• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
bobko - специалист
Здравейте,днес по невнимание като първолак направих грешка и подадох 220V на изхода на този траф.Възможно ли е да го поправя?Според вас какво може да е изгоряло при обратно подаване на напрежение?Няма следи от изгоряло но и не работи.Няма вторично напрежение иначе като го включа има консумация.Проверих всички диоди са здрави.Ето снимки: Изображение
Изображение
Изображение
kosata - специалист
Еми започвай да мериш,така на изуст не може да се каже!Виж транзисторите.....!!! Успех !! :)
bobko - специалист
Някаква схема може ли да се намери за този траф?
FM STEREO - специалист
Разкачи транзисторите и диодите и ги премери,може да изскочи заека!
chano3891 - специалист
ако си подал 230в на вторичната по принцип трябва да е изгоряла само намотката дето се гледа, ако не е изключил предпазителя де.
bobko - специалист
Няма поражения в намотката тя поне се вижда.Мерих и двете намотки здрави са.Нещо в обратна посока на трафа се е скапало.утре ще меря транзисторите.
sstefanov - майстор
Като си подал 230V на вторичната са се получили над 4500V в първичната. Мислиш ли, че нещо там е устояло?
Моят съвет е да си купиш нов траф, освен ако целта ти е научна.
bobko - специалист
Със сигурност ще купя нов траф на клиента.Този остава за мен :) .С електрониката малко съм на "вие" но просто за спорта.Искам да се опитам да го поправя,пък ако заработи има къде да го използвам вкъщи.Помагайте с съвети ще съм ви благодарен :) :prayer:
професионал - специалист
Не е съвсем по темата, но да попитам и аз нещо от сорта - защо при мен след като направих същата грешка, след това като я коригирах всичко си работи без проблем? Очаквах да съм скапал китайското захранване за лед луни, но то излезе истинско куче - държи се ! :-D
hidrazin - майстор
Съветите вече бяха дадени. И за какво въобще ще си играеш при факта че нов струва под 10 лева?
Търсиш схема? Не виждам за какво ти е при 10-тина елемента на кръст. Ама ето, избери си:
electronic transformer schematic
Схемата ти е напълно класическа с едно уточнение - Q3 вероятно е защита от късо.
:partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Възможен ли е ремонт на електронен трансформатор за луни?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: