• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
teon - специалист
Прикачен файл:
Picture 005.jpg
Picture 005.jpg (77.26 KиБ) Видяна 1990 пъти
Прикачен файл:
Picture 001.jpg
Picture 001.jpg (98.13 KиБ) Видяна 1990 пъти
Прикачен файл:
Picture 002.jpg
Прикачен файл:
Picture 003.jpg
Picture 003.jpg (101.48 KиБ) Видяна 1990 пъти
Прикачен файл:
Picture 004.jpg
...монитора от снимките си загуби паметта :oops: -след спиране на тока,веднага се губят показанията до момента...чувал съм,че някой модели имат вградени батерии и затова го отворих,но не виждам такава...въпроса ми е възможно ли е кондензатора да изпълнява тая роля?...материята не ми е много ясна, но чисто механично не ми е проблем да го подменя...
DMN - майстор
teon написа:
възможно ли е кондензатора да изпълнява тая роля?
Най-вероятно - не.
Какво по-точно си изгуби - коя памет? Преди като нов губеше ли я пак ? Имам два подобни (друга марка), единия е с батерия, другия - не. Разликата е, че този, който е с батерия при изключване от мрежата дисплея му продължава да показва около 30 сек. показанията. Също така при натискане на някой бутон(пак като е изключен от мрежата) дисплея отново заработва и може да се правят разни оперативни настройки. Другия, който е без батерия при изключване от захранването дисплея "угасва" веднага, но не си губи настройките и запаметените показания. Този с батерията, като му я извадя работи аналогично като този, който няма батерия, но също не си губи настройките и без батерия.
FM STEREO - специалист
Кондензатора не може да изпълнява ролята на батерия,ако няма някакви лоши спойки най вероятно чипа си е заминал.
ditronix - специалист
И защо да не може да изпълнява ролята на батерия някой кндензатор? Имам мултицет, който се захранва точно от кондензатор. Държи си заряда с месеци, като спадне напрежението се зарежда или с напрежение 9-15V прав ток, или директно в мрежата. Отделно от това, възможно е данните да се въвеждат в енергонезависим чип-памет. А преди много години в Соди девня имахме клетки памет за данни, събирани от различните прибори, които бяха просто качествени точни кондензатори 10uF. Та спокойно паметта може да бъде кондензатор, вече е друга работа какво се е случило с нея. Я кофти елемент, я дефект в платката. Та на последната снимка до процесора се вижда чипчето памет- 24LC03 доколкото виждам и до него- един електролит 10uF - доколкото го виждам :wink: - жълтия танталов, чийто плюс отива поне видимо точно към чипа-памет.
DMN - майстор
ditronix написа:
И защо да не може да изпълнява ролята на батерия някой кндензатор?
За можене - може, но в случая съм почти сигурен, че не е така. Тези памети са EEPROM, а доколкото знам те са енергонезависими. При мен са използвали HT93LC46. Има два електролитни кондензатора на платката - 220uF и 100uF, нито един не е зареден - измерих ги. Най-вероятно паметта се е повредила.
А кондензатора питащия, ако иска нека го смени и ще види дали има промяна :) .
ditronix - специалист
Кой кондензатор да сменя? Те са поне 5 броя на двете платки така като ги гледам. При наличието на енергонезависима памет едва ли ще се ползва и кондензатор като клетка памет. Просто уточнявах, че може и се ползват кондензатори за тази цел, особено преди време. Според мен за смяна е 24LC03 ако се намери такава схемичка.
teon - специалист
...питането ми беше за черния електролит,но разбирам,че няма връзка с него...иначе за други смени-изключено...сега поне си показва ток,мок и др.каквото трябва,което не е сигурно при една евентуална интервенция :) ...
ditronix - специалист
Черният електролит най вероятно си е долнопробен китайски боклук и спокойно можеш да го смениш. Той е филтриращ на захранването. Не бих се изненадал, ако тотално е дал фира- вадил съм такива от разни джаджи и са ми показвали капацитет от порядъка на наколко десетки ПИКОФАРАДИ! Та сменяй го, вземи един нов и ако си на ти с поялника- сменяй.
DMN - майстор
ditronix написа:
Кой кондензатор да сменя? Те са поне 5 броя на двете платки така като ги гледам. При наличието на енергонезависима памет едва ли ще се ползва и кондензатор като клетка памет. Просто уточнявах, че може и се ползват кондензатори за тази цел, особено преди време. Според мен за смяна е 24LC03 ако се намери такава схемичка.
:-D А ти кой кондензатор имаше предвид :) . Най-близко до въпроса по темата е кондензатора, който си посочил ти - този до чипа - аз имах него предвид да смени, а още по-добре е да се смени чипа-памет. Но то беше ясно, че автора пита за черния електролитен кондензатор - дали "играе" ролята на батерия в случая - моя отговор беше - не. Едва ли знае, че жълтите елементи на платката и още по-малките кафяви са също кондензатори(пък и не е длъжен да знае, иначе нямаше да пуска такава тема).
Той си е взел вече правилното решение - по-добре така, отколкото в кофата :).
А малко встрани от темата - стана ми интересно - какъв е тоя мултицет дето се захранва от кондензатор и държи по няколко месеца - дай малко подробности, ако можеш. Весело посрещане на Нова Година :partyman:
ditronix - специалист
Давам подробности след Нова година! Опппаааааааааааааааааааа- след 4 дни! Като тръгна на работа, че е там мултицета. Т.н Green line- зелена линия, купен е от КОНРАД преди 3-4 години. И аз се шашнах, като разбрах, дори мислех, че съм се минал. Оказа се че не е така- зареждам и си бачка като пич прибора, никакви проблеми.Имах идея да гоотварям и да видя какъв кондензатор ползва, но се отказах. После ми подариха кондензатор 5 фарада на 5 волта, да не излъжа, но с диаметър около 10 мм. и височина не повече от 6мм. и ми стана ясно горе-долу какво има вътре в прибора. Та като тръгна на работа ще дам точния модел. Успешна Нова година на всички!
  • 1
  • 2

Тема "Питане за енергиен монитор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: