От мобилни телефони до цифрови камери
sashot - специалист
Проблем: Да се осигури с непрекъсваемо захранване с възможност за продължителна работа при отпадане на мрежовото консуматор с мощност на потребление около 200-300 вата - компютър, охранителна система, система за видеонаблюдение, циркулационна помпа с електронно управление и "мек" старт. от типа на "Алфа" или нещо такова.

Обикновен компютърен 500 - 1000 ВА UPS не върши работа, защото акумулаторът му е с относително малък капацитет 7 A/ч при 12 В, т.е. консуматорът ще работи на резервно захранване прекалено кратко. Голям UPS е прекълено скъп - четирицифрена сума.
Директно включване на 12 в акумулатор с голям капацитет - 50 - 100 A/ч, автомобилен например ( в момента в Метро има промоция на акумулатори с тяхна търговска марка "Фейерлайн", като при връщане на стар акумулатор, 75 А/часов излиза 89.99 лв. с ДДС, като акумулаторите са си монтански, с 2 г. гаранция, като отгоре на всичко, заверка на гаранцията в сервиз не се изисква) вместо щатния в UPS-а не е добро решение, защото няма да му бъде осигурен достатъчен по сила заряден ток.
Обаче ако такъв акумулатор бъде включен към UPS само за разряд, а зареждането му се осигури от другаде - например с интелигентното зарядно, което в момента се продава в Лидъл, нещата би трябвало да са наред. За избягване на разни нежелателни ефекти, връзката между акумулатора и UPS-а се осъществява през мощен изправителен (Шотки) диод.

Какво мислите по въпроса?
pipilica - майстор
Идеята е добра само дето ще ти трябва тягов акумулатор щото стартерния не е предвиден за продължително натоварване.
sashot - специалист
Така е, обаче консумацията от него ще е епизодична, само при продължително спиране на основното захранване, при това с не особено голям ток, макс. 10 - 20 А, което е сравнително близо до нормалния ток на разряд в циклите заряд-разряд, желателни за добрата кондиция на акумулатора.
Последна промяна от sashot на чет яну 21, 2016 9:56 am, променено общо 1 път.
solar_entusiast - специалист
Аз съм направил същото нещо и външния акумулатор(77Ah) си се зарежда от щатното зарядно на UPSа(APC) без проблеми.
Единствения недостатък е, че се зарежда малко дълго ако е изчерпан напълно. Но при мен прекъсването е максимум веднъж месечно и за кратко.
ig_ivanov - специалист
За мен има два проблема: "обикновен компютърен UPS" и "продължителна работа".
Ще започна с второто. По принцип не е проблем да се сложи автомобилен акумулатор на UPS. Също така не е проблем да се зарежда от външно зарядно, стига да се изключи веригата за зареждане в самия UPS. Проблема е единствено в това, че ще поставиш стационарно автомобилен акумулатор. Акумулаторите за UPS ползват "гел" за електролит и за тях не е проблем да стоят на едно място за разлика от автомобилните, които ползват разтвор на сярна киселина. А както знаем- рано или късно всеки разтвор се утаява, ако не се разбърква и идва един момент, в който на дъното на кутията имаш концентрирана киселина, а отгоре- водичка. В автомобила няма проблем- там вибрациите от двигателя и движението по пътя разбъркват електорлита, ама стационарно.... Също така, охлаждането на обикновените UPSи е предвидено да издържи най-много докато падне оригиналния му акумулатор. При поставяне на по-голям е добре да се предвиди и допълнително охлаждане на платката.
Сега по първото. Без да съм специалист по циркулационни помпи, особено с електронно управление, погледнах характеристиките на една и вътре пише захранване 230V/50Hz. Не 50-60Hz (както пише на захранванията), а точно 50. Това за мен означава, че помпата се синхронизира с мрежовата честота 50Hz. UPSa също дава 50Hz, но изходния сигнал е почти правоъгълен за разлика от синусоидалния в контакта. Божа работа е как ще се държи помпата при аварийното и захранване.
За мен решението в твоя случай е да си вземеш синусоидален инвертор 12/220В с голям акумулатор, който да го "разтръскваш" поне веднъж на две седмици. Разбира се- и зарядно за акумулатора. Автоматиката за включване на инвертора при спиране на тока е съвсем елементарна.
sashot - специалист
Колега Иванов,
това с утаяването на разтвора не го схванах. т.е. не съм много съгласен с него. Все пак става дума за разтвор, а не на за смес.
Досега ракията, която също е смес на спирт във вода или на вода в спирт, никога не ми се е утаявала, така че горе да остане спирта, а долу водата или обратно. Уискито и водката - също. Ако става дума, че в електролита на акумулатора има някакви фини утайки, тогава бих се съгласил с необходимостта от разклащане. Но да се утаи киселината... малко не ми се връзва.

За охлаждането на силовите елементи по платката съм съгласен, но няма да е никакъв проблем да се постави един вентилатор, който да обдухва охладителите им в режим на аварийно захранване.
kabel96 - специалист
Преди да почнеш каквото и да било я провери ЮПС дали не изключва по време а не по напрежение на акумолаторите.Доста от домашните са така направени.
sashot - специалист
kabel96 написа:
Преди да почнеш каквото и да било я провери ЮПС дали не изключва по време а не по напрежение на акумолаторите.Доста от домашните са така направени.
Този, с който разполагам, за експеримента със сигурност е по напрежение.
Учудвам се, че има изключване по време. Няма логика, просто. Все пак батерията може да има различно ниво на заряд.
VLADO66 - майстор
Топлата вода е открита :wink: http://www.technogamma.biz/products/sineups/S400.php Необслужваемите автоакумулатори са с гел и не е нужно да се тръскат :)
Vectra - специалист
Някъде из форумите четох, че използването на обикновени UPS за захранване на циркулационни помпи силно съкращавало живота им. Искали си чиста синусоида.

Тема ""Усилен" UPS" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: