От мобилни телефони до цифрови камери
Vectra - специалист
Здравейте колеги :)
Представям ви моята версия на температурен мониторинг.

Към модераторите: ако мислите, че темата е по-подходяща за секцията Отопление (понеже видях там да се дискутира температурен мониторинг), преместете я
Прецених, че тук е по-подходящо, понеже изисква поне елементарни познания по електроника

Изградена е от един микроконтролер Atmega168PA, LCD дисплей от стар GSM(мобифон) и bluetooth модул от стар касов апарат и I2C realTime чип DS1307
Стойността на проекта (в зависимост от съдържанието на домашния "кореком" :-D ) е около 15-20лв.
Възможности:
-Измерване и показване моментни температури по 3 канала
-Запаметяване и показване на дневни максимална, минимална и средна температура по 3 канала
-Запаметяване и показване на месечни максимална, минимална и средна температура по 3 канала
-Възможност по 3 канал да се измерва температурна разлика
-Изпращане на температурите на всеки 2сек. посредством Bluetooth модул на Android устройство
-Запаметяване на дневните и месечните температури при отпадане на захранването
Настройки:
-дата и час
-еталонно напрежение
-контраст на дисплея
-осветление на дисплея
-режим на канал 3
Прикачен файл:
20150313_114144.jpg

Но да карам подред....
Ето схемата на проекта:
Прикачен файл:
thermo.jpg

1.Микроконтролера
Програмирането на чипа може да си го направите и сами. Единия вариант е посредством паралелен кабел и PonyProg, информация има много в нета.
Другия вариант е да си купите програматор, има в Елимекс. Цената е около двайсетина лева, ама ако мислите и за в бъдеще да си играете с контролери си заслужава инвестицията.
HEX файла с програмата ще ви я изпратя , пишете на лични.

2.LCD дисплея
Дисплея трябва да е тип pcd8544
Моя го "изкормих" от един стар мобифон Nokia, но подобни има и в GSM от по-старо поколение Nokia3310,3330....
Намират се все още по битаците. Аз за 5лв спазарих два, но и от двата нищо свястно не излезе.
Единия въобще не отлепи, а другия даваше изображение през ред.Проблема вероятно идва от там, че мангалите ги събират от сметищата, а там атмосферните влияния....
Така, че , по-добре вижте първо в някой GSM сервиз...
Леко затруднение има със запояването му.Трябва твърда ръка и дебела лупа :-D
Хубаво е да използвате стар IDE лентов кабел но от тънките.
Повече информация има тук:http://serdisplib.sourceforge.net/ser/pcd8544.html

3.I2C RTC чипа
Разпространен и евтин чип. Единствено ще обърна внимание, че кристала трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да е непосредствено до чипа.
В Елимекс има готов модул с чипа, три бутона и батерийката. Ако не ви свидят десетте лева отгоре, можете да си го вземете готов. Бутоните, естествено, можете да си ги ползвате в проекта.

4.Bluetooth модула.
Както вече споменах, модулът е от касов апарат на Дейзи, излязъл вече от употреба.
По сервизите има бол. Едно шише ракия и ... :razz:
Двата транзистора по TX линията са за изравняване на нивата, тъй като модула работи на 3.3V
Аз лично съм ги сложил на малка платчица под самия модул. 3.3-те волта ги вземам направо от модула. На снимката по-долу се вижда от къде
Кода за сдвояване на тези модули е 9999
Прикачен файл:
20150313_114307.jpg
изводите
Прикачен файл:
btm.png
btm.png (9.77 KиБ) Видяна 1360 пъти
Ако все пак не успеете да се снабдите с такъв модул, може и без него или да го заместите с MAX232 и обикновен сериен кабел до PC-то
Тогава, обаче , не може да се ползват Android устройства.

5.Датчици и еталонно напрежение
Не са нарисувани на схемата, всеки може сам да си прецени какво еталонно напрежение и какви датчици да сложи.
Единственото ограничение е еталонното напрежение да е между 1 и 5 волта а датчиците да дават 10mv/градус
Аз съм използвал датчици LM35DZ и еталонно напрежение 1.8V понеже няма да меря отрицателни температури.
За отрицателни температури би трябвало да се ползва LM335 (или подобен) , а еталонното да е поне 3.5V.
Еталонното можете да си сметнете сами: Необходима максимална температура + 273.15 / 100.
Например максимална 100 +273.15=373.15/100 = 3.73V
Имайте предвид, че с увеличаване на еталонното напрежение, точността пада и моментните температури ще започнат да играят.
Увеличаването на еталонното напрежение над 3.5V автоматично превключва контролера на работа с датчик LM335.
Разликата между двата датчика е, че LМ35DZ мери в Целзий, a LM335 в Келвин, т.е от показанието вадим 273.15.
Чрез лека корекция на еталонното напрежение от менюто, може да се калибрират датчиците, но ако използвате някакъв точен източник, едва ли ще е необходимо.

6.Програма за Android
Ами програмата е все още на етап разработване, но има вече някаква "бета версия"
Прикачен файл:
2015-03-13 10-57-44.380.jpg

7.Програма за PC
Предвидена е за в бъдеще. Все още си нямам блутут модул на настолното ПЦ

Ами , накратко това е.... Ако има въпроси, насреща съм :)
MamaMy - майстор
Браво! Имам подобен модул WiFi от МФЦ като тези по изборите. Мисля, че също може да се ползва.
hidrazin - майстор
Добре е ако може да се изтръгне отнякъде. Иначе братята китайци му искат по 7-10 лева - само за Bluetooth Module.
Разбира се с безплатен транспорт де. Никакво 3-6 лева допълнително за нашите куриери.
:partyman:
Vectra - специалист
MamaMy написа:
Имам подобен модул WiFi от МФЦ като тези по изборите. Мисля, че също може да се ползва.
Най-вероятно ще може.Стига да си има RX и TX изводи(много вероятно)! Само трябва да му установиш изводите, кода за сдвояване и захранващото напрежение. Ако се окаже че е 5V може и да минеш без двата транзистора за изравняване на нивата.
Ще ти бъда признателен, ако споделиш инфо. така ще разширим възможностите за намиране и ползване на такива модули.

Между другото могат да бъдат много полезни в комбинация с микроконтролер. С един приятел мислим да си правим многоканален сигнализатор за кълване на рибата с дистанционно известяване на смартфона.
При тестове на открито тия модулчета хвърлят около 25-30м, въпреки че ги дават 10м.
За датчик ще ползваме скролер от мишка.

Изобщо, идейки много, важното е да чешем крастата :-D
MamaMy - майстор
Въобще нямам намерение да го ползвам по този начин. Свалено е от бракувано устройство и ми седи като резервна част. Подарявам го в името на каузата ако си струва употребата му.
Vectra - специалист
За съжаление модулчето, което си показал на картинките не е bluetooth , а Wireless LAN
http://coryrichter94.ecrater.com/p/1739 ... lan-module
:partyman:
MamaMy - майстор
Никъде не съм твърдял, че е блутут. Писах, че е уайрлес с идеята да се ползва и друг тип комуникация. Иначе блутути има много из продавалника. Тия от Леново са особено миниатюрни
Vectra - специалист
....не сме се разбрали.. :partyman:
Знанията ми за уайърлес са , меко казано, недостатъчни.

Между другото, вчера на една поляна тествахме връзката между модула и смартфона.
При пряка видимост хвърли над 100м. ама свърши полянката :shock:

Тема "Температурен мониторинг" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: