От мобилни телефони до цифрови камери
kopraimsq - помощник
Изгоря ми дарлингтон транзистора на входа на ТХО-то. Смених го ама трябвло да сменя и един кондензатор на входа на транзистора та работи около час и пак ми изгоря същия. Отворих TV-то набързо и ТХО-то беше доста топличко, да не кажа към горещо. Това нормално ли е? Да не би заради него да ми гори транзисистора (да е укасило ТХО-то вътре)? LCD-тата лесно се ремонтират, но тази CRT технология ми куца малко. Та ако има запознат да каже нещо по въпроса или да купувам и ТХО, че със смяна на транзистори докаде :-D или да пробвам пак този път със сменен кондензатор ???
pipilica - майстор
Квото и да сменяш ползвай качествени елементи. Може да си купил менте транзистор и за това да е гръмнал пак, ако не си хърлил оргиналния отвори го и виж колко е голям кристала и после отвори новия изгорял ще се изненадаш колко е по-малък. Може от много неща да се думне трябва да огледаш и смениш съмнителните, ТХО-то може да е топло от протеклия постоянен ток през него а може и да има вътрешно късо.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
И аз смених BU-то и след малко време изгоря пак.
След това смених и кондензатора на базата на BU-то, по схема е 10микроФ, ама дали не сложих по-голям - не помня. Сложих и на драйверният транзистор (STX112) един резистор 10кОма м/у база и колектор - това от сервизният бюлетин. Добавих и една алуминиева плочка на BU-то за радиатор. И работата заспа - 5 години от тогава работи почти денонощно.
Пускаш го за 10-15 мин, гасиш и трябва да не грее много - поне 5-6 секунди да можеш да си държиш пръстите на него значи е супер.
Успех!
kopraimsq - помощник
Смених оня ден транзистора и кондензатора на базата, даже сложих от чипсет на компютър едно допълнително радиаторче. Пускам го, издрънча размагнитването, светна червено в стенбай и натискам дистанционното и аха да светне зелено и пак се обръща на стенбай. Май се прецака нещо допълнително. Иначе сменените неща досега са си ок. Транзистора на стенбая е ок. Като ми светва зелено power диода, дори не се чува да се мъчи да пуска кинескопа. Вертикалното отклонение и то е ок. Някакви насоки ?
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
kopraimsq написа:
Смених оня ден транзистора и кондензатора на базата, даже сложих от чипсет на компютър едно допълнително радиаторче. Пускам го, издрънча размагнитването, светна червено в стенбай и натискам дистанционното и аха да светне зелено и пак се обръща на стенбай. Май се прецака нещо допълнително. Иначе сменените неща досега са си ок. Транзистора на стенбая е ок. Като ми светва зелено power диода, дори не се чува да се мъчи да пуска кинескопа. Вертикалното отклонение и то е ок. Някакви насоки ?
Нямам голям опит с ремонта на телевизори - само мойте и на приятели съм правил между другото.
Не, че нещо, ама нито каза марката на телевизора, нито колко инча е, шасито какво е, ако имаш линк към схемата, кой управлява тоя транзистор, драйверният му как е, кои напрежения измери?
Както е на стендбай измери какви напрежения вади на всяка вторична на трафа, и след всички интегрални стабилизатори (78хх). Като пуснеш от дистанционното виж някое от тях да не кляка - т.е. консумация. Последният ТВ правих преди месец - и той така не тръгваше. Тръгвал все по-трудно и то само при включване от ДУ, след което се дръпва от щепсела и включване на щепсела и тръгва. Накрая вече и така не ще. Интегралата за видеото(STV2248H) даваше голяма консумация и събаряше захранването. - Смених я и хукна.
Даже може преди да го пускаш да измериш съпротивлението на входа и на изхода на интегралните стабилизатори, за да установиш нетипична консумация. Огледай за надути кондензатори по захранването, които ги имаш може да ги дублираш.
Успех! :partyman:
kopraimsq - помощник
Марката е NEO - 2188ftxs, шасито е 11ak30a11. След трафа никакви напрежения не ми излизат, само на 150V имам 12V. Чува се много слабо цъкане на импълсното. Мислех, че е кондензатора на захранването на ШИМа 33u/50V, смених го обаче няма ефект, смених 400V кондензатор пак нищо. Има една букса мисля, че е за размагнитването. Дава ми почти късо, някаде около 12 ома ?! Толкова ли трябва да е? До мосфет транзистора ми стигат 320V въпреки всичко. Според мен нещо преди трафа не е добре. Това тихо цъкане на такова ми мирише :cry: Интересно как ми свети диода за стенбай като нямам никаво напрежение на изхода.
petromaniq - специалист
Почети малко тук и може да ти се изясни - подобни са http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=3 ... 2%E0%ED%E5
kopraimsq - помощник
Проблема е разрешен. Просто при подмяната на дарлингтона едно лентово кабелче с 4 жички, което се закача към малката платката отзад на кинескопа се е разпоило. А и не само то. Където хвана за кабели и букси всичко се клати и е запоено с нищожно количество припой. Минах ги спойките и кондензаторите след трафа и се юрна ТВ-то :partyman:

Тема "ТХО проблем" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: