От мобилни телефони до цифрови камери
egx - специалист
Здравейте.

Това са едни стари колонки, които искам да оправя или по-скоро се обучавам. Пише само 102 на него и до там. Нов съм в тези неща и не разбирам, така че всичко ми е от помощ.

Мерси.

Прикачен файл

IMG_20150201_020228.jpg
miroton - майстор
10K
имаш ли апаратче за измерване?
egx - специалист
Имам ама още само батерии мога да измервам :D :D
Прикачен файл:
IMG_20150201_022547.jpg
На каква настройка (предполагам Омове и 20к) и къде да хвана на платката със сондите ? Запоен е на 6 места към платката (2 реда с по 3 крачета). Тоест е стерео, нали така. И само да вметна, че съм чел да се отпояват преди измерване, че иначе давали неточни стойности. Вярно ли е и до колко съм разбрал ? Колонките са две по 4 ома / 2W

Благодаря за включването. Срам не срам след половин ден ровене реших да питам.
pipilica - майстор
Така на омове и 20к, мериш на двата крайни извода средния е плъзгача. Кво му е на потенциометъра че ще го мериш. Принципно е хубаво което се мери да се отпои но може и на място ако се ориентираш по схемата дали е възможно.
П. Петков - специалист
102 не беше ли 10 с две нули отзад в омове?
kozl - майстор
Така е, но...........
Надписа е В102. Значи потенциометъра е логаритмечен 1 килоом.
А какво му е се вижда на снимката - разкербован и строшен.
egx ако ще ремонтираш си осигури вакум помпа за разпояване. Разпой краче по краче на потенциометъра, за да го извадиш цял (до колкото е оцелял) и така разпоен може да му премериш съпротивлението в двете крайни крачета, които са щамповани на една и съща платка.
hidrazin - майстор
Абе тука на не би всички да са препили?
В102 е 1kΩ ЛИНЕЕН !!!
:partyman:
hidrazin - майстор
Мдааа... Наистина е Истерео. :-D
:partyman:
ditronix - специалист
Аха, линеен е отвсякъде! Само ме изумява това 102! За сефте чувам така да се маркират потрнциометри! Може ли по-детайлна и фокусирана снимка откъм гърба на потенциометъра!

Тема "Какъв е този потенциометър ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: