От мобилни телефони до цифрови камери
АБВ потребител - специалист
Здравейте на всички! Поздравления за полезния форум. Имам един въпрос към знаещите. Ще работи ли тази схема на това просто контактно запалване. Благодаря!
Прикачен файл:
images (12).png
images (12).png (7.49 KиБ) Видяна 2044 пъти
muhala - специалист
Не разбирам много от такива, неща, но в тази схема чукчето ще комутира същия ток и не знам какъв е смисъла от електрониката.
Виж тук: http://www.pchelar-probvaisambg.com/sta ... spisak.htm Трябва да скролнеш надолу.
Електронно запалване на автомобилите ВАЗ С.С. Млад конструктор 1994/1/стр.12,13
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - специалист
В най-добрият случай ще работи колкото и без нея!
Не виждам никаква полза от тази схема!
Основните ползи, които трябва да притежава схемата са:
1. През чукчето да преминава поне 100 пъти по-малък ток, за да не прави нагар! - Тука минава всичкият ток!!!
2. Дори да има мръсотия и нагар по чукчето, тя да не влияе за образуването на искрата! - Тука ще влияе преходното съпротивление на чукчето!
3. Да се увеличи скоростта на нарастване на тока през първичната страна на бобината! - Тука е намалена даже!

Чукчето трябва да комутира базовият ток на транзистора!
Много по-добре е и да са два транзисторите!

Накратко - това не е твойта схема!
:partyman:
АБВ потребител - специалист
Благодаря ви за бързите отговори.Нямам големи познания в електрониката и по сложни схеми ще ми са проблем. Трябва да се изчисляват базовите токове на транзисторите, предполагам че не е сложно но мен ще ме затруднят. Това запалване искам да го монтирам на стар мотоциклет. Намерих го в Руски сайт и си мисля да го сложа. Но не съм сигурен дали ще работи. Направих подобно пак по една подобна схема но изгоря крайния транзистор. Ще пробвам тогава пак някоя друга да видим какво ще стане. :partyman:
АБВ потребител - специалист
А тази схема дали ще работи на инж. Светослав Стефанов. Благодаря!

Прикачен файл

st115_70SN21.jpg
st115_70SN21.jpg (41.55 KиБ) Видяна 1973 пъти
jordanvass - майстор
Това вече е друго нещо. Схемата е добра. А и ако изгори на път, винаги можеш с превключвателя ПР да възстановиш оригиналната запалителна система. Не съм убеден обаче дали акумулаторът ти е 12 волта.
АБВ потребител - специалист
Да 12 волта е. А защо се слагат тези резистори паралелно към маса пред транзисторите на базата ? Пада на напрежението е незначителен . И може ли без тях. И още един въпрос на който немога да намеря отговор. Защо се слага диод успоредно на крайния транзистор само че в обратна посока. Нали тока тече от колектора към емитера , по този диод какъв ток тече в обратна посока . Не разбирам
jordanvass - майстор
R6 помага на транзистора Т2 да се запушва по-бързо. Не ми се иска да навлизам в детайли как разсейва натрупания заряд в PN прехода. Просто го сложи. А диференциращата RC верига C1R4 пък формира стръмен фронт при отпушване на транзистора.
Диодът паралелно на транзистора предпазва от индуктираното високо напрежение от първичната страна на бобината, когато токът през нея прекъсне (транзисторът се запуши). Понеже токът през индуктивност не може рязко, със скок да се промени, възниква преходен процес, при който се индуктира високо напрежение. И транзисторът би изгорял, ако не се вземат мерки за защитата му. Ток през този диод протича в момента, непосредствено след запушването на транзистора. Изпълни схемата 1:1 така, както е.
АБВ потребител - специалист
Благодаря ти Приятелю за компетентния отговор! Аз имах предвид по принцип не за въпросната схема , защото тези елементи ги виждам във всички схеми по този начин. И за въпросния диод за обратен ток неразбирам как от маса към първичната намотка на бобината при запушен транзистор тече ток. Високото напрежение нали ще се разсее през емитера непосредствено преди запушване или бъркам нещо.Благодаря ти още веднъж . Немога да си го обясня . Имам предвид диода между колектор и емитер в новите транзистори е вграден

Тема "Електронно запалване" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: