От мобилни телефони до цифрови камери
nikigada - специалист
Здравейте искам да свържа две тела от климатик към локално парно. Намерих две запазени от инверторен NIPON но електродвигателят на вентилатора е най-вероятно постояннотоков безчетков. Има ли шанс да се пусне да работи без дистанционното за климатика тъй като същото не е налично, на практика имам само мотора и питата. Какво трябва да се направи за да се пусне вентилатора да работи. Или да мисля за замяна на моторите с такива на променливо 220 волта. Прилагам снимка на разглобен постояннотоков мотор който е вложен сега.

Благодаря!

Прикачен файл

New Image.JPG
hidrazin - майстор
Това дето си снимал не върши работа. Да беше снимал табелката на матора.
:partyman:
jordanvass - майстор
nikigada написа:
Прилагам снимка на разглобен постояннотоков мотор който е вложен сега.
Ти смяташ, че е постояннотоков мотор. Четки някъде видя ли? :wink: А ако се окаже трифазен, на който по горните 3 кабела цифрово се задава число, отговарящо на зададените обороти, а електрониката в мотора го преобразува в нужната честота за въртенето на мотора? Само предположение. Тогава как ще го подкараш без външна електроника?
nikigada - специалист
Четки няма. Ротора е постоянен магнит с цилиндрична форма. Намотките са върху статора. Никъде не съм казал без елетроника, добре е да е минимална с цел спестяване на главоболия. Ако е от този тип не би трябвало да има проблеми със подходящ генератор, въпроса е с каква честота.

Поздрави!

Прикачен файл

003579746-big.jpg
nikigada - специалист
Платката не е снимана от мен. Това са снимки от мрежата, това е изглед от другата страна.

Прикачен файл

dsc000451fv3.jpg
dsc000451fv3.jpg (100.25 KиБ) Видяна 3213 пъти
EDI - майстор
Този мотор е модел MFD-40GOAL, монтира се във ФУДЖИЦУ ASTA24LCC - 280 волта 34 вата. http://www.klimaanlage.de/fileadmin/use ... 30_LCC.pdf ето схемата на свързване - стр.15.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Може да се пусне и да се регулира, обаче информацията която даваш не е достатъчна и за една дума да ти се каже. По-скоро врачка ще ти отговори.
"Снимка от нета" - виждали сме и снимки и мотори. Снимка на твоя мотор ни интересува - какво пише на него.
Кой модел е Нипона? - точно неговата схема е интересна.
Нещо за което да се хванем, поне типа на мотора. Ако BLDC мотор или дето им викат DC мотори за по-кратко - не е същото. Аз лично съм виждал 3 вида BLDC мотори с различни захранващи и управляващи напрежения, а не ми е това работата.
Освен мотора, някаква платка имаш ли, която е била към този мотор? Не става въпрос за тази която е вътре в самия мотор.
Тука има материал за четене докато отговориш на горните въпроси.
http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... &start=300

Тема "Електродвигетал от вентилатор на климатик" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: