• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
8180 - майстор
Здравейте Банда и Ти Хидразине,
Малко акъл, ако може.
Обещах на приятел да му изведа вход към лаптопа (от изхода за слушалки) за вилата.
Нещо запецнах - по-скоро не ми се разтурва всичко и най вече механиката за радиото.
Задачата е да остане радиото, двете касети не са проблем.
Потенциометрите са много завряни (на лицева платка и почти няма достъп).
Идеята ми е някъде по основната платка да прекъсна сигнала от кесетофона и там да включа новия вход.
Засега не успявам.
Усилвателят за касетофоните е М51166Р.
Ровичкам след кондензаторите на изводи 11 и 12. Имам проходимост до говорителите, но САМО ако механиките въртят (вероятно този ключ Radio/Tape на Блоковата схема ме бърка, ама :? ). До превключвателя на панела също нямам достъп засега.
На първо гледане, почти съм уверен (без разпояване), че сигналът от радио не минава през този чип.
Помагайте, че се изложих. Отдавна не съм човъркал такива техники.
Иначе ми е заигравка предпразнично. :prost:

П.П. Не открих цялостна подобна схема. Крайното стъпало също е неизвестно - със запоен радиатор е и не ми се рискува много много с едностранната гетинаксова платка. Радиото е с LA1805.
pipilica - майстор
Тоя чип сигурно е предусилвател за главите и може да го претовариш от лаптопа, теб ти трабва да направиш извод от потенциометъра за усилване. Ще туриш женски жак на касетофона с контакти като завреш мъжкото прави контакт и шунтира контакта на механиката. Трябва да има на самия касетофон, извод за слушалки, като включиш слушалките и прекъсва говорителите.
Може лесно да намериш кои крака на крайното стъпало са входовете, пускаш да работи на касета и почваш да пипаш краката един по един с отверка като я държиш за дръжката където излезе брум там са входовете, после пускаш сигнал и проверяваш какво си направил.
8180 - майстор
pipilica,
Благодаря за включването.
Малко не си ме разбрал - аз от изходите на чипа тръгвам. Пропуснах да кажа, че касетофончето има работещ еквилайзер и други благинки (съраунд), които е логично да са след този чип и преди кр. стъпало - там търся да се включа.
По твоята методика търся (и намирам) "топли" точки, но работят САМО заедно с двигателя на касетофоните - независимо "Плей" или превъртане. Някое ключе по механиката подава някъде сигнал. Звукът "тръгва" плавно с леко закъснение.
С изключени кабели към главите на касетофоните, неочаквано почти няма шум/брум на мах. :)

Ако съм бил неясен - ще се просвирва музика от лаптопа през регулировките, крайното стъпало и говорителите на касетофона. Трябва да осигуря вход, за най-просто в режим "касетофон" на превключвателя. :prost:
sbirov - специалист
Като чета - почти си готов =D>
На 11 и 12 извод на чипа трябва да има кондензатори - около 1 микрофарад.Запояваш им по един кабел и...това е :-D
Накрая рязваш кабела за мотора и натискаш някой клавиш на механиките.
Това е най-простия начин, иначе трябва още разглобяване :partyman:
pipilica - майстор
Ми щом искаш да ползваш благинките това наистина това е най-лесния начин, само дай накъсо кабелите от главите или прекъсни пистите след 11 и 12 крак. Намери го тоя контакт по механиката, не може да е чак толкова заврян.
FM STEREO - специалист
Вадиш механиката и ще видиш къде е контакта,остава само да го шунтираш,може и на самата платка да го замостиш.
hidrazin - майстор
Ми то аз докато се включа май темата почти се е изчерпала. Разбира се има и още по-лесни варианти. Има адапторни касети.
http://www.topspeed.bg/view_product.php?pid=2160
Само трябва да направиш прорез в капака на едното гнездо за касета през който да прекараш кабела.
Има и "по-модерен" вариант. Адапторна касета с MP3 плеър и дистанционно управление.
https://www.proarm.info/product/42/adap ... plear.html
В този вариант обаче няма да можеш да подаваш сигнал от лаптопа а само ще слушаш това дето е записано на картата.
Освен това този модел е за автокасетофон и ако дистанционното е с IR приемника ще е монтиран на една от късите страни на касетата.
Като сложиш касетата в гнездото и го затвориш може и да не може да се управлява от дистанционното. Ще трябва преправяне.
Но не мисля че с тези касети-адаптери ще изкараш токова добър звук, колкото от директното подаване на сигнал.
:partyman:
8180 - майстор
hidrazin написа:
Ми то аз докато се включа май темата почти се е изчерпала.
.........................
Но не мисля че с тези касети-адаптери ще изкараш токова добър звук, колкото от директното подаване на сигнал.
Да, но почти - ясно е какво, но все още не е ясно как. Благодаря на всички.
Не се смейте, но човекът иска да слуша класика от CD на лаптопа край камината.
Ще ми се, поне аз да не правя компромиси с наличното и работещо.

Виждат се ключетата по механиката - 3-4 общо (засега), но на първо гледане не успях. Вариантът с изключване на двигателя май ще е най-лесен.

Новото ми подозрение (не съм мерил, че някакви последни задачи възникнаха). Машинката няма мрежов ключ - само превключвател 110, 220V и батерии. Върти ми се, че превключвателят на режимите подава захранване за "радио", а някъде другаде са подава захранването за касетите (респ. коментирания чип и крайното стъпало) - заедно с, или отделно от "режимите", с цел съхранение на батериите. Не виждам логиката да разкарват това захранване до механиката, ама така се държи (засега). Има един ключ, който е ON докато е натиснат "СТОП" на незаписващия касетофон - монтиран отделно от механиката - не съм го пробвал какво прави.
Днес ще опитам да подам читав сигнал и да пробвам нататък.
:prost:
Последна промяна от 8180 на вт дек 23, 2014 1:29 pm, променено общо 2 пъти.
sbirov - специалист
Захранването се подава точно от ключовете на механиката :partyman:
hidrazin - майстор
Точно! Мрежовият трансформатор и изправителя винаги работят щом "кастфона" е включен в контакта.
Независимо дали свири или не. С превключвателя RADIO/TAPE се подава напрежението от изправителя към нужните стъпала в режим RADIO.
В режим TAPE се подава захранване към предусилвателя и крайното стъпало именно от едното ключе на механиката. Него трябва да откриеш.
Все пак какъв е модела на касетофона? Може пък да има схема за него?
  • 1
  • 2

Тема "Радиокасетофон Sanyo MW242K - Audio IN??" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: