От мобилни телефони до цифрови камери
rosenmvr - специалист
Здравейте налепих една схемичка с таймер 555 , но се оказа че изходния импулс е много дълъг и не мога да намеря как да го намаля. Идеята е да имам същите параметри но импулса да е 1-2мс .
Прикачен файл:
_20160510_084324.JPG
_20160510_084324.JPG (85.2 KиБ) Видяна 2573 пъти
rosenmvr - специалист
Така променям честотата на 500 херца . трябва да я запази , както и duti да е около
50%
sstefanov - майстор
При коефициент на запълване 50% и 1 мс импулс естествено, че честотата ще е 500 херца.
rosenmvr - специалист
Предполагам че някъде съм объркал. Идеята е да направя схема с която да си щракам дюзи , за целта трябва да променям колко често да има импулс , да имам запълване от което да не ми гори бобината на дюзата и сигнала да е фиксиран 1-2 мс . проблема с промяната на честотата реших като подавам от 1,5 до 12в на 5-ти крак.
DMN - майстор
Аз си направих тази схема за същата цел, има възможност за регулиране на честотата и дължината на импулса(коефициента на запълване) с два потенциометъра.
Прикачен файл:
2.JPG
2.JPG (22.75 KиБ) Видяна 2528 пъти
Това, което искаш - коефициента на запълване да е 50% е малко относителна работа(не знам що ти трябва), зависи от настройката и на двата потенциометъра, и от честотата. Ето ти осцилограма на резултата от схемата с коеф. на запълване 50%(+duty) и дължина на импулса около 7ms(+pulse width) , не е точно по твоите изисквания за дължина на импулса 1-2ms, но по тази схема 7ms е минималния импулс(освен ако не промениш нещо), който се получава, а макс. е 13ms:

Минималната честота е 8 херца, а макс. 105.
Пробвах я на инжектора на един приятел, който потопихме в ултразвукова вана(не приятеля потопихме, а инжектора :-D ). Всичко беше добре, тия времена и коефициент на запълване не са от голямо значение според мен, важното е да цъка инжектора, другото ще свърши ултразвука или почистващата течност, ако целта ти е да ги почистваш :)

Прикачен файл

2016-05-10_152853.jpg
2016-05-10_152853.jpg (89.95 KиБ) Видяна 2528 пъти
rosenmvr - специалист
Колага DMN благодарности за схемата.

Аз реализирах следната схема и на първо четене работи тези дни ще я пробвам на стенд .
Прикачен файл:
Indpulsno duzi.jpg
Indpulsno duzi.jpg (87.47 KиБ) Видяна 2494 пъти
thebugger - специалист
Запълването на импулса се регулира от делителя на напрежение (R1,R2). Кондензатора ти е най вече за честотата. При запълване 50% (равна пауза и импулс) R1 трябва да ти е 10 пъти по ниска стойност от R2. Аз ги избирам примерно 1к и 10к, и за период 1ms, кондензатора ти отговаря на 68nF. Със 5ти вход (Ctrl), можеш да направиш свободно регулируемо запълване на импулса
thebugger - специалист
Ето това мисля че ще ти свърши работа. Потенциометъра в дясно контролира запълването на импулса. Не е от 0% до 100% ама е в известни граници. Можеш съвсем да махнеш тази верига в дясно и да заземим вход 5ти през един 100nF кондензатор.

Прикачен файл

Д.png
Д.png (36.38 KиБ) Видяна 2443 пъти
alien - специалист
за такъв голям коефициент най лесно е с 2 таймера, аз съм го правил с 556, единия генерира постоянна ниска честота и на всеки импулс запуска втория като моно вибратор т.е. единичен кратък импулс
така има възможност за много големи граници за регулиране и независимо едно от друго

Тема "Как да регулирам дължина на импулс с таймер 555" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: