• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
preslav - майстор
Здравейте!
Според мен вентилаторчето на PELONIS е сдало багажа, но не го намирам нито в сайта на производителя, нито някъде при търговците. Все бях виждал вентилаторчета с по 2-3-4 жици, ама това е с 5 и не ми е ясна ролята им.
С две думи от къде може да се купи такова нещо или негов аналог и съвсем от любов към спорта за какво са му тези 5 жици.
Благодаря!
Последна промяна от preslav на пет авг 11, 2017 12:51 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
И това PELONIS е ......... модел .........
:partyman:
preslav - майстор
hidrazin написа:
И това PELONIS е ......... модел .........
PELONIS е производителя, а модела е в заглавието D8015X48BPCP5-7
D е някаква си тяхна серия, 8015 са му размерите в милиметри 80Х80Х15, 48 е волтажа с уточнението DC - всичко друго е мъгла (поне за мен).
hidrazin - майстор
preslav написа:
...PELONIS е производителя, а модела е в заглавието D8015X48BPCP5-7...
Разбрах, моторчето върти вентилаторче което пък е монтирано във вибратор на 48 волта. :-D
За да има 5 жици няма да е просто моторче.
Или ще е стъпково, или многофазно, или ще има нещо за контрол на оборотите.
С токова информация, толкова.
Варианти:
1.Пишеш на производителя.
2.Уточняваш какъв точно е мотора и търсиш заместител.
Първото е по-добре.
preslav - майстор
hidrazin написа:
preslav написа:
...PELONIS е производителя, а модела е в заглавието D8015X48BPCP5-7...
Разбрах, моторчето върти вентилаторче което пък е монтирано във вибратор на 48 волта. :-D
За да има 5 жици няма да е просто моторче.
Или ще е стъпково, или многофазно, или ще има нещо за контрол на оборотите.
С токова информация, толкова.
Варианти:
1.Пишеш на производителя.
2.Уточняваш какъв точно е мотора и търсиш заместител.
Първото е по-добре.
Аз на производителя съм писал, ама съм пропуснал да му кажа, че търся заместител като за българчета (хем да е хубавко, хем да е еФтинко). За сега китаеца с американско потекло мълчи, а аз се опитвам да разгадая за какво са му тези всичките кабели, че да го нацакам - очевидно няма да се случи.
В същност боли ме ... знаеш кое, онзи който си е купил оборудване за няколко стотин... хиляди ще си купи и вентилаторче за 500, ама пусто любопитство, пък и да прецакаш системата си е голям кеф.
vlax - майстор
-7 перка със седем ножа.От какво оборудване е този вентилатор,ако не е тайна?
Най-вероятно единия пин е NC но да не гадаем.Може да е произведен по поръчка.
Последна промяна от vlax на пет авг 11, 2017 2:35 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
Добре де, ти така и не каза в какво е шибнато тъпото вентилаторче.
Някоя снимчица на нещото? И тези 5 кабела все отиват някъде - от там може да се разбере и какво е точно вентилаторчето.
Като се види как се захранва и управлява.
Има и друг вариант който често практикувам - разглобяване с научна цел. :-D
Ако така и така си е заминало, не пречи да му се направи дисекция...
vlax - майстор
hidrazin написа:
Има и друг вариант който често практикувам - разглобяване с научна цел. :-D
Ако така и така си е заминало, не пречи да му се направи дисекция...
+1
аз доколкото разбрах той не е сигурен дали е дефектирало. :-D
preslav - майстор
Машинката е генератор за някакви хирургически електроножове - не съм на ясно какво точно генерира, вероятно високочестотни токове с определен поляритет, вероятно честота, амплитуда и т.н. Самият генератор си разпозава, че му е болен вентилатора, но нищо повече не казва, а схеми и сервизна документация ЙОК.
Видях, че въпросният пунтилатор не върти, видях, че на два от пиновете идват 48 волта и спрях с разследването. Разкостване ще има само когато се достави нов вентилатор и е сигурно, че старият е бъгав.
Допускам производителят да си е поръчал вентилатори, които не се намират на свободния пазар, но все пак всяко деяние трябва да има някакво идиотско оправдание.
Външният оглед на вентилатора показва платка с елементи от двете страни, сачмени лагерчета, 4 бобини със съответните полюси, постоянен магнит на перката - повече разглобяване без разрушаване е невъзможно, така че снимките ще са някога във времето.
По принцип не ми е работа да се занимавам с тези машини, но се опитвам да помогна щото ние и без това сме си бедни, ама и да пълним гушите на Хамериканците щото не можем да ги разконспирираме си е лудост.
Проблемът е в това, че от изправността и надежността на тази машинка зависи човешки живот и експериментите са нежелателни.
Този път се надявам да съм бил изчерпателен - това е което знам, другото е луди пари за 1-2 жички в повече.
iliya_i - майстор
preslav написа:
По принцип не ми е работа да се занимавам с тези машини, но се опитвам да помогна щото ние и без това сме си бедни, ама и да пълним гушите на Хамериканците щото не можем да ги разконспирираме си е лудост.
Тази машина сигурно си има вносител/сервиз в България. Но на нас, да се занимаваме с неща, дето не са ни работа си ни е национален спорт. :rock: :fball: :supz:
  • 1
  • 2

Тема "Вентилаторче D8015X48BPCP5-7" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: