От мобилни телефони до цифрови камери
thebugger - специалист
Здравейте, имам един въпрос за задаването на режима на двутактов лампов усилвател. Идеята ми е такава. Тъй като имам само 2 бройки 6П14П, няма как да са ,,мачнати''. В общи линии, само с резистори и катодно авто задаване на режима, няма да мога да изравня токовете през лампите, колкото и да си играя (на едната малко и бяга режима, каквото и да правя) . Искам да заменя тези резистори със източници на постоянен ток, чрез които фино да изравня токовете на лампите и естествено шунтиращите кондензатори за променливия ток си остават. Това може ли да се направи и какви проблеми мога да очаквам?

Прикачен файл

_20160525_004742.JPG
sstefanov - майстор
След като не са еднакви лампите - усилвателят няма да работи правилно! Ккаквото и да правиш, едната полувълна ще е по-усилена от другата.
6П14П струва макс. 5 лв - не виждам причина за мъки и врътки.
thebugger - специалист
5 лв може да е, но за да купя мачнати трябва да взема 10 бройки и да ги тествам 1 по 1. Според мен това е излишно упражнение. Така или иначе перфектно уравновесяване няма как да се постигне, аз нямам проблем с малко втори хармоник в изхода, даже ми харесва да има малко, обогатява звука, идеята е че лампите работят противотактно, та ме е страх едната като придърпа режима надолу, другата да не го избута нагоре, те и без това крайните лампови стъпала винаги работят близко до максимума, да не стане фал и да изпърди по-слабата.
sstefanov - майстор
Няма нищо вярно в това, което току-що написа!
pansim - майстор
Мъките на аудиофилите :)
И да не забравиш опосочените медни захранващи проводници :-D

Съжалявам - не се сдържах...
thebugger - специалист
Ами ако катодният резистор е общ, както често правят, при нарастване на тока на едната лампа, другата ще намали режима си със толкова, помисли малко ;) като диференциален усилвател с катодна връзка ще действа, а с отделни резистори, трудно се постига съгласуване. Както и да е, имам си причини да го искам така, ще стане ли или не? И между другото кое не е вярно, че при неуравновесено състояние не се появяват четни хармоници на изхода или че, ако купя 1-2 лампи ще попадна със сигурност на съгласувани. Моля те ако нямаш с какво да помогнеш по темата, поне да не се заяждаш ;)
sstefanov - майстор
Па и нагли, на всичкото отгоре...
Няма повече да пиша, обещавам.
thebugger - специалист
Не е наглост, просто ми е интересно защо се заяждаш всеки път :Д едно нещо питам от 7 кладенеца вода ми се носи. Просто дай мнение дали така ще стане, ако не, защо според теб и може би ако св сещаш за друго решение и така.
От 15 минути съм член на форума и ме накарахте да се смея от сърце.Какво го мислите усилвателче с 2 бр 6п14п . па чифтосване , па не знам си какво. Направи му добър изходящ трансформатор , заземи в една точка , заземи средна точка на отоплението с 1 килоом тример , мисля , че за такъв усилвател няма какво повече да му мислиш. При по мощните машини се нагажда с преднапрежение на 1 решетка но на 6п14п едва ли. Колкото до елементите - преди 25 години слагахме каквито резистори имаше в толеранс 20-30 % щото немаше. Ако позволиш бих те посъветвал няколко елементарни неща : Не изправяй анодното напрежение директно - направи го с удвоител или утроител ; не ползвай кондензатори в захранването по-големи от 100 мкф , Не надувай лампата с по-голямо напрежение от номиналното за този модел, Предусилването го направи с по-ниско напрежение на анода и там подбирай лампи, не слагай транзистори - като ще е лампово да е лампово ; не свири МР3 през лампов усилвател - това е гавра !
УСПЕХ ! :rock:

Тема "Въпрос за лампов усилвател" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: