От мобилни телефони до цифрови камери
St_Ivanov - напреднал
Здравейте,
Преди да пусна темата доста порових из нета за разрешаване на проблема си, но не намерих решение.
Искам да защитя контролер, който захранва монофазен електродвигател със солид стейт реле.
Ще прикача схема и снимка на релето.
Уредите имат следните параметри:
Контролер - 220V, с максимално подаваща мощност 100W според ръководството му.
Електродвигател - 220V, 1.5А, 0.12KW, който чрез редуктор върти чугунен шнек с размери дължина 700мм и Ф80мм. Шнека е поставен в чугунен отвор /тръба/ и работата му е да подава калибрирани въглища или пелети от бункера до пеща.
Прикачен файл:
20170705_115249.jpg
20170705_115249.jpg (93.74 KиБ) Видяна 3031 пъти
Прикачен файл:
20170712_094305.jpg
20170712_094305.jpg (54.54 KиБ) Видяна 3031 пъти
Не съм електротехник както се вижда.
На практика контролера е захранен с постоянно напрежение 220V. Той от своя страна има изходи L и N за контролирано захранване на ел. двигаателя. Тях свързах на Пин 3 и 4 на SSR. N на елдвигателя подадох от мрежата, а L от мрежата свързах на пин 1, а L на двигателя на пин 2.
След като подадох напрежение на контролера без подаване на команда /вкл./ на елдвигателя, той се включва и работи непрекъснато. Не може да се изключи.
При това положение на Пин 3 и 4 измервам напрежение 72V, което не разрешава на релето да изключи. Не знам от къде идва този ток, вероятно от контролера въпреки, че е в режим OFF. Експериментирах с лампа 220V, 60w, която свързах отново на пинове 3 и 4, за да обере тези 72V и тогава релето заработи безпроблемно.
Точно там са ми притесненията, че така свързано, ако изгори лампата ще ми изгори и къщата, защото двигателят ще започне да върти непрекъснато и ще препълни пеща с гориво.
Моля за компетентно мнение за свързване на правилните елементи /по-сигурни и издръжливи от лампа/ към пин 3 и 4 за обиране на тези 72V. Консултирах се с трима електротехници, но ...
Ще черпя!!! :?
burkov - специалист
Като разкачиш релето има ли напрежение на веригата от контролера?
St_Ivanov - напреднал
Тъкмо направих пробата. Разкачих релето и на пиновете на контролера L и N в режим OFF ми дава напрежение 235V. След това кабелите на ел двигателя ги закачих на L и N на контролера отново в режим OFF ми дава 0 V.
St_Ivanov - напреднал
Вероятно има някакво оперативно напрежение от контролера и в рeжим OFF. Когато вържа двигателя директно към контролера, двигателя обира този ток и всичко си работи Когато е с релето, то разделя контролера и двигателя и този ток стои и релето не може да изключи. Не знам.
rado_ev - специалист
Това реле не е ли за променливо напрежение. По схемата на релето входящото напрежение 230vAC трябва да е на 3 и 4 а упрявляваната фаза на 1 и 2 Схемата Ви е вярна и ако под постоянно напрежение имате предвид 230в АС налично постоянно, трябва да работи схемата. Да не е нещо в самото реле.
Последна промяна от rado_ev на ср юли 12, 2017 1:37 pm, променено общо 1 път.
vlax - майстор
Я напиши модела на контролера
St_Ivanov - напреднал
Ще снимам техническите параметри на контролера по късно че пътувам, но максималния ток който дава производителя за двигателя е 220v 100w според ръководството на контролера
rado_ev - специалист
Може да изпробвате схемата без контролера. Подавате фаза през някакъв ключ и нула, на входа на релето. Ако всичко работи нормално, трябва да се провери контролера.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Това реле мисля е много чувствително и се включва при много малък ток. Затова дребни паразитни потенциали от контролера го включват. Дават му ток на включване <= 12mA.

1. Може би най-лесният начин е да свържеш вместо една, две последователно свързани лампи. И от 40W да са, мисля че ще стане. Така лампите почти няма как да изгорят, защото ще им се пада по 120V най много. Пък и три ако искаш сложѝ последователно. Между 3 и 4, както си свързал сега.

2. Ако свържеш едно съпротивление 10 - 12кОма(2W) между "L" на контролера и "3" на СС релето мисля че пак ще стане. Може да се наложи малка корекция на стойността!!!

3. Ако свържеш един неполярен кондензатор около 270 - 330 nF / >300VAC между "L" на контролера и "3" на СС релето мисля че пак ще стане. Може да се наложи малка корекция на стойността!!!

4. Ако свържеш един неполярен кондензатор около 470 nF / >300VAC между 3 и 4 на СС релето - вместо лампата. Може да се наложи малка корекция на стойността!!!

Аз бих ги пробвал в реда : 3. , 2., 4., 1.
:partyman:

Тема "Солид Стейт Реле не изключва" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: