Изображение

Снимката е "print screen" oт лаптопа,с който се правиха настройките,а после прекарана още веднъж през Paint-а за намаляване на размера. В действителност номерата на автомобилите се виждат абсолютно ясно,белият автомобил- ОПЕЛ КОРСА е в движение.
  • 1
  • 2

Тема "видеонаблюдение - регламент?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: