• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
Filomatis - специалист
Здравейте!С какъв кабел мога да свържа термодвойка тип S (платина-платинородий) към терморегулатора,има ли някакви специални изисквания към него?За такива става въпрос :
https://www.aliexpress.com/item/WRP-100 ... 78549.html
https://www.aliexpress.com/item/XMTG-P- ... 88205.html
Последна промяна от Filomatis на пон ное 06, 2017 9:19 pm, променено общо 1 път.
Filomatis - специалист
fox_vt написа:
С това

кабел
Мерси колега!А с обикновен меден кабел от какъв порядък би била грешката?Температурата е 800-1000 градуса.
fox_vt - майстор
Не е задължително целия участък да бъде с такъв кабел. Достатъчно е един два метра и след това удължаваш със меден кабел от 0,5 кв нагоре в зависимост от разстоянието. За грешката не мога да ти кажа ,за да се минимизира се пуска по дебел кабел ако се удължава трасето. Иначе за проба можеш да измериш показанията без кабел и след като свържеш другия да видиш колко би била грешката. То грешка има и в самия уред въпросът е да не е прекалено голяма.

Пп между другото линковете не работят иска парола.
nikel - специалист
И с парола не работят пише "Няма такава страница"
Трябва да имаш регистрация в алито.
lov - майстор
Линковете ги е дал от собствената поръчка или от кошницата за пазаруване. За това няма достъп до тях.
a_stoev - специалист
Идеята е, че термодвойката мери разликата между топлия край, където е контакта и студения където е връзката с кабела или уреда. Уреда има термокомпенсация. Често студения край не е студен затова се слага специалния кабел при който не се получава термоЕДН във връзката с термодвойката.
П.П.
Ако съм в грешка е щото го помня от лекциите от преди 15г, така и не ми се наложи да работя с термодвойки.
lov - майстор
Обяснението е съвсем точно. Освен това всяка една връзка по веригата с различен метал или сплав може да се разглежда като термодвойка генерираща някакво ЕДН в зоната на мерене или близо до нея където има по различна температура и тази връзка съответно внася грешка при измерването. За това компенсационния кабела има почти същия състав като на самата термо двойка и създава същото ЕДН като двойката при различните температури. Тоест покрива погрешноста от дължината и разликата в околната температура на трасето.
Питащия не е обяснил каква погрешно търси и дали ще дири точно в целия температурен диапазон или работната му температура ще е само в тесен участък. Ако е последното не е проблем да се ползва само малко парче кабел и от там на татък да се удължи с меден проводник като за прецизност двойката може да са настрои с допълнително компенсационо съпротивление. Но реално на практика много рядко са такива дълги линии и не вярвам да го гътне метър два кабел. А ако е нещо изгъзено прави си табличка на грешката и толкова. И пак също не вервам за нещо ''направи си сам'' за такава температура да го сбъркат няколко градуса грешка. Едва ли е лабораторен уред с който се гонят някакви супер точности. А и едва ли уреда с който ще тарира ще му е съвсем прецизен.
Всяко едно измерване е относително спрямо някаква база и от там на татък се меко казано натъмънява към някакви реални стойности. Въпроса е с каква погрешност ще го измерим и как да го нагласим към това което искаме да виждаме за да ни е удобно за работа. :lol:
За това и попитах дали дири целия температурен диапазон или само границата около работната температура. Повечето датчици имат не линейна характеристика в голям диапазон и там за да се постигне голяма точно данните се интерполират спрямо погрешността на термодвойката. А самата термодвойка за определен участък си има линейна характеристика и е предвидена да си работи само в този диапазон.
Filomatis - специалист
Не гоня някаква кой знае каква прецизност.Предполагам +/- 10-ина градуса няма да ме объркат.За хоби приложение става въпрос,керамична пещ.Но за всеки случай поръчах 1 метър специален кабел,то толкова и ми трябва.
Filomatis - специалист
Оправих линковете,преполагам се отварят вече.
  • 1
  • 2

Тема "Свързване на темодвойка" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: