• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
Vectra - специалист
Здравейте колеги :)
Отдавна ми се върти в главата една :idea: . Исакм да си направя таблото с предпазители "Smart". Нали сега е модерно всичко вкъщи да е smart :-D .
Какво имам предвид. Искам да мога да следя моментната консумация, както и използваната електроенергия на 3 стаи, бойлера(банята) и осветлението за определен период от време.
Информацията ще се изобразява на двуредов LCD дисплей, а с малка клавиатурка ще се управляват показанията, ще се влиза в меню и т.н.
За целта мисля да използвам един микроконтролер на Atmel. Например Atmega168. Има 5 канален 10 битов АЦП, който мисля , че ще пасне идеално за целта. Въпроса ми е, какъв токов датчик да ползвам. Искам напрежението на изхода да е в границите на 2mV - 2V в зависимост от консумирания ток(20мА - 20А). Засега съм се спрял на токов трансформатор, чийто сигнал ще усилвам с един OУ. Обаче се чудя дали ще има необходимата точност, особено при по-ниска консумация, както и дали съседните силови кабели няма да смущават. Все пак знаете какъв е гъч в таблото с предпазители. Някакви идеи :? Помагайте, моля, пък обещавам при успешна реализация да споделя разработката, ако има интерес де.. :wink:

P.S. Предварително да уточня, че нямам намерение да споря с енергото заради разлика в показанията. Информацията ще е ориентировъчна и единствено за вътрешна консумация.
lov - майстор
Ако правилно съм те разбрал китайчетата отдавна предлагат готов модул с токов трансформатор. Да не те излъжа за цената щото го поръчвах преди няколко месеца но май дадох $8. Точно за контрол на моментната консумация на един ел. двигател. Този в случая е за макслимален ток 100А но има всякакви варианти. Хубавото е че отчита и напрежението. А ако искаш да записваш и сумираш постоянно данните ще ти е много по лесно да преработиш и извадиш изход от това.

Прикачен файл

P1010251.JPG
P1010251.JPG (63.62 KиБ) Видяна 1825 пъти

Прикачен файл

P1010250.JPG
Vectra - специалист
Колега lov, това, което си показал много ми прилича на обикновен панелен волтметър с допълнителна платка за токовия траф.
Е те точно тая платка ми трябва (или схемата и). Ще съм ти особено благодарен, ако ми я снимаш по-отблизо. Дано чипа да е някой разпознаваем, та да се ориентирам.
Пък и щом имаш такова животно, дай малко подробности. Някакви характеристики китаеца дал ли е? Как се държи по твои наблюдения? Ще черпя, да знайш. Че тука сега отлежава една сливовица :-D
lov - майстор
Ще го разкостя по късно че сега имам други задачи. Не съм го пробвал защото все не ми остава време да ида да го монтирам, че чак вече ме е срам пред човека на който му обещах.
lov - майстор
Да точно модификация на панелен волтметър е. За съжаление направили са го неразглобяемо. Не че не мога да ги разпоя но едва ли ще помогне. Има само едно чипче на горната страна EZ328 и така като гледам това би трябвало да е амперметъра но ''чичо гошо'' ми показва някакви глупости за него. На долната са само две плюмки.
Ако намериш нещо за това чипче щом трябва ще разпоя щифтовете платките и ще свалим схемата. Гледам за сега да не правя упражнения за луди на първо време.

Прикачен файл

P1010253.JPG
AAsat - специалист
10 бита са 1024 стойности. При максимална стойност на тока 20А резолюцията ще е около 20мА. Може да опиташ с токов трансформатор на ANG - токови трансформатори. Имат и 25А/50мА - вероятно той ще е най подходящ. Преди време правих нещо подобно - трябваше да се контролира ток между 500мА и 3А - границата е доста по тясна от твоя случай. След токовия трансформатор имах усилвател и върхов детектор. Ползувах двоен операционен усилвател BA10358. Схемата беше на базата на примерите от стр.88 от pdf-a от линка - http://www.ti.com/lit/an/sboa092a/sboa092a.pdf
Vectra - специалист
Благодаря и на двамата за усилията :prayer:
lov, аз пробвах да питам "чичо Гошо" с горните буквички на чипчето и ми излезе популярния TL082C - двоен ОУ. По снимката не мога да проследя хубаво пътечките, но от това, което се вижда е напълно вероятно ( а и логично) да е той. Засега недей да разпояваш, да не вземем да го прецакаме напразно. Ще пробвам по схемата, която е дал колегата AAsat. Тъй като нямам подръка готов токов траф, пък и тук няма откъде да си купя, си врътнах на едно феритно пръстенче 300 намотки. Което би означавало (според мен) 20А/66ма. Искаше ми се да са 500 ама не ми издържаха нервичките :axe: Та, като ми остане малко време , ще пробвам схемата и ще пиша резултата. :partyman:
lov - майстор
Ако се наложи ще разпоя пиновете не ме е страх че ще прецакам нещо. А като гледам как съм я подкарал до края на тая година ще се лъжем и няма да го монтирам.
То снощи ми бръмчеше главата, че аз пък съм на тема сметки на двубандови антени за GSM Repeater и конектори и направо изпуших.
Тъй, че ако трябва чукни на лични за това ще намеря време.
А амперметърчето от линка на колегата от преебалника е същия и дали си заслужава да правиш схемичката.
Vectra - специалист
lov написа:
А амперметърчето от линка на колегата от преебалника е същия и дали си заслужава да правиш схемичката.
Те, амперметърчетата са си хубави, и твоя, и от преебалника. Ама не ми отговарят на идеята на 100%. Мерят само моментната стойност ,а не енергия. Освен това ще трябват 5 бр., а пък са си цифра. И пак ще трябва микроконтролер, пък той си има всичко необходимо.С програмирането му съм ОК. Вече имам няколко реализирани проекта. А пък налепването на схемата става за час-два. Има 5-10 елемента накръст и това е. Ето например един от проектите: двуканален термометър с програмируема аларма.
Прикачен файл:
thermo2.jpg
Въпроса е как да докарам пустите 20ма- 20А до 2mV-2V. Правих схемата на колегата, ама нещо не тръгна. Явно днес не ми е ден :x
  • 1
  • 2

Тема "Токов датчик за контролен електромер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: