От мобилни телефони до цифрови камери
stefanbg - специалист
Здравейте колеги прависамци!
Не съм много в час с електрониката. Познанията ми са повърхностни (е, на младини си бях направил няколко несложни устройства). Затова предпочитам да работя с готови модули. И така, към въпроса.
Купувам си някои китайски евтенийки, и като цяло съм доволен. Но с поредния продукт срещнах трудност. Става въпрос за един контролер за зареждане на LiIon батерии - https://ru.aliexpress.com/item/Smart-El ... yId=400103.
Изгледах и някои ревюта на братята руснаци. Искам да подменя излязли от строя NiCd батерии на две акумулаторни отвертки - едната е на 3.6 V, а другата на 2.4 V. Започнах с първата, че няма нужда от преобразувател на напрежението. Пробите започнах със зареждане. Светна червения диод, след време - синия - акумулатора 18650 беше зареден. При опита да пусна двигателя платката изгоря. Допуснах, че може да съм я закачил със свредлото - трябваше да разпробия отвори за светодиодите. Смених я - същата работа. На следващата сложих по-тънки проводници, за да ги запоя по-бързо и да не я прегрея. Запоих ги с изключен от контакта поялник, за да избегна утечки. Същата история. На четвъртата всички връзки бяха с крокодили, Свързана крушка светеше нормално, но при включване на двигателя и тази, както предните само леко трепна моторчето, "кихна" и до там. Консумацията на отвертката при натоварване върху шпиндела с пръст не надминава 2,3 А. Не мога обаче да измеря дали има някакъв пик в момента на включването. А платката е със защита от късо.
Ако някой има някаква идея, моля за съвет!

Поздрави!
Стефан
P.S. Не успях да открия как да заменя този дълъг линк с кратък текст, за което се извинявам!
hidrazin - майстор
Направо забрави. Платчиците от този модел са си супер но не са направени за твоите издевателства.
Имам десетина такива и всички си бачкат перфектно но не са за такава работа.
Пиковия ток на моторчето е много голям и те не са за тази работа.
Иначе стават за заряд на някое фенерче, малка power bank ....
Просто търси някоя платчица с максимален пиков ток 20 и повече ампера.
:partyman:
P.S. И тая става (донякъде) ако не и използваш изводите за изход а черпиш направо от батерията.
Ноооооо... губиш функцията "защита от дълбок разряд".
stefanbg - специалист
Да, мислих за такъв вариант, но не ми се рискува да преразреждам акумулатора. И аз предполагах, че пиковия ток е голям, но нямаше как да съм сигурен. Чудя се дали не може да се постигне някакво плавно пускане! Ще търся или друга платка, или за избягване на този импулс при пуска или пък друг начин за защита от преразреждане, дори и само светлинна индикация да е при достигане на 3.1 V.
hidrazin - майстор
Весела Коледа и на теб.
:partyman:
P.S. Забрави ги тези платки със светлинна или звукова индикация (или и двете).
Малко като се замислиш колко е напрежението при кратковременно голямо натоварване и сам ще се сетиш защо...
stefanbg - специалист
Благодаря за отделеното време!
Пожелавам ти весели празници!

Тема "Проблем с BMS контролер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: