От мобилни телефони до цифрови камери
simoda - напреднал
Привет :)

Ето, че пак е петък и отново е време за глупави въпроси... :? За едно експериментче ми трябва променливо захранване 1 волт, а в днешно време трансформатори с подобни напрежения сякаш не останаха. Въпросът ми е как да намаля 5В променливо напрежение до 1В. Първото нещо за което се сетих е класическия делител на напрежение, но ми е интересно има ли и други решения на тази задача - някакви по-специални индуктивности или схеми на свързване носещи името на някой неизвестен на мен учен :). В момента не коментираме мощности, загуби и кпд-та, а само принцип на изпълнение.

Благодаря Ви!
shadow__01 - майстор
Намираш някой ненужен трансформатор с ниско напрежение и развиваш от вторичната намотка докато стане 1V. За мощността не е писано нищо, но трансформатора трябва да е съобразен с нея.
sstefanov - майстор
За какъв ток става въпрос?
simoda - напреднал
sstefanov написа:
За какъв ток става въпрос?
Става въпрос за около 30-50mA. Трафа който мисля да използвам е класически "звънчев" :)
toolegittoquit - майстор
Делител на напрежение. Регулатор на напрежение. Останалото ще дойде много сложно - да се търси трафче, да се модифицира трафче - айде, нема нужда.
Между другото, за какво ти е 1V/0.05A? :?
jordanvass - майстор
toolegittoquit написа:
Регулатор на напрежение. Останалото ще дойде много сложно...
Смяташ, че регулатор на напрежение 1 волт синусоида 50 херца е нещо просто??? Интересно ми е да ми покажеш една елементарна схемичка на такъв регулатор, дето ще е по силите на питащия. :wink:
Човекът си има трафче. Пренавиването на вторичната би било несравнимо по-просто и по-надеждно от изпълнението на регулатор на синусоидално напрежение.
Ако става въпрос за някакъв експеримент, проба, то най-елементарният начин е резистивен делител с ток няколко пъти по-голям от полезния. Ако ще е за постоянно ползване и се търси точност, надеждност и малка консумация - по-добре пренавиване.
Щом е класически звънчев, по-добре ползвай извода за 3 волта, по-малки ще са загубите в делителя.
toolegittoquit - майстор
jordanvass написа:
Ако става въпрос за някакъв експеримент, проба, то най-елементарният начин е резистивен делител с ток няколко пъти по-голям от полезния. Ако ще е за постоянно ползване и се търси точност, надеждност и малка консумация - по-добре пренавиване.
Ти ако можеш да пренавиваш трафчета, аз не се заемам с тая работа. 1V си е по-скоро за батерийка(DC), отколкото за AC. Не знам за къде му трябва 1V, ама променлив.
simoda - напреднал
toolegittoquit написа:
jordanvass написа:
Не знам за къде му трябва 1V, ама променлив.
Добре де ... вече с риск да стана банален ще отговоря на твоя въпрос :). В свободното си време експериментирам с различни стари индикаторни лампи и VFD дисплеи, чието катодно захранване (на filament) варира от 0.7 до 3.5 В, в зависимост от модела. Преди 40+ години това захранване най-често е било осигурявано от отделна намотка на понижаващите трансформатори, докато сега в любителската практика се ползват подобни схеми :

Изображение

Конкретно тази схема не съм я изпълнявал, но сглобих други варианти. Работят си, но не задоволително, понеже внасят ефекта - "призрачност", т.е. има леко сияние около сегментите, които не работят в даден момент. Ето за това искам да тествам с най-обикновено променливо напрежение как ще изглеждат нещата.

Признавам си, че не съм се занимавал с изработка на трансформатори, но това явно остава най-добрия вариант за сега. Номера е да го събера след пренавиването :)...
sstefanov - майстор
Така и предполагах.
В твоя случай най-простия вариант е подходящ последователно включен резистор.
Иначе схеми с 2 транзистора и трафче има почти във всеки service manual на устройство с VFD.
MamaMy - майстор
Само да предупредя четящите темата за да не правят нещата по два пъти като мен:
Ако ви трябва изправено напрежение 1,5 волта сметките за стандартен изправител с грец не са много верни.Ще трябва да помислите за пада върху изправителните диоди който вече е съизмерим с изправеното напрежение. Аз така се чесах половин час защо имам 0 волта на изхода при положение, че всичко е сметнато. Навил съм намотка за 1,2 волта която след изправяне ще трябва да се получи 1,2*1,44=1,728. ДА, ама не. При положение, че съм правил стотици захранвания, това ми е първото за толкова ниско напрежение и естествено навивах трафа два пъти :sad:
Голяма излагация, а бях решил, че нещо толкова елементарно ще го претупам за един час със все платката и ще отбия номера. Все пак идеята беше да е абсолютно евтин и елементарен заместител на батерия R20 предназначена за запалване на газов бойлер.
В следващия етап пробвах да направя грец с шотки от компютърни захранвания като дори сдвоих диодите, но ефекта беше лош и разглобих трафа. Играх си сумарно над 8 часа #-o

Тема "Въпрос за първи клас - 5V AC to 1V AC" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: