От мобилни телефони до цифрови камери
П. Петков - специалист
Скромен опит при ремонт на "електронен" трансформатор, даден ми за ремонт от колега:
Прикачен файл:
stambolov.jpg
stambolov.jpg (77.17 KиБ) Видяна 2228 пъти
Повредата беше в транзистора T1 - пробив между емитера и базата.
Оригиналните транзистори бяха 13005, които са 4 амперови. Заменени бяха с MJE13007, които са 8 амперови.
Предпазителят е като половинватов резистор, но е защитен с термошлаух, който ме домързя да свалям, за да видя точно какъв е.
Прикачен файл:
Picture 244.jpg
Picture 244.jpg (46.17 KиБ) Видяна 2228 пъти
Прикачен файл:
Picture 245.jpg
Picture 245.jpg (58.2 KиБ) Видяна 2228 пъти
Диодът D6 е "икономисан" (не е монтиран на платката).
hidrazin - майстор
Оххх... То хубаво ама 100-ватовите в магазина са по 7-8 лева а 50-60-ватовите ги има и под 5 лева. И това цени на дребно.
Като занимавка - да. Иначе си е губене на време. То и из съм събрал една кутия с такива, уж да ги гледам някой ден.
А дано, ама надали. :?
:partyman:
hidrazin - майстор
Сакън недей! Вече няма място къде да тупам!
П. Петков - специалист
Е, па..., то-о-о..., по първи петли к,во друго човек да прави? Да гледам само как "Голямата мечка" се върти около полярната звезда (C.C.W. :-D ) и кога "Орион"-ът ще "кацне" на върха на бора "у" двора (някъде около 2-3 часа) - ми то омръзва! :) А така, все някой ще има полза.
hidrazin - майстор
Ееее... Няма лошо де! На тези често им заминава и динистора.
П. Петков - специалист
Един друг познат, навремето, няколко пъти ми носеше за ремонт едни и същи захранвания за халогенни лампи:
Прикачен файл:
anton.jpg
anton.jpg (63.83 KиБ) Видяна 2170 пъти
Това чудо -"електронния" трансформатор, хич не го харесвам! Ниска надеждност, обусловена от произведението на немного високите надеждности на много компоненти. В конкретния случай, при общо 43 компонента, ако всеки от тях има надеждност 0,999, то общата се получава - 0,999**43 = 0,9578! Или на всеки сто изделия, вероятността четири да се повредят е почти единица!
От тороидалния трансформатор с вграден "Кликсон" по-добро няма!
Те такъв "Кликсон", залят в геометричната ос (дупката) на тороида, прави трансформатора железен:
Прикачен файл:
Picture 246.jpg
Picture 246.jpg (45.04 KиБ) Видяна 2170 пъти
Тези "Кликсони" са Холандски и са за 90 градуса.
Прикачен файл:
Picture 247.jpg
Picture 247.jpg (43.07 KиБ) Видяна 2170 пъти
Корпусът им е галванично свързан с контакта и затова имат защитни обвивки, ама иначе нямат разваляне - "челик" са!

P.S.
Стига толкова глупости, че трябва да варя шкембе чорбата! :)
lov - майстор
То що ли всичките пишещи в тая тема май сме се превърнали във вещомани. В момента съм на тема подреждане и разчистване и всеки ден гледам да отделя поне по 1 час. И уж все заделям за изхвърляне че няма да ми трябва или не си заслужава ремонта и после като се обърна купчината пак стане на половина. :x
:?
ditronix - специалист
Че ти си магьосник бе! Аз се хващам, започвам, хвърлям, хвърлям и като се обърна-купчината станала по-голяма от преди! :-D
hidrazin - майстор
Какво съвпадение! Аз пък преди 3-4 години направих една постройка от 20-тина квадрата уж да преместя там голяма част от "нещата".
Да ама не. Докато ги преместя и .... я напълних. Плюс още един навес. :lol:

Тема "Ремонт на AC конверторче" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: