• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
intel core - специалист
Привет.Имам проблем с компютърно захранване.Марката е неизвестна,а модела е LC-B350ATX.Схема точно за този модел не намерих,но тази е същата на 95%.
При нормани условия не тръгва,когато заменя R62 с потенциометър и почна да връткам захранването тръгва обаче на оранжевия кабел меря напрежение 3,5-3,7в,а на на жълтия кабел намирам 10-11в,съответно и на червения кабел стойностите са доста под нормите като 4-4,5в.Разполагам само с мултицет,нямам осцилоскоп под ръка.
Какъв може да е проблема?
hidrazin - майстор
Може да е банално, но смени ли му електролитите?
И за какъв грездей си заменял R62 с потенциометър?
:partyman:
batman - специалист
Аз имах подобен проблем. Съветвам те да смениш цялото захранване. Не си заслужава да си губиш времето с ремонти. Има варианти на съвсем поносими цени.
miroton - майстор
То и да смениш кондензаторите/захранването тия напрежения няма да са съвсем точни,спрямо схемата която си дал.
intel core - специалист
захранването се ползваше за захранване на малък телевизор на 12в,потенциометъра бях го сложил за да се дигне напрежението на 12,8в иначе при включен телевизор много падаше напрежението.Никакви кондензатори не съм сменял понеже видимо не са надути.
hidrazin - майстор
1. При тази схема на захранване изходното напрежение не се регулира така ако не си правил и други промени по схемата.
2. Това че даден кондензатор видимо е читав не означава нищо. Аз със гледане и питане... :lol:
3. Някой да дойде да те държи за ръцете докато сменяш кондензаторите???
intel core - специалист
никакви други промени не съм правил.Смених кондензаторите и в крайна ссметка дойде само 3.3в,останалите пак са си доста под нормите.Как е най-одачно да се дигне малко изходното напрежение?
Чакам съвети.От това захранване ми пука само за +12В да ми даде около 13,8,нищо друго не ме интересува.
hidrazin - майстор
Най-удачно е като си намериш някое захранване с TL494 (KA7500B). Те се преработват много по-лесно от това дърво 2003.
Ако искаш да експериментираш - при дървото имаме контрол и на трите напрежения 3,3 5 и 12 волта съответно на изводи 3, 4 и 6.
Ще трябва да ги осигуриш. Става с делители на напрежение. Виж колко имаш на С15. Евентуално от там може да вземеш напрежение за делителя.
За да регулираш изхода трябва да промениш усилвателя на грешката. Премахваш R38, R39, R40 и R60. На R62 му подаваш +5V примерно от С18.
На мястото на махнатите R38, R39, R40 слагаш един един тример между 14-ти крак и маса с който да си регулираш изходното напрежение.
Естествено за да е включено - зеления кабел към 2-ри крак през R26 трябва да е на маса.
Ако не гръмне може и да стане. Пробите - през ламба.
intel core - специалист
Привет.Спазих всички инстукции.Захранването тръгна както аз исках с регулиране на изходното напрежение,поработи около 10-15мин и замириса на изгоряло и вече не тръгва.Като имам време ще видя какво е изгърмяло.Максималното напрежение беше 25в,което ми е предостатъчно.
Благодаря за вниманието и съветите.
hidrazin - майстор
intel core написа:
Чакам съвети.От това захранване ми пука само за +12В да ми даде около 13,8,нищо друго не ме интересува.
intel core написа:
...Максималното напрежение беше 25в,което ми е предостатъчно.
Лакомията винаги е била лош съветник. Тези захранвания НЕ СА проектирани за такива напрежения. Той китаеца е изцедил всичко възможно от тях и все пак често работят добре до 19 волта. Мноооого рядко до към 21-22.
Сега това захранване - в кофата. Бягаш за друго.
P.S. Използва ли ламба за 230V ?
  • 1
  • 2

Тема "ПС захранването трябва да го лъжа за да се включи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: