От мобилни телефони до цифрови камери
Remark - помощник
Здравейте!
Интересува ме има ли начин да се направи и какъв е ако има електронен превключвател между три отделни клетки NiMH батерий. Необходима ми е такъв тип схема, за да мога да захраня устройство, което работи на 12 V и има защита за 3.5 Ah, което го прави експлоатаемо за кратък период от време, а целта ми е да му се осигури безпроблемната работа за поне 16h, т.е. ми е необходим общ капацитет на трите клетки около 10 Ah, които да се превключват автоматично при изхабяване на всяка една отделна клетка.

Хрумна ми идея да включа акомулатор за скутер, но той е на 7 Аh /не става/

Надявам се някой да е имал сходен проблем и да ми даде решение на проблема. Електротехниката и електрониката не са ми най-силните страни, та ако може обясненията да са , като за малоумник . :)
sashot - специалист
Ето ти схема на свързване. Няма да е точно това, което искаш, но ще ти върши същата работа.
Да се подберат диодите, според консумирания ток. В твоя случай, щом ще черпиш 3,5 А, да са поне 5 амперови. Все пак зависи от типа на товара. Освен това, че трябва да се смириш с частичен пад на напрежението върху диодите.
Прикачен файл:
3 batt.GIF
3 batt.GIF (2.57 KиБ) Видяна 1801 пъти

И още нещо. В българския език за окончание в мн. число се използва И, а не Й. Поне когато се пише.
Твоето "Батерий" ми прозвуча като име на някой знатен гражданин на античния Рим.
DundyTheCroc - майстор
Каква е консумацията на това устройство, щом е със защита 3.5А значи е под тази стойност, но колко точно? Какви батерии точно смяташ да ползваш? Ако консумацията му е да кажем 3А за 16 часа отиваш на 48А консумация, за което ще е нужен акумулатор поне 60Ah.
п.п. Колегата ме е изпреварил за това как се пише батерии, имай предвид и за акумулатор :wink:
Remark - помощник
Благодаря за корекцията, по отношение на множественото число, стар навик за по-бързо писане . Консумацията на устройството не знам точно каква в, предвид, че не разполагам с друг уред освен мултицет, който предполагам би ми свършил работа при подходящо свързване във веригата, доколкото си спомням последователно ( меря ампери) Предполагам малсималната консумация в около 1Аh.
@sashot , би ли обяснил логиката на схемата? Трите батерии са свързани успоредно, общата им мощност е 10 Аh, диодите понижават изходната мощност три пъти, в следствие на което получаваме нужната за уреда мощност? Извинявам се предварително за потенциално допуснатите грешки, но съм лайк в сверата.
DundyTheCroc - майстор
Включваш мултицета на обхват 10А, преместваш червената сонда в гнездото, до което пише 10А и свързваш последователно на устройството. Като имаме консумацията ще можем да мислим какво да изкара 16 часа с нея.
п.п. ...лаик в сферата... :wink:
Remark - помощник
Приключих с измерването и това, което се консумира от уреда е 1000 mAh.

ПП - харсва ми, че се обръща внимание на детайлите :wink:

edit: Хрумна ми нещо друго - е ли е възможно да се използва оловен акомулатор с капацитет , примерно 12 Ah, като по някакъв начин се понижи исходната мощност на 1.5-2.0 Ah?
Leon - специалист
Remark написа:
...

edit: Хрумна ми нещо друго - е ли е възможно да се използва оловен акомулатор с капацитет , примерно 12 Ah, като по някакъв начин се понижи исходната мощност на 1.5-2.0 Ah?
Един път Аh е капацитет, другият път е исходна мощност!

И ... кво прайм ся?

:shock:
Remark - помощник
Както казах, не съм запознат с дейлите в сферата на електрониката и електротехниката, в контекст на което си мисля, че изказвания от типа по-горе са малко излишни, а относно правописа си мисля, че няма кой знае какво значение, на запад хората обръщат внимание на проблема, а у нас как е - дълбаем в незначителните проблеми провокирани от първичния. Ако някой не може да даде съвет какво и как точно да стане по-добре да пропусне темата вместо да я превръща в спам център.
Във връзка с посленото, Leon ше отправя апел към теб просто да не бъдеш саркастичен и посредствен, понякога елементарните неща за един са прекалено комплексни за други.

И още нещо - не се срамувам от незнанието си и го признавам, за разлика от много други, които се правят, че знаят и се гордеят с това.

До тук със спама, нека минем по същество.
Благодаря за разбирането.
Leon - специалист
Remark написа:
....., Leon ше отправя апел към теб просто да не бъдеш саркастичен и посредствен,.....
Господин Remark,

Аз съм си ... посредствен!

Даскал съм по рисуване и не разбирам от елтехника.

Ама ... имам мерак да се науча!

И затова питам Аh капацитет ли е , или иСходна мощност?
:?
kuger - майстор
Remark написа:
Здравейте!
Интересува ме има ли начин да се направи и какъв е ако има електронен превключвател между три отделни клетки NiMH батерий. Необходима ми е такъв тип схема, за да мога да захраня устройство, което работи на 12 V и има защита за 3.5 Ah, което го прави експлоатаемо за кратък период от време, а целта ми е да му се осигури безпроблемната работа за поне 16h, т.е. ми е необходим общ капацитет на трите клетки около 10 Ah, които да се превключват автоматично при изхабяване на всяка една отделна клетка.

Хрумна ми идея да включа акомулатор за скутер, но той е на 7 Аh /не става/

Надявам се някой да е имал сходен проблем и да ми даде решение на проблема. Електротехниката и електрониката не са ми най-силните страни, та ако може обясненията да са , като за малоумник . :)
Ah е единица за капацитет на източник /акумулатор/.
Ако това устройство има защита , ограничаваща тока на консумация на 3,5А е "друга бира". Тогава ти е нужен токов драйвер, т.е. устройство ограничаващо тока на консумация до стойността, която ти е нужна. В твоя случай няма значение капацитета на акумулатора.
Тая схема, която са ти постнали просто "развързва" акумулаторите, сваля напрежението с пада на напрежение върху диодите, и те пак са си свързани в паралел.
Най-добре е снимка на устройството или на табелката му, но, гледам постовете са малко, форума няма да допусне снимка от теб до достигане на определен брой постове. Може да качиш данните някъде и да пуснеш линк.
Още по-добре е да направиш тема в раздел електроника, но изчисти понятията, че ще ти наскачат и там.
А - единица за измерване на ток
Ah - единица за измерване на капацитет /или колко ампера за колко време може да се използват/, пак пиша, на акумулатор, не на кондензатор.
Това, че се хващаме за думички и буквички /не дай Боже маймуница/ си е стара задявка при нас. :)
Успех!

пп: Извинявам се, не обърнах внимание, че темата е пусната в правилния раздел!

Тема "Електронен превключвател между батерий" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: