• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
georgi_ka - напреднал
Колеги искам като ми изгори една крушка на фара на колата примерно да светне диод.Предполагам трябва някаква схема която да следи консумацията на ток в дадена верига и когато нямаконсумация(изгоряла крушка) да даде индикация.Ако някой знае някоя проста схема или готови такивада свирка.Колата ми е ауди а4 1.9тди 97год, и обичам да имам индикация за повечето работи и досега съм си извел за подгревни свещи,подгревни свещи на антифриза и за елвентилатора на радиатора.
Andri01 - майстор
Рид контакт са намотка около него-броя им е според консумирания ток от фара.
moimoimoi - майстор
ето тема където е обсъждано
viewtopic.php?f=11&t=35905&hilit=%D1%80%D0%B8%D0%B4
ditronix - специалист
Светодиод със съответния гасящ резистор се свързва към +12V след контакт и към + на крушката. За къси и дълги- 4 светодиода. При подаване на контакт и изправни крушки светодиодите ще светнат, ще светят до включване на съответните светлини. За да не дразнят по време на шофиране ,+12 след контакт може да се подава към светодиодите с бутонче. Качваме се в колата, палим, цъкаме бутона ,проверяваме крушките и тръгваме. Това е.
sstefanov - майстор
Така диодът ще свети винаги, защото крушката не е в отделна верига.
ditronix - специалист
Пояснявам: говорим за разпространените евроавтомобили , чиито фарове се управляват/ палят с подаване на +12V от ключа за светлините. Масата на крушките е постоянно свързана към маса. Масата на веригата светодиод и резистор се свързва към крушката в този и край, на който се подава +12, а +12 на контролната верига- към +12 след контакт, както писах, може и през бутон. При загасени фарове контролната верига получава маса през жичката на крушката. Когато запалим фаровете, появата на +12 върху крушката ще угаси светодиода, защото в двата края на веригата ще имаме +12V- веднъж от контакта и втори път- от фаровете. Сега ясно ли е какво се получава?
sstefanov - майстор
Ако крушките се палят през релета и то с отделни контакти за всяка, това може и да работи. Иначе, ако крушката е изгоряла, токът през светодиода протича през друга верига (например през другата крушка).
FM STEREO - специалист
Истината е оглед на всички крушки преди тръгване на път :-D
sstefanov - майстор
В предишната тема вече го обсъждахме, няма смисъл да продължаваме тук.
ditronix - специалист
Прав си. Така е. Човек като не мисли пише глупости да го ...ба :?
  • 1
  • 2

Тема "Индикация за изгоряла крушка на фар." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: