• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
sirko - специалист
След токов удар изорях с доста техника и виновника е EVN... пуснах жалба за възстановяване на щетите та ще видим ко ще стане
Принтера никакъв го няма подозирам захр. блок че е заминал а не мога да му намеря сервизно ръководство, модела е Stylus SX535WD. От сервизите само вдигат рамене, че ремонта не е рентабилен поне с протоколи се сдобих.
ig_ivanov - специалист
В сервизното няма принципна схема на платките на принтера. Потърси схема по модела на захранващата платка, не по модела на принтера.
sirko - специалист
Ето го захр. блок, до десния кондензатор е има грец, на радиатора предполагам е лепнат стабилизатор, другото черничкото зад захр. букса е термистор, до него e керамичен предпазител (Т 1.6А 250V)
По самата платка няма чипове и интеграли (което е добре в случая) само 1 фототранзистор и на гърба малка интегралка (не се чете)
На първо четене ще премеря керамичния, след това незнам.

Update: керамичния е здрав, греца и термистора също... то освен стабилизатора да е. На гърба са съпротивления и С-та SMD елементи са :(
Като меря стабилизатора няма никой :? преди него би трябвало да е трафчето, ако въобще това е стабилизатор но 99% съм убеден че е. Дайте акъл къде да търся проблема.
Кофти че не намирам схема в нета на това захр.

Прикачен файл

power_sup.jpg
shadow__01 - майстор
sirko написа:
...1 фототранзистор и на гърба малка интегралка (не се чете)
Като меря стабилизатора няма никой :? преди него би трябвало да е трафчето, ако въобще това е стабилизатор но 99% съм убеден че е. Дайте акъл къде да търся проблема.
Какво според теб ще прави фототранзистор във захранваща платка? Това предполагам е оптрон.
Това дето го мислиш за стабилизатор трябва да е транзистора който "клати" трафа.
Първо провери дали след греца на кондензатора имаш 310VDC.
После може да свалиш и измериш транзистора дали е здрав.
Може да удариш един уред на диода на изхода за всеки случай.
sirko - специалист
310V има мерих го, даже няколко пъти ме чукна от тъпия кондензатор, а въпросния "стаблизатор" като се вгледах с лупата (да прочета какво пише на него) се оказа че му няма парченце от корпуса и надписи йок и по моя преценка се окозва той виновника сега чуденката ми е какъв е и какъв да сложа и как да разбера кои са EBC :?
Утре ще го разпоя че сега не ми е под ръка поялник.
shadow__01 - майстор
Сигурен ли си, че няма надписи? Погледни със силно фенерче и ако трябва и лупа. Понякога много се виждат.
Нерентабилно е понеже платката е евтина и ремонта ще струва повече от нова. А и не се знае дали ще тръгне.
В България няма да я намериш тази платка, а доставката от Китай ще се бави и не се знае колко ще струва.
Ако знаеше какво напрежение дава можеше да я смениш с друга със същата или сходна мощност.
sirko - специалист
В ebay я намерих същата и в краен случай може да я взема при условие че не се получи с моята... пък и може да се окаже не само проблем със захр. но сега няма как да знам дали е само това.
Всъщност се виждат някакви надписи по корпуса но без да го сваля от платката няма да стане аз едвам го видях, че му няма парче от корпуса заради трафчето, сугурно е някакъв IGBT ама знам ли го.
Изходното U не го знам колко трябва да е, въобще нищо не намирам като схема CA70 PSE ба*ти и гредата... утре ще пиша.
petromaniq - специалист
Като се снимат платки се снимат и страна спойки! Премери R12 . Много е вероятно "стабилизатора" да е импулсен регулатор. Извади го и разчети поне каквото е останало от надписите. Как няма интеграли, като има "на гърба малка интегралка" :-D И си понапъни малко очите! Какво означава "не се чете" - изтрито или взривено? А щом има малка интегралка транзистора ти е от сорта на 6N60. Изходното U (ако и като се появи) трябва да е около 27-32V.
ig_ivanov - специалист
EPS-132E е модела на платката. Изхода към принтера е три-изводен- +42В/0.6А, маса и PSC (за включване на захранването, получава сигнал от принтера, нещо като P_ON на компютърните захранвания). Може ли да пуснеш снимка и от долната страна на платката?
petromaniq написа:
...А щом има малка интегралка транзистора ти е от сорта на 6N60. ....
Транзистора (заради режима на свързване) трябва да е на 900В - нещо от рода на 2SK3564 900V - 3A или STP3NK90ZFP.
sirko - специалист
Ето снимки на платката-задна страна и 2 снимки на транзистора или каквото е останало от него.
P.S. Транзистора като го гледам трябава да е точно STP3NK90ZFP, утре ще потърся такъв по магазините и ще пиша какъв е резултата.

Прикачен файл

trans (copy).jpg
trans (copy).jpg (107.07 KиБ) Видяна 2081 пъти

Прикачен файл

trans.jpg

Прикачен файл

back.jpg
  • 1
  • 2

Тема "Service manual за принтер Epson" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: