От мобилни телефони до цифрови камери
simoda - напреднал
Привет!
Захванах се да правя един DC-DC конвертор за анодното захранване на 4 цифрови лампи с обща консумация 9-12W. Схемата не е моя, изрових я от интернет, като коментарите за нея бяха повече от положителни. На всичко отгоре се предлага като DIY кит, т.е. през годините е била тествана, доработена и пусната на пазара. Както и да е... събрах я на платка и си тръгна от раз - закачих една цифрова лампа за нея и я оставих да работи една седмица. Всичко си беше наред - нямаше никакви температурни колебания по някой от елементите (нищо над 40 градуса). Окуражен и доволен си поръчах и няколко печатни платки и тъкмо тук ми започва проблема, а именно, че от мързел проведох тестовете на схемата само с един консуматор, когато закачих и останалите 3 настъпи апокалипсиса - 3 от елементите от схемата не издържат натоварването и загряват до изгаряне:

Изображение

1. По схема Индуктивност L1 е с мощност 0.5A и точно с такава съм изпълнил схемата. Грее като за световно.

2. Диод D10 по схема е 1N4004, т.е. изправителен диод (Average Rectified Output Current: 1А) но изгаря, подмених го с SF24 (такъв имах под ръка), който също е изправителен, но с Io = 2А. С него положението е "по-добре", но не може да се пипне щото грее много - въпрос на време е и той да изгори.

3. Транзистор IRF 740 в китовете е в корпус ТО-252, а аз за по-сигурно си разработих в печатната платка да има място за радиатор и използвам TO-220AB версията на транзистора. Това разбира се не ми помогна - транзистора грее като луд барабар с радиатора...

Високоволтовото напрежение +180V се подава към анода на всяка лампа през ограничително съпротивление (за всеки модел лампа е различно и се изчисляват по формула), чиято стойност варира в диапазона 20-50 килоома, а съответно катодите си отиват директно на GDN (през специализирана интегрална схема). Ограничителните резистори НЕ греят.

Забравих да кажа, че конвертора се захранва от стандартен импулсен адаптер с мощност 1А.

Та, въпроса ми е може ли някой да ми подскаже от къде се появява този проблем с греенето и може ли да се реши, без да се налага промяна на принципната схема (щото имам готови платки мамка му)... Ще съм ви безкрайно благодарен!

Дичо.
С 2 леви - специалист
Като за начало С13 - 10 мкф за 400 волта, R1, R3 по 0.5 Вт. Провери дали не са окъсили или прекъснали, С14 - поне на 400 волта да е и той, виж дали не е прекъснал. D10 - 1N4937 примерно.
За сега толкова.
kozl - майстор
Не знам каква е честотата, но смени Д10 с шотки диод. Дросела явно се претоварва ще трябва по-мощен. За транзистора нищо не мога да кажа, защото не съм ползвал такъв. При опити с DC-DC конвертори съм ползвал биполярни транзистори. Колкото по-ниска е пределната честота на трянзистора, толкова повече грее при еднаква мощност.
alien - специалист
да започнем наобратно - 12 вата на 12 волта са ти 1А консумация (и то без загубите, спокойно можеш да сложиш 40% загуби)
т.е. за да ти е мирна главата трябва да започнеш с минимум 1.5А индуктивност
след това - диод 1Н4004/5/6/7 са бавни диоди, трябва ти бърз диод, шотки на високо напрежение по рядко се намират, но обикнвен бърз диод ще свърши работа, поне 2А
транзистора ако работи в правилен режим не би трябвало да загрява, но ако не е опроводена платката както трябва може да се самовъзбужда, трябва да се обърне особено внимание на масите....
gogo7777 - майстор
Виж и тая схема. Диода е даден Ultra Fast 4004...

Прикачен файл:
untitled.JPG
simoda - напреднал
Благодаря ви много, че отреагирахте така бързо :).

@ С 2 леви

Измерих елементите за които си ми написал - здрави са. Подмених С13 с 400 волта и С14 с 1000 волтов (такъв имах), но няма никаква промяна в ситуацията.

@ kozl и gogo7777

Смених диода с Шотки 1N5819, но задимява на секундата дори без товар, но той е до 100 волта. Утре ще си намеря по-мощен и пак ще напиша какво е станало...

@ alien
Опитах с индуктивност 1А същата работа, ще търся по-мощна.

Някак си успях да измеря най-високата консумация на лампите (при 8888) и се оказа, че е 4,2mA... нещо почвам да се омотвам здраво...

Лека и спорна седмица и още веднъж благодаря!
simoda - напреднал
:) Така...

Всичките проблеми са били причинени от неправилно подбран диод. От стара платка на телевизор изчагърках един BYW98-200 :

HIGH EFFICIENCY FAST RECOVERY RECTIFIER DIODE
F(AV): 3A
VRRM: 200 V
Tj (max): 150 °C
VF (max): 0.85 V
trr (max): 35 ns

... и всичко се оправи. Схемата работи стабилно и дори отпадна нуждата от радиатор за транзистора, а индуктивността ще си остане на 0.5 А, понеже и тя е студена.

Благодарности...
simoda - напреднал
alien написа:
0.0042*200=0.84 вата :-D
Абсолютно!
Нямам представа защо в един реферънс за nixie tubes пишеше, че консумацията е около 3-4 W на лампа. На мен също ми се стори много, просто при първоначалния тест с една лампа всичко си беше ок и въобще не ми мина през ума да меря консумацията, понеже схемата е "китова" и е сметната за 6 лампи и си викам моите са 4 значи няма проблем... Нищо де, повече от 24 часа след смяната на диода "сме онлайн" и всичко си мърка като коте. Забележката на gogo7777 е много точна, най-вероятно е станало объркване на 1N4004 и UF4004. Между другото и друг път съм казвал, че електрониката ми е хоби за зимните месеци, т.е. въобще не съм вещ в тази магия. :) Простено да ми е...

Тема "Проблем с DC-DC конвертор -- три компонента греят ужасно или изгарят..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: