От мобилни телефони до цифрови камери
vankata88 - напреднал
Здравейте,
може ли някои да ми даде схема на свързване на светкавица или да обясни малко повече за нея.:?
Благодаря предварително.
mitcd - специалист
Халогенна лампа която работи на високо напрежение.Затова към нея има и генератор който вдига напрежението на акумулатора или барията и зарежда един високоволтов кондензатор .След като натиснеш бутона за снимане ,токът от кондензатора се изпразва в светкавицата в синхрон с отварянето на блендата на фотоапарата. Общо взето е това !
ssi - специалист
http://www.geocities.com/lemagicien_200 ... flash.html
Ако искаш мога да потърся още, но едва ли ще е нещо кардинално различно
vankata88 - напреднал
Да разбирам ли че мога да захраня (по точно да подам импулс) и светкавицата да светне.

А с какво напрежение работи и тъйкато ще е бая голямо колко време може да издържи светкавицата без да спре да свети?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
vankata88 написа:
А с какво напрежение работи и тъйкато ще е бая голямо колко време може да издържи светкавицата без да спре да свети?

Коя светкавица?
vankata88 - напреднал
на фотоапарат доста стар а най-гадното е,че е горял и от платката нищо неможе да се разбере.
mitcd - специалист
vankata88 написа:
на фотоапарат доста стар а най-гадното е,че е горял и от платката нищо неможе да се разбере.
Ами в такъв случай „духаш супата”.Халоген(или няква подобна) не знам на колко волта е .За всеки фотоапарат е различно.Имах една се зареждаше на 220 В,значи лампата е поне на 2 пъти в повече.Тия по малките може да са към 200 В.Не съм ги мерил ,но щом ръси ток значи е по вече от 100 В.И последно ако свети постоянно ще опука.
zoro1 - специалист
Какъв е фотоапарата?Ако ти трябва неква светкавица мога да ти подаря една./София
brum - майстор
Лампата не е халогенна, а ксенонова. И не се пали толкова лесно.

На 2та крайни електрода се подава високо напрежение (100волта до 800волта според лампата). На средният електрод се подават няколко киловолта който да ионизират газта. Когато се ионизира прави късо между двата крайни извода и преминава искра. Искрата кара газта да светне, след което я деионизира и тя отново става изолатор. Така до следващия високоволтов импулс на средният извод.

Ето примерна схема. Ако тръгнеш да го правив се пази от високите напрежения.

А за параметрите на лампата...ще ти трябва малко късмет. Руските лесно им се намира информацията, защото модела е написан върху самата лампа в повечето случаи.
Passa - специалист
Имам въпрос относно тази лампа и Аз.

На един Самсунг му се скъса лентовият кабел на светкавицата. Понеже светкавицата е изкачаща.
Оказа се че няма резервна част и не може да го ремонтират никъде.

При ползване на светкавицата хвърля искри в мястото на пробива.

Въпроса е може ли да се замени въпросният кабел с обикновен изнесен отвън ?

Кондензаторът е на 320 волта вътре.

Не ми е ясно защо има два извода от кондензатора в паралел към лампата и още два които пак са запоени между изводите на кондензатора и отдругата страна са дадени на корпуса около газ-разрядната лампа.
Това замасяване ли е или са активни изводи за да Йонизират газта и да сети лампата ?

Тема "Светкавица на фотоапарат" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: